Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Мини лаптопите – Intel Pentium M срещу Intel Atom. IBM ThinkPad X31 vs. Asus EEE


Много хора забравят, че основното предимство на лаптопа е неговата компактност, мобилност и енерго-независимост. Много бързо след като се сдобият с големия лъскав и тежък 17-инчов “лаптоп”, те започват да търсят истинско мобилно решение – 12”-ов лаптоп или даже по-малък. Малкия, компактен и лек лаптоп с издръжлива батерия е незаменим помощник на всеки
бизнесмен, студент или просто човек, боравещ с интернет и искащ да има под ръка високотехнологичен продукт по всяко време.
Историята на малките лаптопи започва основно с появата на високопроизводителния и икономичен процесор – Intel Pentium III 800-1.13Ghz с невероятното за времето си Tualatin ядро. Ярък представител на тази платформа е изключителния за времето си, актуален дори в наши дни IBM ThinkPad X22.
По-късно еталон за производителност става революционния Pentium M (познат сред потребителите като процесора на мечтаните Centrino лаптопи). Технологиите, заложени в Pentium M по-късно са развити в Core2Duo процесорите, нямащи все още конкуренция. Pentium M е доста близък по производителност до двуядрените си “братовчеди”. Като съотношение икономичност/производителност Pentium M значително изпреварва двуядрените Core2Duo, да не говорим за AMD X2.
Дори и в днешни дни мини-лаптоп с Pentium M ULV (Ultra Low Voltage) е много скъпа и мечтана придобивка – много добра производителност и изключително време за автономна работа (някои модели могат да работят почти 9 часа).


Поради ниската си цена, напоследък в хит на пазара се превърнаха Asus EEE и Acer Aspire One – 9-инчови модели, с процесори Intel Atom. Дали обаче тези модели са истински лаптопи или са по-скоро развити органайзъри с операционна система? Първото ми впечатление от тези симпатични от далече машинки е отвратително малкия екран с ниска резолюция (особено зле е екрана на Asus EEE, докато дисплея на Acer е доста добър за своята големина). Учудване у мен предизвика липсата на класически хард-диск в повечето мини-модели на Asus и Acer – вградената flash памет е изключително недостатъчна, особено предвид липсата и на оптично устройство. Видеосистемата е много слаба, обхвата на Wi-Fi модула също ми се стори доста посредствен в сравнение с класически лаптоп. Лъскавите корпуси и дисплей на тези “умни органайзъри” доста лесно се зацапват, драскат, изглеждат евтино и по никакъв начин не могат да се сравняват с мини-лаптопите от висок клас като IBM ThinkPad X-series, DELL Latitude D4xx, Toshiba Portege M-series, HP nc 4xxxx, които са направени от скъпи композитни и метални материали, дисплеи с висока резолюция и контраст, производителни процесори.
Какво обаче представлява уж “революционния” процесор Intel Atom:

Както виждаме новия икономичен процесор е на нивото на доста стария Intel Pentium III (Tualatin). Intel Atom като изчислителна мощност отстъпва на Pentium M три пъти! И то при сходна консумация на електроенергия.
Мога да споделя впечатления от 12-инчовия IBM ThinkPad X31, който в момента се явява личния ми избор за лаптоп. Процесора е Pentium M 1600Mhz – доста сериозна производителност на нивото на Pentium 4 2800Mhz и AMD 64 3200+, разбира се с пъти по-ниска консумация. Уникалния здрав корпус от T-series на IBM в умален вид е пренесен в тази компактна и симпатична машина – същия титаниев капак, който не може да се надраска, здрава пластмаса, покриваща композитен титаниев корпус, защитаващ по най-ефективен начин компонентите на лаптопа. Дисплея е с класическа резолюция – 1024х768, добър контраст и ъгли на видимост. Видеосистемата е външна карта Radeon Mobility със 16MB собствена памет и 128-битова шина, поставяща я няколко класи по 3D производителност над вградените Intel видео-решения. Отделната видео-памет разтоварва RAM паметта и значително подобрява бързодействието спрямо вградените видеокарти със споделена памет. Доста добри думи заслужава и вградената антена за Wi-Fi, чиято явно добра площ позволява достигане на резултатите от значително по-големи лаптопи. Оригиналната Wi-Fi карта е Cisco Aironet, но лаптопа работи и с Intel 2100/2200BG, с които става пълноценна Centrino машина. Легендарната сред потребителите на ThinkPad клавиатура, за пореден път разглезва стари и нови потребители, пристрастявайки ги до невероятното удобство и лекота на работа на IBM клавиатурите. Реалните размери на клавиатурата на X31 е съпоставима с тази на 14-инчовия модел T40/41/42. Поради компактните си размери, лаптопа няма тъч-пад, но вградения джойстик го замества напълно и е въпрос на време да стане предпочитано устройство за управление даже в лаптопи с комбинирана система (джойстик и тъч-пад). Аналогия с джойстика на DELL, HP е невъзможна, единствено Tecra моделите на Toshiba имат подобни като удобство джойстици на тези от IBM ThinkPad. Не на последно място похвала заслужават многобройните драйвери и “благинки” за този модел в сайта на IBM-Lenovo. Времето за автономна работа е над 3.50 часа, за повечето тествани от мен модели, а с рециклирана или нова батерия очаквам времето да бъде над 4 часа. С усилена батерия и процесор на 1.2Ghz очаквам над 6 часа работа от батерия.
Извод: въпреки много по-новата платформа и технология, новите Asus EEE и Acer Aspire One, базирани на Intel Atom процесори, са значително по-слаби като производителност, качество на корпуса, здравина и надежност от по-старите мини-лаптопи от висок клас. Позволявам си това сравнение единствено поради съпоставимостта на цените на новите мини-органайзъри и употребяваните истински мини-лаптопи.

Реални тестове, снети през 2009-та година от IBM Thinkpad X31 (Pentium M 1.6GHz 1MB) и DELL Inspiron Mini 9 (Intel Atom 1.6GHz Hyper Threading):
IBM X31 (Pentium M) Super Pi (1M): 1m 00.683s.
DELL Mini9 (Atom): 1m 33.969s.
Виждаме, че по-стария Banias процесор на X31, отстъпва и то с немалко от Dothan процесорите с 2МВ кеш, но въпреки това е значително по-бърз от Atom процесорите и то от по-новите с Hyper Threading.
Реалните ми впечатления от DELL Mini9 са - чудесна резолюция и доста пъргав процесор, но много бавна работа с памет и хард-диск.
Добавям и резултат от IBM ThinkPad X40, който е с Low Voltage Pentium M 1400Mhz, с ядро Dothan с 2MB кеш.
IBM X40 (Pentium M Dothan 2MB) Super Pi (1M): 55.406s.
Нагледно се демонстрира вличнието на кеша на процесора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни