Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Графичната станция HP nw8000 срещу игровия лаптоп Toshiba Tecra M3

След IBM Thinkpad R50p и HP nw8240, в нашата "тестова лаборатория" гостува поредната графична (работна) станция на HP. Параметрите са подобни на тези на IBM Thinkpad R50p.
За да бъде ревюто по-интересно, в пряк двубой ще противопоставим
на HP nw8000, победителя от Centrino-битката - Toshiba Tecra M3.

Ще пропусна описанието на качествата на отделните серии на големите производители - и двете машини са много качествени и от най-висок за времето си клас - здрави, надеждни, изработени много скъпо и претенции да бъдат върха в класа си.
Корпус, дизайн и ергономика. Корпуса на HP nw8000 е доста дебел и от това малко неугледен, но за сметка на това поема мощните говорители, охладители за солидния процесор и проиводителната професионална графична карта, както и ... FDD. Toshiba Tecra M3 е с класически дизайн в японски стил - много изчистени форми, които са запазени даже в най-новите двуядрени Tecra. Покритието на капака на Tecra M3 е метално и придава на ръката приятна хладнина при допир. Множество отверстия има по дъното на Toshiba - охлаждайки добре процесора и мощния NVidia графичен процесор.
И двата лаптопа имат джойстик - уважение към великия Thinkpad от IBM, но за разлика от факултативната му неудобна роля при nw8000, Tecra M3 почти е доближила еталона на IBM Thinkpad. Клавиатурата при Toshiba също наподобява тази на Thinkpad и е почти толкова приятна, докато тази на HP е малко "суха" и по-скоро клони към DELL. Toshiba се излагат малко с тъчпада, който реагира малко инертно - при HP всичко е почти идеално.
Безспорно откъм дизайн и ергономика битката печели Toshiba, а скъпата работна станция на HP наподобява евтиния дизайн и изработка на HP nc6000, въпреки, че има много повече солидност и здравина.
Процесор и производителност. Процесора на HP nw8000 е мощния Dothan Pentium M 755, с производителност, съпоставима с тази на Pentium 4 - 3.4GHz! Това може би е най-мощния Centrino на 400Mhz FSB. Битката с по-новия Pentium M 740 (Dothan) на Tecra M3 е с променлив успех - в PCMark2002 nw8000 уверено побеждава, докато в по-новия тестов пакет, PCMark2005 победата е за по-свежия процесор на 1.73GHz и 533Mhz FSB.
Графична производителност. Тук вече се развива истинската битка, чиято цел е тази статия. Професионалния ATI FireGL T2 срещу свежия и актуален даже днес GeForce 6200. На какво е способен FireGL T2 знаем от обзора на Thinkpad R50p, тук резултатите са сходни. В игровите тестове 3DMark2001 и 3DMark2003, GeForce 6200 има леко предимство и се очакваше в много по-съвременния 3DMark2005 предисмтвото да се увеличи. Да, ама не... разгром на младия GeForce 6200 от "чичо" FireGL (ядро на Radeon 9600). Все пак думата си казва пълноценната 128-битова шина на ATI FireGL T2, толкова рядка сред лаптопите от този формат.

В професионалния графичен пакет SPECViewPerf 8.1 нормално е точно OpenGL оптимизираната и работеща хардуерно FireGL T2 да има предимство. Изненадата тук е друга - GeForce 6200 се представя достойно и не губи разгромно.
Дисплей. Помните фантастичния дисплей на графичната станция IBM Thinkpad R50p - никой от нашите "бойци" не притежава IPS матрица с кристален образ и пълноценен цвят. Разликата обаче е колосална - фантастична за TN + film картина от графичната станция на HP nw8000 с резолюция 1600*1200 и скрома резолюция и картина с 1024*768 от Toshiba. Много добри странични ъгли на видимост от nw8000 и достa скромни от Toshiba. Разгромна победа на професионалния лаптоп, картината дори според мен е по-добра от тази на HP nw8240. Втората най-добра TN+Film матрица, след тази на "Дракона" HP HDX9000.
Звук. По принцип досега не съм се спирал на тази може би излишна зa лаптоп функция, но тук случая е друг. От една странa е доста посредствения даже за лаптоп писклив и немощен звук на Toshiba, а от друга уникално силния и басов звук на HP nw8000. Звука от HP nw8000 е толкова силен, че с лекота надсвирва дори "Дракона"! Мощен звук, който би накарал и съседите да блъскат по стената. В нашия офис бяхме просто втрещени, как лаптоп може да изкара такъв звук - никакви JBL, Altec Lansing от новите лаптопи, с които е пълен офиса ни не могат да се сравнят с този "чудовищен" за лаптоп саунд.
Видео декодиране. Колкото и да е странно комбинацията ATI и чудовищен процесор се справи по-добре в декодирането на HDTV (1920*1080) от съвременните технологии.
Батерия. Toshiba не се слават с кой знае колко дълга автономна работа, а и батерията на наличната бройка не бе в най-добрата си форма. Мощния HP nw8000 изкарва 2ч. 23мин. на батерия, което е доста добър показател.
Обобщаващи резултати.
В тази таблица са дадени обобщаващи данни битката между двата лаптопа:

Заключение. Впечатлен съм от HP nw8000 - звук, графика, мощен процесор, добра изработка и надеждна конструкция. Неверояното качество на NW (Mobile Workstation) на HP се затвърждава и даже се издига до ново равнище. Ако този лаптоп се "напъха" в Thinkpad T-series корпус, това би бил най-перфектния лаптоп, от всички тествани и описани от мен. Реално nw8000 с Windows XP SP3 работи доста по-пъргаво от нов Centrino Duo лаптоп с Windows Vista.
Много добрите си впечатления за Toshiba Tecra M3 споделих в по-предна статия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни