Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

HP Elitebook 8760w - графична станция за професионалисти

Всеки производител има продукт с който се гордее и с който се стреми да пребори конкуренцията. Производителят влага в този продукт цялото си know-how и има за цел да създаде такъв имидж на марката, че самата тя да стане синоним на качество.

Именно такъв продукт е лаптопът от най-висок клас на HP - Elitebook 8760w. Mobile Workstation с впечатляващ дизайн зад който се крие мощен хардуер. Разликата между висок клас работна станция и потребителски клас лаптоп тук се усеща с пълна сила. Тя е видима в качеството на материалите и начина на изработка на лаптопа. Но най-вече се изразява в това, че благодарение на мощния си и отлично оптимизиран хардуер, работната станция може да се използва на практика за всичко, без значение дали е фото и видео-обработка, проектиране, рендериране или просто сте решили да поиграете на някоя от най-новите игри.

Корпус.

Корпусът е изцяло алуминиев, с изчистена и стилна визия под който се крие магнезиево шаси. Той е солиден и много трудно се поддава на усукване и огъване. Пантите са здрави и стегнати. Всичко това създава едно усещане за сигурност при работа с лаптопа. Високото качество всъщност е резултат от изключително умната политика на HP. Те купиха някогашния топпроизводител на компютри Compaq, когато компанията беше в зенита си, взеха най-доброто от нея и го внедриха в Elitebook серията. По-късно в серията бяха внедрени и някои иновационни решения на IBM Thinkpad, като магнезиевото шаси, охлаждането и изскачащата лампичка за осветяване на клавиатурата.

HP Elitebook 8760w не може да се похвали с дизайна на Alienware, но при професионалната техника той не е от най-голямо значение, защото силата им е другаде. При тях дизайна се съобразява с хардуерните особености на машината. Солидния корпус от алуминий и изчистената визия придават на 8760w един по-скоро индустриален дизайн, но това още един път подчертава предназначението на лаптопа.


Много от нашите клиенти (включително и аз преди) предпочитат Dell Precision M6600, който е от същия клас като 8760w,  именно заради дизайна. Опита ни в RMania обаче показва, че Dell са „по-проблемните“ лаптопи. В сервиза ни има няколко дефектирали бройки на Dell от серията Precision (М6500, М6600) и нито един дефектирал HP Elitebook. Може би това се дължи на факта, че за да запази пазарни позиции, понякога Dell прибягва до поръчки към евтини китайски производители като Compal. Повече по този въпрос можете да прочетете в темата:
"Къде и от кого се произвеждат реално компютрите? Истини за истинската техника“.

Охлаждането на HP Elitebook 8760w също е на много високо ниво, като и тук не са пестени материали. Големи алуминиеви плочи покриват мощните видеокарта и процесор, а отделни двойни медни тръби отвеждат топлината до радиаторите. За да е по-ефективно охлаждането, е поставен вентилатор с по-голям диаметър от тoзи на обикновен лаптоп. Това прави охладителната система на HP Elitebook 8760w изключително ефикасна, като при много голямо натоварване (Benchmark, обработка на много големи снимки и много тежки игри), в сравнително топла стая (около 26-27°C), видеокартата вдига около 79-80°C, а процесора около 65°C. Само 5 минути след като вече не товарим лаптопа, охладителят си е свършил работата и вентилатора спира да работи на високи обороти, защото видеокартата е с нормалните 45-48°C, а процесора 40-45°C.


Ето и снимки на лаптопа, който разглобихме, за да стигнем до охлаждащата система.










Единствения недостатък на охлаждането е, че за разлика от охлаждащата система на Thinkpad, която дърпа въздух от задната страна на лаптопа, тази на HP взема въздух от долу. Това не е проблем, ако нищо не пречи на притока на въздух през отвора на лаптопа.

Отворът за въздух, който е от долната страна на лаптопа, е голям и е достатъчен за отличната работа на охлаждането. 



Дисплей

Дисплеят на HP Elitebook 8760w има няколко разновидности. Има модели с резолюция 1920х1080, 1600х900, както и модификация с професионален IPS дисплей, който има означение Dream Color. Дисплеят на тестовия модел е с резолюция 1920х1080 и въпреки, че е с матрица TN+Film, е много качествен. Той покрива стандарта sRGB на 99% и стандарта RGB на 76% . Лаптопите от ниския клас имат доста по-ограничен цветови обхват и достигат едва около 70-74% от sRGB, а някои дори и по-малко.
99% от sRGB


76% от RGB
Дисплеят на 8760w има ШИМ, но това е работна станция от най-висок клас и производителя се е погрижил той да е максимално безвреден за зрението. Както показва осцилоскопът ни, ШИМ-а е с честота 1500Hz, което значи, че пулсациите са недоловими за човешкото око.

Хардуер

Едно от най-важните неща при работните станции безспорно е хардуерът, а при HP Elitebook 8760w той е мощен и много добре оптимизиран. Лаптопът е базиран на платформата Sandy Bridge. Има варианти с i7 2C/4T, както и с i7 4C/8T. Ограничението при i7 2C/4T е че работи само с два от слотовете за RAM памет, докато при i7 4C/8T лаптопа използва и четирите. Графиката е една от най-силните черти на 8760w. Видеокартата е от професионалната серия на Nvidia Quadro и в тестовия лаптоп е базирана на Fermi архитектурата. Тя е на MXM 3.0b слот и лесно може да се замени с далеч по-мощни. Nvidia Quadro 5010M с 4GB ECC RAM, AMD FirePro M8900, AMD FirePro M6100, както и с геймърските GTX 680M, GTX 780M ( за последните е нужен Mod на драйвера )

В комбинация с процесора и видеокартата имате на разположение и 4 слота за RAM DDR3 памет, която работи в Dual Channal режим и може да се разширява до 32GB. Така няма да имате недостиг на RAM при експорт на снимки, видеообработка, чертане или какъвто и да е софтуер, ползващ много оперативна памет. SSD за операционната система и програмите и голям HDD диск за файловете е най-удачния ъпгрейд. Лаптопът е снабден с 2 броя USB 3.0, означени със символите SS ( Super Speed) за по-голяма скорост при запис и четене от Flash памет. За връзка с външен монитор HP Elitebook 8760w разполага само с VGA и DP изходи, но дори и мониторът ви да няма такива входове, посредством адаптери VGA to DVI или DP to HDMI, може да се свърже всеки монитор. Всичко това прави този Mobile Workstation идеален за фотографи, дизайнери, архитекти и всеки който иска да използва най-качествената и надеждна техника.

HP Elitebook 8760w има два слота за RAM памет под клавиатурата.


На разположение са още два слота за RAM памет от долната страна на лаптопа.


Видеокартата е на MXM слот и с лекота може да се смени с по-мощна,  която ще превърне лаптопа в истинско чудовище.


Производителност

Производителноста на HP Elitebook 8760w е впечатляваща. Той се справи с лекота с всяка задача с която беше натоварен - обработка на снимки, плейване на някои от най-новите и тежки игри, възпроизвеждане на 4К видео. При обработка на големи снимки RAW формат в Lightroom, използвахме най-натоварващите функции на програмата, като Spot Removal, Graduated Filter, Radial Filter и Adjustment Brush. Лаптопът реагира мигновено и нямаше никакво забавяне при обработката, а при експорта на снимките в JPEG формат, забавянето беше само 3-5 секунди. HP Elitebook 8760w нямаше проблеми и при подкарването на някои от най- тежките игри като Need for Speed Rivals, като те вървяха добре дори при резолюция 1920х1080 и High настройки. Благодарение на мощния си процесор, дори 10-bit 4K видео се възпроизвеждаше без загуба на кадри. На снимките по долу може да видите резултати от тестовете, които направихме и как този хардуер се справя в реални условия. За разлика от някои предни ревюта на лаптопи, сега направихме само няколко теста с 3DMark06, 3DMark11, CineBench, SpecViewperf 11 и IntelBurn Test, защото смятаме, че за хора с добри компютърни познания, тези тестове са достатъчни за да се придобие представа за производителността на хардуера.

А ето и за какъв хардуер става въпрос в тестовия лаптоп.

Хардуерът на тестовия модел.
В 3DMark 06, HP Elitebook 8760w постигна по-добър резултат от настолния Workstation HP Elie 8000 с процесор intel core 2 quad Q9650, AMD R9 270X, 16GB DDR3, Samsung SSD 840 EVO.
( Резултатите на HP Elite 8000 може да видите тук )

Много добър резултат и в 3DMark 11
В IntelBurn Test i7 2820QM показа своята изчислителна мощ, като достигна 58 GFLOPS, което прави лаптопа много подходящ за рендериране.

Процесора достигна 5.82 pts в CineBench


Видеокартата показа резултат 63,22 fps в CineBench

Показаните резултати в SpecViewperf 11 са впечатляващи, но предвид факта, че 8760w е предназначен за такъв тежък софтуер, това не е изненада.

Благодарение на мощния си процесор, HP Elitebook 8760w плейва дори 10-bit 4К видео без загуба на кадри



Заключение

HP Elitebook 8760w е работна станция от професионален клас, предназначена да работи дълго време и да дава всичко от себе си дори след дълги часове натоварване. Огромната изчислителна мощ на процесора, възможността за поставяне на 32GB RAM и мощната видеокарта подлежаща на ъпгрейд, превръщат този лаптоп в станция, която гордо може да носи името графична. Той е идеалния заместител на настолния компютър или Workstation, а в някои случаи дори се явява ъпгрейд. HP Elitebook 8760w e перфектният инструмент за професионалисти, който би покрил изискванията дори и на най-взискателните фотографи, дизайнери, архитекти. Лаптопа е проектиран и оптимизиран така, че да надживее няколко поколения лаптопи от по-нисък клас, затова инвестицията в него е повече от разумна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни