Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

"ДРАКОНЪТ" HP Pavilion HDX9000 - най-големия и мощен лаптоп

При нас дойде нещо уникално - НАЙ-ГОЛЕМИЯ ЛАПТОП, произвеждан някога. Лаптопа, засенчващ даже Qosmio на Toshiba.
В началото бях малко скептичен към големината и необходимостта от такъв лаптоп. В последствие обаче се очаровах от
тази уникална машина. Споделям нашите впечатления.

Корпус. Много качествен и луксозен корпус на тежащия около 8кг. лаптоп. Инженерите са избрали интересен подход за закрепване на рекордно големия 20" дисплей - отделна стойка като при настолен монитор. Въпреки това конструкцията е много елегантна, а при затворено положение лаптопа е много красив. Лаптопа -чудовище притежава актуалните HP Pavilion "шарки", но в този модел те са със "драконски" нюанси и не случайно чудовищния лаптоп носи прякора "Дракон".

Средства за управление. Клавиатурата е много удобна, наличен е и цифров блок, което е нормално за такава огромна машина. Много интересен е пулта за управление, който има множество функции, основно свързани с вградения ТВ Тунер и HDTV, може да се управлява от разстояние целия лаптоп - отваряна на папки, връщане назад и мн. други. Интересна функция за достъп и управление е пръстовия скенер, който гарантира много голяма сигурност за собственика на данните.

Хардуер."Сърцето" на HP Pavilion HDX9050 е Intel Core2Duo T7300 - 2.00GHz, 4MB. Не е най-мощния процесор от серията, но е достатъчно мощен почти за всички приложения, особено за мултимедийните, за които е предназначен "Дракона". Чипсета е Intel 965 - към настоящия момент е жива класика, но е сред най-стабилните и производителни чипсети от Intel дори и днес. Паметта на наличния модел е "само" 2048MB DDR2 667Mhz, скромно за "лакомата" Windows Vista, но цената на DDR2 е толкова ниска, че машината без проблем може да се ъпгрейтне до 4GB. Огромния лаптоп е снабден с два хард-диска по 120GB SATA2, които без проблем могат да се заменят с много по-големи. В RAID масив хард-дисковете могат да доведат до изключително бързодействие.

Видео-система. Графичното сърце на "Дракона" HDX9050 е "дракончето" - Radeon 2600XT със собствена 256MB DDR3 памет. Видео-картата е доста по-производителна от стандартните 2600XT, има хардуерно декодиране на HDTV, както и DX10. Много производителна видеокарта, с която може да се играе даже Crysis. Изненадващи резултати, с които надминава бивши величия като GeForce 7600GT, Radeon 1650XT, настолен Radeon 2600XT. Видеокартата демонстрира много близки резултати до тези на Radeon 1950Pro и в по-нови приложения даже надминава GeForce 7900GT.


Давам ви за пример резултат от 3DMark2001SE:
ATI Radeon 3850 256MB DDR3 (доста актуална 256-битова видеокарта, аналог на NVidia 9600GT) - 22364 точки.
NVidia GeForce 7950X2 1024MB DDR3 (най-солидната карта с два видеочипа, гостувала при нас) - 24523 точки.

Примери от резултати на 3DMark2003:
NVidia 7600GT 256MB DDR3 (XFX клокнат вариант, достигащ стандартен 7900GS) - 14394 точки
NVidia 6600GT 128MB DDR3 (Zalman версия на Galaxy) - 9390 точки
NVidia 7950X2 1024MB DDR3 - 26853 точки (тук вече двуглавото чудовище, двойно по-дебело от разглеждания днес "Дракон", показа истинския си нрав).
NVidia 8400GS 256MB DDR2 (стандартна за по-мощни лаптопи видеокарта) - 4329 точки.
Резултатите от настолните видеокарти са направени на система с AMD X2 4400+ процесор и ОС -Windows XP SP2/SP3.

Информативно споменавам, че има Дракони с NVidia GeForce 8800GTS. Според мен 2600XT безспорно е много добра видеокарта, но не и за такава машина с претенции за върха в лаптопо-строенето.

Още видео-клипове от гостуването на "Дракона" HDX9050 в RETROPCMANIA - вижте в нашата видеогалерия.

Дисплей. Фантастична картина в истински HD формат - 1680*1050. Редовните ми читатели знаят пристрастието ми само към S-IPS и *VA матрици. Запазвам мнението си за разликата в технологиите, но "Дракона" просто изумява с фантастична яркост и наситена картина - надминаваща всички TN+Film монитори, виждани от мен. За лаптопски монитори и дума да не става - няма толкова сочна и ярка картина сред нито един лаптоп, виждан от мен.
Лично аз съм малко разочарован - на такава уникална машина и отива професионална S-PVA или S-IPS матрица, а не банална TN+Film матрица, пък била тя и най-добра за класа си.

Звук. Аудио-системата е Altec Lansing, но уникалното е, че е 4 колонки + Буфер - невероятен за лаптоп звук, доста приятно и плътно звучене. Има изходи за 6-канално аудио, цифров изход и разбира се изход чрез наличния HDMI. Интересната аудио система се допълва от двата микрофона около 1.3MPx камера, които предават стереозвук.

Други екстри. Екстрите на "Дракона" са толкова много, че трябва да ги описвам поне още толкова. Ще припомня пак някои, като добавя и други:
ТВ тунер (европейски стандарт за някои модели, за американсите тунери, знаете, че в България не действат), камера 1.3MPx, стерео-микрофон, пръстов скенер, HDMI, LightScribe DVDRW, e-SATA, Expansion Port, 4+1 многоканално вградено озвучаване, Full HD native резолюция, сензорни клавиши, многофункционален пулт за дистанционно управление, внимание заслужава и уж стандарния Wireless - не знам каква антена ползват, но лаптопа лови много повече мрежи от други налични лаптопи, батерията изкарва около час и малко повече в най-икономичен режим, иначе "Дракона" я изяжда за 20мин в максимално производителен режим.

Заключение - лаптопа е наистина уникален, не само маркетингово, но и технически. Бройката бе единична, вероятността да получим други съществува, но следващата мислим да я остави за нашия офис - няма по-добър заместител за настолната машина. Мощ, добра графична система, добър звук, идеален мултимедиен център, който може да се управлява от разстояние. Отпада необходимостта от UPS, кабели, многоканални колонки и др. досадни приключения, свързани с функционална настолната машина.
Лаптоп, с който може да впечатлите и най-заможния човек на света, а от завистливите български съседи ще ви горят ушите постоянно.
Положителни страни:
- Огромна мощ на процесора Core 2 Duo T7300;
- Добра графична производителност от ATI Radeon 2600XT, подходяща за много съвремени игри и HD;
- Прекрасен 20"-ов дисплей с Full HD резолюция;
- Всички възможни екстри;
- Уникална озвучителна система от 4-ри сателита и буфер;
- Максимални за лаптоп мултимедийни възможности - дистанционно управление, звук, HDMI.

Отрицателни страни:
- Солидна температура от видеокартата;
- Малка автономност при работа с батерии на пълна мощност;
- По лаковото покритие на корпуса лесно остават следи;
- Липса на възможност за пълноценна работа с Windows XP;
- TN+Film матрица на дисплея.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни