Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Гримираната чрез софтуер светлина

Става ли жената по-красива като се гримира? Същото е и със софтуера, който се опитва да компенсира недостатъците на хардуера. Маскират се пулсации, лош спектър и липса на топла съставка с LED дисплеите.
ШИМ софтуерът като Intel PWM Control маскира пулсациите като качва честотата на регулация на яркостта, но с това подлага на риск дисплея. Също така не съм убеден доколко пулсации на 800Hz или повече са по-малко вредни от тези на 400Hz, при едните окото включва защитни механизми за физиологията на мозъка. Когато виждаш опасността, се пазиш от нея.
Всички софтуери за "синия" цвят целят "по-топло" изображение. Лъжата идва още с тяхната цел, да намалят синия цвят. Но проблемът не е в синия цвят на ултравиолетовия LED, а в липсата на топла светлина, каквато имат само горещите източници като Слънце, огън, халогена лампа. Изключителна глупост са очилата със син филтър за работа с монитор. По какъв начин точно този филтър осигурява топлия спектър? Всъщност човешкото око има вграден син филтър.
Напудрената с червена съставка (туширана синя) синтетична светлина е по-вредна от оригинала. Зрението е толкова подведено от тази имитация, че претоварва мозъка за да компенсира това безобразие. Не стига, че му се подава недостатъчен спектър, но се обработват много некоректни цветове. 
LED-ът си е LED, ограничен синтетичен източник, с убийствен интензитет за човека. С гримиране нещата не се оправят, влошават се. Мъжете, събудили се сутринта след забивка в дискотека, виждайки жената без грим и на трезво, получават трайни психически увреждания.
9 години измервам, анализирам, давам предписания. След много страсти, критики и полемики, година до три след мои анализи, производителите признават, че съм бил прав... и пускат по-правилни монитори, които не са вредни като онези, за които лаиците толкова се възнасяха и прокълваха анализите, като моите. Включително и анализи за това, колко глупав трябва да е човек за да рискува своето и на семейството си здраве.
Съвременният маркетинг разчита на Егото на глупака. Дава му избор измежду боклуци, за малкото хартийки, които изкарва на жалката си работа. От една страна са фактите за вредата, от друга са гордостта, суетата, лошата компетентност, ниските доходи. Познайте коя страна предпочита глупакът.
Не толкова крайните глупаци маскират грешния си избор, чрез оптичен тунинг на автомобила или маскиращ софтуер за недостатъците на хардуера. Умното поведение обаче е само едно, смяна на лошия хардуер. Чрез софтуерни решения, хардуерни промени се не постигат. Това отлично го знаят хората, омъжили се под въздействието на най-древният софтуер за харесване... алкохола.  
Знаете ли коя е истината за намирането на правилния дисплей? Че хич не ми дреме за вас, хората с хартийки... просто ползвам ресурсите на фирмата за купуване на уреди и тестване на всички произведени някога монитори, първо за да ги избера за себе си, после за семейство, приятели и фенове. Останалото, което виждате е суета да покажа наученото.
Ако някой пък иска да се чувства значим в светлината на невежеството си, тоест "клиент", нека иде да му ги обясняват за ШИМ, спектър, интензитет, коефициент на пулсации, температура... в хипермаркета. Място където глупаци, се надлъгват с други глупаци.
Длъжен съм да отбележа, че желание да преподавам на хора без потенциал нямам. След толкова семинари, обучения и изпити... безсмислено е като лекция на професор от Харвард пред български милиционери.
И все пак, няма нужда от скъпа техника за диагностика.
Има пулсации (проектор)

 
Без пулсации (HP 2035, от който пиша това)

При цялото нямане на читава техника в световната индустрия, подбрал съм най-доброто от нея, с минимална вреда. Не за пари, а от суета. Суетата да бъдеш най-добър. Ако знаете по-добър анализатор на светлината при мониторите, 1000 лева награда... чакам да намеря конкурент вече 10 години.

1 коментар:

Unknown каза...

Благодаря за хубавите статии.
Интересува ме тествали ли сте Fujitsu P27T-6 IPS и какво Ви е мнението за него.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни