Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

IBM ThinkPad R50p – мобилна графична станция за професионалисти


Две са уникалните особености на този невероятен лаптоп:
1. Фантастичния дисплей с IPS матрица и резолюция 1600х1200, която е рекордна като резолюция и качество за 15-инчов дисплей;
2. Професионалната видеокарта ATI FireGL T2 със собствена памет от 128MB и максималните за мобилни видеокарти 128-бита.
Като цяло лаптопа изглежда солиден и даже грозновато едър. За това допринася и стърчащата зад корпуса усилена акумулаторна батерия.
R50p не спада към легендарната Т-серия на IBM, която бе и все още е мечта за всеки мениджър, IT специалист или инженер по света. Но R50p притежава всички технологии и удобства на T-серията, включително и толкова нашумялата система Active Protection System за защита на хард-диска и лаптопа от повреда при падане или сътресение. Единствената сериозна разлика от Т-серията е изцяло пласмасовия корпус, за разлика от така наречения титаниев корпус на бизнес-серията. Въпреки това корпуса е дори по-солиден, а здравите титаниеви панти не позволяват никакъв луфт – за разлика от моделите на HP, Toshiba и на-вече на DELL.
Клавиатурата е типична за ThinkPad – тоест несравнимо по-удобна от всяка друга мобилна, а и настолна клавиатура. Джойстика отново е с класи над тези, вградени в DELL и HP. Тъчпада също е на най-високо ниво, освен това многобройните фирмени програми и драйвери позволяват изключително богати възможности за настройка на зоните за чувствителност, за скролиране, натиск и др.
За дисплея на лаптопа може да се пише много, но думите бледнеят пред фантастичната картина, която няма аналог сред мобилните компютри. Всеки друг лаптоп, поставен до R50p изглежда неуместно с грубата си и непълноценна картина. Невероятни ъгли на видимост, реални 16.8млн. цвята, наситен черен цвят, рекорден контраст – това е мечта за всеки дизайнер, фотограф, художник. За първи път изпитвам истинско удоволствие от гледане на филми на лаптоп – дори и настолен LCD с професионална матрица трудно демонстрира такова качество. По отношение на големина на зърното, дисплея на R50p е рекордьор – картината е толкова фина и детайлна, че пикселите могат да се разгледат единствено чрез лупа. Единствен недостатък на IPS матрицата, както и въобще на ThinkPad серията e малко тъмната картина. Особеност на IPS технологията и не много доброто представяне на пряка слънчева светлина. Потребителят обаче има възможност значително да повиши яркостта чрез настройките в BIOS (трябва да се сложи High Brightness вместо Normal), също така и да се модифицират системните настройки. Видео-демонстрация на възможностите на уникалната IPS матрица, сравнена със стандартната TN+film матрица на добрия бизнес модел DELL Latitude D600 може да видите тук и тук.
Отделно внимание заслужава видеосистемата, която се базира на Mobility FireGL T2. Според мнения на потребители в интернет форумите, това е аналог на Mobility Radeon 9600. Пряко сравнение между производителността на двете видеокарти при равни условия (процесор и оперативна памет) на два лаптопа – IBM R50p и HP nc6000 показва огромно предимство на FireGL решението. В 3DMark 2001SE FireGL T2 достига 9397 точки, докато Mobility Radeon 9600 едва 6624 точки. Това се дължи на 128-битовата шина на FireGL, както и на солидната собствена видеопамет. Истинската стихия на FireGL обаче са професионалните OpenGL програми за моделиране като SolidWorks, Maya, UG, 3D Studio Max и др. В професионалния синтетичен тест SPECViewperf, мобилния FireGL T2 на R50p показа резултати значително над тези на солидни настолни видеокарти като NVidia GeForce 6600GT, 7600GT, които имат много добра OpenGL поддръжка.

Балансираната платформа и мощния процесор (Pentium M 1700Mhz), демонстрират показатели съпоставими и малко над тези на Pentium 4 2.8GHz и Ahtlon 64 3200+. Много хора все още мечтаят да подкарат фантастичния Pentium M на настолна машина – сред тях съм и аз. В предишна статия за лаптопите чрез тестови резултати показах, че всъщност Pentium M с успех конкурира производителността на Core2Duo от нисък и среден клас.
Батерията на R50p оправдава големината си – някои от бройките които имах, в супер икономичен режим изкарваха от 4 до 5.5 часа, но стандартно подобен лаптоп може да работи автономно до 2.5 часа. Интересен аксесуар за R50p e докинг станцията, която има множество допълнителни изходи за звук, USB, DVI и др.
В заключение мога да кажа, че след 2005-та година за професионалистите, занимаващи се с инженерен дизайн, моделиране, архитектура, фотография нито една компания не успя да осигури графична станция с такъв дисплей, видеосистема и качество на достъпна цена. Дори в момента на пазара няма модели са толкова висококачествен диплей.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни