Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

ThinkPad X61 Tablet - приложение като софтуерен осцилоскоп

За някои от демонстрациите в ревютата ни често се случва да сме ограничени от липсата на подходящи или достатъчно удобни за ползване инструменти за тест. Най-ярък пример за това е необходимостта от осцилоскоп за диагностика на трептенето на подсветката на LCD дисплеите.
Класическите аналогови осцилоскопи са доста ефектни и предлагащи ни романтизъм от миналия век, но са неудобни за
пренасяне, отчитане и последваща демонстрация.
По-новите дигитални хардуерни осцилоскопи са прекалено скъпи за да бъдат ползвани за отчитане единствено на трептенето на подсветката, а за други отчитания в нашите ревюта сериозен и скъп осцилоскоп не ни е необходим (поне засега). Дигиталните осцилоскопи също не са достатъчно удобни за пренасяне, свързване и бърза визуализация.
Съществуват и компютърни USB осцилоскопи, но качествените сред тях също изискват сериозна инвестиция, която не е оправдана предвид специфичната област, за която са необходими в демонстрирания случай на използване.
След значителен брой експерименти с компютърна техника и софтуер се спряхме на възможно най-икономичния и удобен за ползване вариант за отчитане на трептящата от ШИМ управлението си подсветка - използването на софтуерен осцилоскоп (компютър с подходящ софтуер, към чийто микрофонен вход се подава сигнал за измерване).
Първоначално този вариант на "инструмент" бе отхвърлен от нас поради неудовлетворителните резултати от измерванията. След няколко разочароващи опити установихме два основни фактора, които осигуряват коректната работа на софтуерният осцилоскоп:
  • Наличие на качествена звукова карта и драйвери към нея, позволяващи коректно измерване.
  • Избор на подходящ софтуер за измерване и визуализация.
Първият фактор бе установен веднага след като решихме да използване най-качествената си налична звукова карта - Creative X-Fi Xtreme Music в настолна конфигурация, чиято вградена звукова карта не бе в състояние да отчете нищо друго, освен вътрешни смущения, независещи от входния сигнал. Веднага след поставянето на Xtreme Music, поне половината от множеството инсталирани "софтуерни осцилоскопи" правдоподобно визуализираха трептенето на дисплеите.
Това ни обнадежди да продължим да експериментираме най-вече с лаптопи, които безспорно са по-подходящи за мобилен софтуерен осцилоскоп, отколкото настолен компютър. Изборът ни веднага се спря върху един от най-качествените съвременни лаптопи - IBM/Lenovo ThinkPad T60, от който очаквахме да разполага и с подобаваща за класа си звукова система.
ThinkPad T60 за пореден път не ни разочарова и под Windows XP показа резултати и чувствителност, аналогични на тези с Creative X-Fi. Същият експеримент със същата операционна система бе повторен и върху друг качествен бизнес модел - DELL Latitude D630. При DELL софтуерният осцилоскоп не се получи и то не поради лошо качество на звуковата система, а поради прекалената "интелигентност" на управляващите драйвери, които "коригираха" сигнала от микрофонния вход.
Най-удобно устройство за софтуерен осцилоскоп сред лаптопите несъмнено е таблетът, тъй като дава на ползващия го по-добра мобилност и удобство на управление. Затова следващият ни избор за тест на софтуерен осцилоскоп бе ThinkPad X61 Tablet. Първоначално този избор ни разочарова, защото резултатите от отчитането бяха некоректни и несъпоставими с тези от ThinkPad T60. След опита с Latitude D630 потърсихме вината и във вградените в Windows 7 драйвери. Друг таблет с Windows XP и с фирмени драйвери доказа, че подозренията ни са основателни и X61 Tablet под "добрият стар" Win XP заработи не по-зле от ThinkPad T60.
Изборът на подходящ софтуер ни отне не по-малко време от подбора на подходяща компютърна техника. След много опити и разочарования с различни програми, имащи претенции за "софтуерен осцилоскоп" се спряхме на Soundcard Oscilloscope на Christian Zeitnitz като най-удобна за боравене, с достатъчен брой настройки и с най-добра чувствителност.
Единственият важен фактор в организацията на коректно работещ софтуерен осцилоскоп, с който нямахме никакви проблеми бе изборът на фотодиод за отчитане на светлинния сигнал. От първи опит се спряхме на фотодиод BPW34 със следните спецификации.
Същият фотодиод използвахме и за "контролна сонда" към стар аналогов осцилоскоп (5MHz). Както виждате от видеото по-долу софтуерният и аналоговият осцилоскопи отчитат еднаква форма на сигнала:
Сравнение на трептенето на подсветките на Apple Macbook Air с ThinkPad T60

Други демонстрации на ThinkPad X61 Tablet като софтуерен осцилоскоп:
Трептене на подсветката на лаптоп Sony Vaio

Липса на трептене на подсветката на LED дисплея на нетбука на Asus

Програмата Soundcard Oscilloscope ни предоставя отлична възможност за демонстрация на формата на сигнала, честотата и амплитудата му. От тази възможност се възползвахме в две от предишните ни статии:
Честота и форма на сигнала от подсветката на ThinkPad T61p при 50% яркост

Липса на трептене на подсветката на ThinkPad T61p при максимална яркост

Заключение
ThinkPad X61 Tablet в комбинация с качествен фотодиод и подходящ софтуер е отличен вариант за софтуерен осцилоскоп защото предлага:
  • Качествен вграден звук, подобаващ на истински ThinkPad.
  • Ниска цена, ако притежавате скъпият таблет не само като измервателен уред.
  • Добра чувствителност и бързодействие, съпоставими с USB осцилоскопите от базов клас.
  • Удобно боравене с електромагнитния дисплей.
  • Отлични ъгли на видимост на AFFS (S-IPS) дисплея.
  • Над три часа реална автономност с 9-клетъчна батерия.
  • Здравина и надеждност, характерни за ThinkPad.
Подробни ревюта за IBM/Lenovo ThinkPad X61 Tablet можете да видите в следните статии:
    Параметри и цена на ThinkPad X61 Tablet.
      Добави в Svejo

      5 коментара:

      Анонимен каза...

      Може ли малко подробности като използван кабел, и има ли нужда от допълнителни елементи в схемата на фотодиода.

      Димитров каза...

      Тук има и още нещо, което е интересно да се измери по този начин.

      Подсветката освен че трепти и "пищи". Това вероятно е от инвертора, но не е изключено и самите лампи да издават звуци.

      И не само подсветката издава подобни високоцестотни звуци, но и целия компютър/лаптоп. Естествено, те са различно силни и може би не всеки ги чува.

      Какво лично съм наблюдавал - при скролиране на web страница на някои компютри/лаптопи се чува пищене. То никак не е силно, но когато е тихо е доста досадно. И не се наблюдава винаги, но понякога, което е още по-странно. И да отбележа, че става на въпрос за здрави, нормално работещи с години системи, на които ефекта се наблюдава още от нови.

      Примери - всякакви десктопи на HP, Dell и Lenovo с вградено видео на Intel. Thikpad лаптопи както с Intel, така и с NVidia видео. Просто само такива системи съм наблюдавал, не че при другите го няма. И не че при всички се наблюдава. Освен това, някои просто не са толкова тихи, че да може да се чуе дори и да го има.

      При лаптопите, освен това, си има пищене и при скок на натоварването на системата. Процесорът ли пищи, видеото ли, чипсетът ли, елементи по дъното ли - не знам. Но се наблюдава. А когато вентилаторите са спрели е голяма досада като запищи...

      Правих опити да го отследявам, но с обикновен микрофон (даже и от по-хубавите) не става. Очевидно трябва нещо професионално, което хубаво хваща високите честоти.

      Димитров каза...

      Още едно наблюдение забравих да напиша. При няколко екрана, които наблюдавах наскоро, пищенето и трептенето са свързани. На близка до 100% яркост изчезва както трептенето, така този високочестотен звук (пищенето). Излиза че в тези случаи причината за двете неща са едни и същи променливи токове. Може би това е така винаги.

      Анонимен каза...

      Е хайде кажете какъв кабел ползвахте в схемата с фотодиода и схемата на самото свързване ...

      Unknown каза...

      И аз се интересувам как се свързва фотодиода с аудио кабела.

      Публикуване на коментар

      Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

      Най-четени за последните 30 дни