Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Pentium M многобоят - кой е най-добрия Centrino лаптоп?

В нашата тестова лаборатория гостуват следните "претенденти" за шампионската титла сред Centrino (Pentium M) лаптопите:
- Toshiba Tecra M3 - Centrino Pentium M 1.73GHz (2MB), GeForce 6200TE 64MB, 1024MB DDR2. Стилен и много солиден модел от висшия Tecra клас на Toshiba (нищо общо с получилата
покрай черния и некачествен внос Sattelite серия). Метализиран корпус, удобна клавиатура, джойстик, DDR2 памет и разбира се проявилатa се по фантастичен начин GeForce 6200 видеокарта.
- HP nc6000 - Centrino Pentium M 1600MHz (2MB), Radeon 9600 32MB, 512MB DDR. Солиден дизайн, добър звук, ярък и контрастен дисплей, добра видеокарта.

- IBM Thinkpad T42 - Centrino Pentium M 1700MHz (2MB), 512MB DDR, Radeon 7500 64MB. Излючително здрав, стилен и тънък композитен корпус, най-здравите панти (титаниеви) от вижданите от мен лаптопи. Много удобан клавиатура и изключително удобен джойстик, активна система за защита на твърдия диск (датчик за положение и ускорение). Мощна видеокарта, която е ограничена единствено от липсата на подръжка на DX9.

- IBM ThinkPad X31 - Centrino Pentium M 1600MHz, 512MB DDR, Radeon Mobility 16MB. Много компактен 12-инчов мини-лаптоп. Същия здрав, композитен корпус като на T42.
Резултатите от тестовете са в тази таблица:
Изводи:
Toshiba Tecra M3 е безспорен победител в игровите тестове и графичните приложения. Изключителната графична мощ прави този лаптоп подходящ дори за професионален графичен дизайн (вж. резултати от SPEC ViewPerf 8.1).
По други показатели силите на лаптопите са близки като се оформат две групи - Toshiba Tecra M3 и IBM Thinkpad T42, които имат доста близки резултати и другата група от IBM X31 и HP Nc6000, които показват малко по-слаби резултати като производителност.
Феноменалната за Centrino видеомощ на Tecra M3 донякъде успява да бъде конкурирана от нелошата видеокарта на HP nc6000, която обаче губи много от орязаната си видеопамет. Тези два лаптопа са подходящи за игри, а Tecra M3 става и за доста нови игри като Serious Sam 2, Need For Speed Most Wanted.
Thinkpad лаптопите показват какво е здравина, надежден, стилен и красив корпус, удобна клавиатура, стабилна и безшумна работа. Това е видно особено добре на фона на евтиния корпус и не много стабилни панти на HP nc6000. Разбира се, качеството на Tninkpad (IBM изпълнение) граничи с военните и космически технологии и е недостижимо за останалите производители и поради тази причина не е коректно да бъде взимано като еталон, защото на фона на новите евтини китайски лаптопи HP nc6000 е много по-здрав и солиден лаптоп.
Нашата тестова лаборатория е впечатлена от пъргавината на работата на по-новия Centrino 533MHz FSB процесор, DDR2 памет, много качествена изработка на корпуса и мощната видеокарта на Toshiba Tecra M3 и това е шампионът по производителност, но победителят за нас е IBM Thinkpad T42 - производителен, стилен и надежден.
Избора на автора обаче си остава "дребосъка" Thinkpad X31 - удобен, компактен, солиден и лек. Техника, която би те подвела в много по-малка степен от която и да е друга. Отзивите от приятели и клиенти за малкия Centrino са впечатляващи.
IBM Thinkpad X31 е рекордьор по продажби на RETRO-PC-MANIA.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни