Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Истинската цена на употребяваните лаптопи

Често ми предлагат да изкупуваме техника от частни лица. Ще ви разкажа защо това е абсурдно...
Ще ви дам пример. С истина.
Само глупак може да смята, че тези лаптопи, доведени до отлично състояние, продавани с фактура и гаранция някой бил изхвърлил, че даже платил да му ги приберат. За съжаление има такива хора, ако са над някоя критична маса (90%) от населението, страната е в дупка.
Истината е, че това е лизингова техника или препродадена по друга причина работеща скъпа техника с остатъчна стойност, която се предлага от няколко европейски или клонове на американски колоси фирми. Те си участват в тяхни търгове, след това ги предлагат на нас, търговците с крайни клиенти.
Един ThinkPad T420 в добро до перфектно състояние в зависимост от памет, SSD, COA лиценз струва 100-120 евро на едро (към този момент). В по-лош статус, слаба батерия, без адаптер, около 90-95 евро.
"Експертите" по икономика веднага ще изчислят, че това са 180-200 лв., а ние спекулантите ги предлагаме на над двойна печалба. Само, че това е цена без ДДС и без транспорт. Разбира се за OLX експерт, такова нещо като ДДС не съществува, а транспорта му го плаща клиента.
Не съществува и гаранция. С ДДС цената на T420 става 240 лв. За да бъде въведен обаче в експлоатация, да има търговски вид, да му се даде гаранция... има много път и немалко човекочасове за това.
След всяка доставка на пале с лаптопи в моята фирма започва следното:
  1. Оглед на външния вид и преразпределяне по статуси, поради транспорт и недоглеждане уж добър статус може да не е чак толкова добър.
  2. Зареждане на батериите докрай, проверка на адаптерите.
  3. Профилактика с компресор с обезводнител, специални препарати за клавиатура, дисплей, почистване на стикери.
  4. Инсталация на Linux Ubuntu, проверка на състоянието на батерии, дисплей, охлаждане.
  5. Ново преразпределение по статуси.
  6. Ако нещо не е наред започват едни преписки с доставчика, смяна на сгрешени адаптери, връщане на батерии, клавиатури без бутони, гаранционни възражения за фира (ако има). Снимки за приемчика на рекламацията, тежки протоколи на английски език.
  7. След това ценните бройки се ъпгрейдват с достатъчно памет, SSD от слаби бройки отиват в най-добрите, има дори трансфер на клавиатури и дисплеи.
  8. Всяка бройка се етикира, описва в сайта.
  9. При поръчка всичко се опакова надеждно, индивидуално. Товарителница, гаранция, RType, гаранционни стикери, касова бележка или фактура. 
От три до пет дни работа за всяка пратка. И седмици, ако има доокоплектовка с батерии, адаптери, клавиатури. Двама човека се занимават с това. Те получават заплати, плащат се осигуровки. Плаща се наем за помещение, консумативи, поддръжка на сайт, разход за транспорт (ние сме го включили в цената). Разходва се и време за консултация по мейл, Фейсбук или телефон за всяка поръчка.
Така около тези 240 лв. разход за стоката има още много други разходи, време, опит, компетенция. Да, някои "колеги" ще пуснат подобен модел без да го мислят, тестват през стандартните в бранша 100лв. Без да вложат и 2 човеко-часа работа. 100 лв. са много за нищо работа. Други колеги ще си свършат добре работата и ще му искат 400-450 лв. в зависимост от параметрите. Ние също искаме толкова, колкото трите топ фирми в страната. Въпреки, че нивото ни на компетентност е несравнимо по-високо от тяхното.
В заключение ще кажа, че въпреки емоционалните драми на псевдо-разбирачи по форумите, които заради неадекватно поведение са блокирани от ресурсите ни, истината е различна. Те твърдят, че цените ни са двойни спрямо навсякъде другаде. Във всеки клас техника при нас са най-добрите предложения като съвкупност от параметри, особено за хора които правят разлика между 4-риядрен Core i7 при нас и дву-ядрен другаде, между 8-ядрен Xeon с 20MB кеш и базов 4-ядреник с 10MB, между истинска Quadro карта и NVS серията за работа с документи, между буферирана и небуферирана памет, между втора ревизия HP Z420 и първа. Клиентите ни предпочитат и нас, заради поддръжка и ъпгрейди по-нататък, съвети, закрити групи. Това го постигаме с малък екип и внос на каймака на техниката от цял свят. На този пазар сме от 10 години, ако не бяхме адекватни, нямаше да сме тук.


Колкото до скромността, тя краси само тези, които нямат други качества.  
Ако някой наистина знае по-добри от нас, нека да покаже поне блога им.


На снимката виждате ThinkPad T400. За да бъде демонстриран с Windows 10 Pro, да се провери с кои игри работи, какви FHD стандарти декодира са отделени 3 човеко-дни. Сниман е с апарат Panasonic GH4 + обектив 12-35mm (F2.8), купен с лични пари, ако бях го калкулирал дори с 10лв. в цената на лаптоп, трябваше да продам 500 лаптопа. Кой друг го е направил? Та конкурентите ни (ако има такива) казваха на всеки клиент, че този лаптоп е стар, не работи с Windows 10 и никоя игра не може да подкара (пратихме агент да провери това). След наши ревюта внасят като обезумели, защото... ей така, случайно, изведнъж станали търсени масово.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни