Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Ревю на работни лаптопи - DELL Latitude D630 срещу HP Compaq nc6400


В настоящата статия ще разгледаме два лаптопа за работа (сериозна интелектуална работа, не гледане на филми по строежите), а не за домашно ползване. В тези мощни и надеждни машини няма камера, мултимедийни фукции, блестащи екрани, сензорни бутони и други "глезотии". Това са мобилни работни станции за тежка и продължителна
работа, към които изискванията за качество, безотказност и сигурност са значително по-високи от тези за лъскавите домашни лаптопи.
HP и DELL през последните години са завладели корпоративния пазар и за това е интересно да сравним именно представители от този клас. Да споменем, че DELL позиционират моделите си по следния начин: Inspiron (за домашна употреба, сравнително евтино изпълнение), Latitude (бизнес клас за корпоративни клиенти, високо качество и надежност), Precision (графични станции за дизайн и моделиране), XPS (лъскави и мощни лаптопи за игри и мултимедия). При HP няма толкова широко позициониране, защото нямат например изявено евтин клас лаптопи, Pavilion серията е доста качествена, луксозна и варира в големи граници (включително и до огромни 20-инчови мултимедийни центрове), работната серия на HP все още пази наименованието на обединения с HP голям навремето си производител - Compaq, като бизнес серията обикновено носи наименованието nc, докато графичните станции с висока резолюция и Quadro или FireGL видеокарти са nw.

Дизайн и корпус. И двата лаптопа имат традиционен за сериите си строг дизайн без никакви излишни елементи, освен пръстовия скенер на HP Compaq nc6400. Двата модела са с магнезиево шаси и метално покритие на капака на дисплея. Лично на мен дизайна на DELL ми е по-симпатичен, защото има леко ретро (аристократично) излъчване (нещо като Jaguar при автомобилите), съчетано с много мощ и актуални технологии. HP Compaq е много стилен и изчистен, но някак си е безличен и предназначен за масов модел на голям инженерен екип в корпорация.

Хардуер. DELL Latitude D630 като характеристики на процесора и на по-новата платформа Crestline (GM965) би трябвало дa се представи по-добре от "добрата стара" Calistoga (i945), но това явно не става, което се вижда от приведените по-долу тестове. От друга страна трябва да спомена, че голяма част от тестовете на DELL са направени в едноканален режим на паметта, където се получава огромно изоставане от HP Compaq nc6400. При добавяне на допълнителна памет и активиране на Dual Channel, DELL D630 показва съизмерими резултати с nc6400. Да споменем и, че nc6400 е от по-редките серии с видео-карта Mobility Radeon X1300 и това от една страна разтоварва пропускателната способност на паметта, от друга страна води до значително по-добри резултати в графичен режим. Тези предимства на nc6400 имат своята цена - DELL Latitude D630 изкарва рекордно време при работа с батерия (над 3.5 часа), докато nc6400 рядко изкарва до 2 часа.

Дисплей. DELL Latitude D630 има екран с посредствена като резолюция матрица (1280*800), докато HP Compaq nc6400 е с 1440*900. Въпреки това DELL демонстрира по-сочна и наситена картина, както и доста по-добри ъгли на видимост. Предимство на HP е системата за адаптиране на дисплея според външното осветление (чрез фото-датчик).

Управление - клавиатура, тач-пад и джойстик. Традиционно DELL правят доста "суха" клавиатура и не много отзивчив джойстик - този път също не са изневерили на "традициите" в тази област и добрия лаптоп отстъпва на конкурента си от HP, снабден с удобна мека клавиатура, почти перфектен тъчпад и много отзивчив джойстик.

Звук. HP винаги са имали доста добра звукова система, този път също не са изневерили на традицията. DELL Latitude обаче изневеряват на традицията за посредствен звук и D630 има напълно конкурентно на nc6400 озвучаване.

Ето и тестовите резултати:

Обoбщение за DELL Latitude D630.
Силни страни:
- аристократичен дизайн за индивидуалисти;
- мощен процесор и нова платформа;
- рекордно време за работа от батерия;
- отличен ярък дисплей;
Слаби страни:
- слаба вградена видео-система;
- не много добри клавиатура, тач-пад и джойстик

Обобщение за HP Compaq nc6400.
Силни страни:
- изчистен и стилен бизнес-дизайн и много солидна конструкция;
- външна видеокарта Radeon X1300;
- дисплей с висока резолюция;
- пръстов скенер;
- много лек и компактен.
Слаби страни:
- не много издръжлива батерия;
- не много добри ъгли на видимост на дисплея.

Моят избор от двата лаптопа е DELL D630 заради индивидуалния дизайн, но някак си ми се иска да имам и nc6400, заради доста по-мощната графична система, на която може да се "поцъка" на Serious Sam2, NFS Most Wanted и др. игри.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни