Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

UР$(BG) - кради мама за да не работиш

Основна причина България да няма икономика са куриерите, част от които са и пощите ни. Цял свят се движи от малкия и среден бизнес, които изнасят своите продукти на глобалния пазар. У нас обаче трябва да се задоволяваме с локалния, малък, български пазар.
Поръчвате джаджа от Китай, Германия, Британия, САЩ, Австралия... безплатна доставка. Няма значение дали тази джаджа е за 1 долар, пет, 10 или сто. Има значение, ако е над определена сума, да мине митница, да се плати ДДС и да се попълнят множество документи.
В най-честия случай обаче продуктите на икономиката са под 10 долара и не минават митница. Представете си нашата икономика, има много способни хора, отлични продукти, например земеделски... етерични масла, пчеларски продукти, домашна козметика и др.
Искате да продадете сапун за 5 долара на международния пазар? Ако е от Германия, може да го пратите безплатно... нали за това са пощите, чрез данъци се издържат и предлагат евтина, дори безплатна доставка. Обаче ако го изпратите от България за чужбина с пощата... 27лв. в зона 1 (Македония например). Няма кой да плати това безумие.
Ще кажете, че има алтернативи на пощите. Родните куриери? Цените им са брутални за същото нещо. А чуждите куриери, които имат представителства у нас? Та D(BG)НL, UР$ са толкова евтини от Германия до България... 3 евро на килограм да речем. Но "D(BG)НL", "UР$(BG)" от България до Германия е в пъти повече.
Отделно в складовете на нашите куриери много се краде. Каквото и да твърдят, че имали контрол, камери, система някаква... краде се! Преди години ми бяха откраднали скъпи процесори в D(BG)НL и ги бяха заменили с Pentium III... за да се спази бройка и тегло. Три седмици ги освобождаваха, 2 месеца разследваха случая... 5 години по-късно дори извинение нямаме от тях.
Ще кажете отдавна е било, сега всичко е много по-професионално и технологично?
2018г., декември месец. Доставка от Дания, никакви митници... Европейски съюз. Малък контейнер с лаптопи. Изпратен с тегло 21 килограма, пристига с тегло 17 килограма. Липсва нов лаптоп DELL Precision 7720... 17-инчов топ Mobile Workstation за над 3000лв., с максималните си параметри.
Отговорът от "UР$(BG)", по-точно побългарената му версия Ън Тайм е че нищо не знаят, всичко било наред и други алабализми. Интересно обаче къде се губят четири килограма от пратката. По документи са я приели 21 килограма... ако и да има някакъв контрол в складовете им, това би се усетило. Ако ли пък няма контрол... чеп за зеле не става от тях.
Имали камери? И ние имаме! Имаме и над четири милиона читатели, по цял свят. На кого имате повече доверие?
Между другото, този случай е показателен за това, че основен дефицит не само у нас, но и по света е отговорността, честта. Датските ни доставчици, хич не им дреме вече втора седмица какво се е случило. Нещо повече и за тях, и за куриерите ние едва ли не сме никой, просто хора платили едни пари на вятъра. И да някой ден ще ни възстановят парите, но какво от това? Пропусната е възможност да се достави велика машина, а велико ревю, да бъде зарадван велик инженер или геймър. Няма човечност, има бумащина.
Много вероятно е пратката да открадната в UР$(BG). По-лесно ми е да предположа, че това е станало в София, отколкото в Копенхаген. Имало нещо гнило в Дания? Да, там има какво да гние... тук няма как да стигне до това положение, краде се. Но знае ли човек, казва ли му някой какво се е случило. И смее ли да пита защо е платил нещо, а него го няма? Хваната да те овикат, а дори и съдят!
Вътрешните куриери? Мама миа! Множество потрошени стоки покрай празниците, отказ да покрият застраховката, "не намерени хора на адреса им" (а хората ги чакат с дни, ангажирали са роднини). Цените им потресаващи! Знаете ли цените на Ек0нт? От САЩ ми е по-евтино да ми доставят, отколкото от Варна, и три пъти по-бързо. Справка - www.iherb.com. Има една митологична фигура в Ек0нт, регионалният мениджър... 2 години го чакаме за договора ни за 30% намаление, скоро започва третата година чакане... все бил зает, болен, единствен, неповторим, много зает. А предният ни договор с тях? Нулира се всяка година, и не ти казват че трябва преподновяване, та клиентите яко плащат скъпи доставки. И като се нулира, чакаш с години. Събраните наложени платежи от Ек0нт, ако не вдигнем скандал ги бавят с месеци. Телефони за връзка - нямат. Мейли също. А вие какво искате от компания с откраднато лого от щатска автобусна компания?
Знаете ли какво са родните куриери? Доносници на милицията и данъчните. Всичко изпяват за теб, имат досие какво, къде, кога си пратил и получил. Затова са и недосегаеми. Та внимавайте с пратките по базарите, мнозина OLХ звезди са на прокурор заради недекларирани доходи. Че и КъЗП ги съди... че са продали старата си обувка със скъсана връзка.
Кажете как без транспорт, или с пародия на такъв нашата, българска икономика може да се конкурира дори с албанската? Да не говорим с румънската, полската, унгарската. Ние сме скапани консуматори... можем само да консумираме стоки от чужбина, но няма как да  изнасяме нищо. За да оцелеем ни остават два изхода, или да емигрираме в нормална държава, или да се крадем едни други.
Проблемът в тази държава не е че се краде много, а че цели институции си мълчат, мълчи си и обществото. Вашият съвет?
---
Нашият съвет е ВИНАГИ да проверявате теглото на пратките си, опаковката, документацията. Поръчвайте с опция преглед. По-добре мнителност, отколкото голямо прецакване. Ако нещо не е наред, не приемайте пратката или я приемете с много забележки в листа на куриера.

1 коментар:

Бо Стоянов каза...

Чета ви с интерес, ще си купя и компютър от Вас за 3Д дизайн :) Мога да пожелая единствено успех, и както е пишело на пръстена на Соломон- "и това ще мине", по въпросът с положението тук.
Поздрави.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни