Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

На гол тумбак, осме Грипена

"И като се купува, барем да е ново"
Това е фраза на Премиера, относно закупуване на "бюджетни", едно-двигателни, екзотични шведски изтребители. Вместо доказани, употребявани американски или топ-европейски от по-висок клас откъм боен опит, авионика, механика, динамика и възможности за въоръжение, комплектация, интеграция, обучение на екипажа. Боен самолет без въоръжение (без възможност за такава в конфликт) е като дънна платка без компоненти. А платка дори и супер оборудвана с екзотичен хардуер, за който няма софтуер и обучени специалисти е напълно ненужен.
F16 бил стар? Да, той е Super Star, най-великия боен самолет, проверен на всички континенти, във всички конфликти. Върви с пълен боен комплект, ако се вземе на старо... ракети, авиобомби, резервоари, всичко има за него. Да, последните му модификации нямат нищо общо с някога, те са по-модерни от всичко от Русия и Европа, нормално е - САЩ е световния оръжеен монополист, другото са заместители. Всички елитни армии в света са въоръжени с него. На всеки континент има по няколко завода за модернизация и поддръжка.
F16 е гръбнакът на солидни военни сили като САЩ, Израел, Холандия, Турция, Пакистан, Корея, Гърция. Дания, Белгия, Португалия и много други, от които ние няма как да бъдем по-модерни. 
F16 го има дори в Made in Japan вариант, за втората най-богата и първата най-промишлена държава в света, под името Mitsubishi F-2.
Авиониката и на двата самолета (шведския и стария американски) се базира на PowerPC (като на Power MAC), единият на 266MHz, другият по-новият G4 на 350-500MHz при сродни поколения. В полза на модерен, употребяван F16!
Има още по-модерни F16, възможности за лизинг, наем дори. Елитни самолети ще се освободят скоро от Холандия, Белгия, Италия, Гърция. Те дори не са разглеждани като цел от нашите въздушни сили. Странно защо?
F16 добре се препродават и са търсени. Взимаш, ползваш, като ти е кеф, препродаваш, взимаш по-нов. Нещо като ThinkPad или Macbook Pro, държат цена. Gripen е като нов Acer, втора употреба никой няма да го купи.
Интересен факт е, че Норвегия, една безкрайно богата държава с войнствен дух не ползва шведски самолети. Предпочита F16! И не само ги предпочита, но и води с тях бойни действия в Косово, Сърбия и Афганистан. Снимката горе е точно от норвежски F16 над Балканите.
Анализи у нас липсват... скандинавски самолет на Балканите? Балканите, където от години в най-добрите ВВС (Турция и Гърция) се ползват успешно F16. С F16 вече е и Румъния, та даже в тази "дървена" модификация, от която се отказваме. Румъния си го хареса - ще взима още една огромна ескадрила от по-модерни F16... с което ще имат 4 пъти повече изтребители от нас. В Унгария и Чехия е спорно доколко шведските самолети са харесани, следващи не се планират да бъдат купувани.
Американската оферта е най-неизгодна за евентуалните ни противници. Геополитически слаба и желаеща неутралитет във всички измерения Швеция няма да поддържа своите самолети нито с ремонти нито с въоръжение, ако страна с техни самолети влезе в конфликт. Еврофайтъра също е съмнително колко ще бъде снабден, ако Русия или Турция ревнат, че Европа извършва агресия срещу техните армии... които водят "освободителна акция" върху своите геополитически територии. Русия ако ни въоръжи с МИГ и СУ, при джиджи-биджи с Турция и традиционно със Сърбия, няма да ѝ мигне окото да спре логистичната подкрепа срещу свои приятели. От тази гледна точка само САЩ могат да осигурят истински боен самолет, което е доказано от световните конфликти... американския оръжеен бизнес е преди всичко бизнес, а не инструмент на държавната политика. Основно поради това, силните ВВС на истински държави са с F16, F18, F35. В Румъния избраха същите тези португалски F16... Защото са по-глупави от нас, по-бедни, с по-слаба войска, с по-корумпирано и бездарно правителство? Хайде бе! Та Румъния, дори не се замисли за френските добри самолети, макар да е в отлични отношения с Франция. защото иска оръжие с поддръжка и обучение, а не правителствени четки. А би ги получила много изгодно от Франция.
Малко съвременна история. 2015г., небето около Турция, руски бомбандировач незабавно е свален от два турски F16, втора употреба от холандските ВВС.
Друга история, България в края на 80-те купува значителен брой от най-модерни руски изтребители. Дори тогава повечето от тях са брак, а в момента те са скраб, 1-2 от тях да стават за нещо, нещо като тренировки за пилоти, с голям риск за живота им. По-стари от тях F16 са боеспособни в над 20 държави до днес, а вероятно и след 20 години. Толкова за руската техника, в нея няма ресурс.
Разпространени са мнения, че някой ни наложил три оферти. Което е част от хибридната война, медийни лъжи, дезинформация по всички фронтове. Въпреки, че нещата са се случили под масата, е пусната заявка към НАТО партньорите за доставка на бойни самолети на цена от 1.5 млрд. лева. Получени са три оферти, така се твърди поне. Никой не е спорил по тях, удължавал срока, търсил нещо по-добро. На закрито заседание е одобрен шведския самолет. По какви критерии, не се знае. F16 е декласиран незабавно, по крайно съмнителни причини (даже Цв Цв спомена това). 
Не се съобщава дали е в комплект с въоръжение, с какво точно, комплектация, има ли обучение на пилотите... нищо. Знае се само, че ще имаме 8 чисто нови бойни самолета. На прости хора това им е достатъчно. Хляб и зрелища... взимат ти от хляба, за да ти дадат зрелища. Да, шведския самолет е зрелище, за селфита по авиошоута, няма как да бъде боен самолет, освен ако не е в родната си Швеция.
Повечето от това се потвърди и от прегледа ми в руски анализи. България попада в обхвата на руската военна доктрина. Тъй като страната ни е в НАТО, в Русия никой не си прави илюзии, че ще купим МИГ или СУ, реално и самата Русия не желае това, ако не за другото - в НАТО сме все пак. Затова най-удачно за Русия е да въздейства да ползваме най-малко подходящия боен самолет. И да лобира активно за това.
Защо шведския самолет е най-добия за Русия избор?
  • Скоро Швеция оттегли на Белгия предложение за превъоръжаване с още по-нов, по-модерен и скъп Gripen. Белгия като силна държава с добри политици, център на ЕС пожела, ако влезе в конфликт с някоя държава, дали на Изток, дали на Запад... поддръжка на своите самолети. Швеция отказа това условие, имат си доктрина хората. Което означава, че при конфликт на България с който и да е, Швеция няма да бъде трета страна в бойните действия. Едва ли ще нападнем Русия, особено с 8 самолета, вероятно е да стане обратното. Но и тогава SAAB няма да осигури ремонти, части, ракети, муниции, модернизация... нищо лично, неутралитет. Това е изгодно за Русия, ние да имаме напълно неутрални ВВС. И с Турция да влезем в конфликт, Швеция ще пази неутралитет; 
  • Gripen не е изпитан в бойни условия, обучението за пилоти не може да се случи в елитни американски, британски или други академии, които подготвят истински пилоти за истински бойни действия. Гледали сте Top Gun? - супер филм, гледайте го и пак, и пак. Тоест при евентуална битка с наш самолет, руски пилот ще се изправи необучен пилот в екзотичен самолет без въоръжение;
  • F16 са опасни за руските ВВС дори и в по-стара модификация. Те са способни да носят много боеприпаси, огромен набор от модерни ракети и авиобомби, да се модернизират. Обучените с тях пилоти да преминат към по-модерни американски самолети. Такава оферта трябва да бъде декласирана още в зародиш, нещо което се случва на няколко пъти през последните години; 
  • Шведски самолети не са основа за надграждане с перспективна американска техника. Ако бяхме купили стари F16, щяхме да обучим пилоти, да изградим логистика, да вземем по-нови F16, след години да сме готови за F35. Нещо, което прави Румъния от половин година. С шведски самолет надграждане в бъдеще не може да се случи, шведите нямат ресурс да произведат изтребители от висок клас, нито е ясно дали ще пуснат по-нови модели. Нормално е всяко ВВС да има няколко вида изтребители, F16 участва в различни композиции с други изтребители, Gripen - не;
  • Съмнително е въобще до колко шведите за в бъдеще могат да поддържат тези самолети, за разлика от американците, които имат заводи за модернизация във всяка голяма европейска държава, SAAB не е такава компания. SAAB, Gripen са американски компании. От тази позиция не може да се очаква дъщерната шведска фирма да се снабдява с последно поколение двигатели и електроника. Което се вижда и на практика, аналогичен като години на Gripen американски F16 има с около 5 години по-нова електроника, по-модерен двигател;
  • Gripen не е лош самолет, напротив, има много иновативни решения, интеграция с наземни бойни машини, комуникация, логистика. Но всичко това важи за Швеция, в България това са излишни екстри, които са красиви само за активно лобиране. Тук, на Балканите той няма да използва поне 40% от бойния си потенциал; 
  • Шведския самолет е скъп, а в бъдеще ще става все по-скъп за поддръжка, модернизация, специфично въоръжение, напълно самостоятелно обучение. Това ще глътне толкова много ресурси, че на практика няма да има пари за други самолети;
  • България ще се "закопае" с шведските самолети. Докато американския F16 лесно и изгодно може да се препродаде на друга държава, доплащайки за друг самолет, то с шведските самолети това на практика е невъзможно, те ще са вечно наши, без никаква стойност на вторичния пазар, на кого му трябват неутрални бойни самолети?;
  • Русия активно лобира (корумпира) в държави от своята сфера на влияние. В Унгария и Чехия, Gripen бяха наложени с огромни корупционни скандали. Които скандали трудно биха се обяснили с плащане на подкупи от шведска страна, шведите нямат такива традиции;
  • При внедряване на Gripen в България, Унгария, Чехия, тези страни на практика се изключват от въздушни мисии на НАТО по света. Самолетите от Швеция са бутикови, добри, но прекалено екзотични за съвместни мисии. Шведската доктрина изключва да ги поддържа в бойни действия. Което между другото е добре, няма да се време между шамарите, на практика ще имаме неутрални ВВС, от които хем Русия доволна, хем е НАТО-вска техника;
  • С шведски самолети ние ще имаме неутрално, импотентно ВВС. Тогава защо са тези пари на вятъра? Всъщност за нас са на вятъра, за други - не.
В момента имаме фиктивна войска, с бутафорно въоръжение. Което е функция на простия народ. Дебат? Къде го - в коментарите по Фейсбук от милитъри "разбирачи", повечето русофили? Министър на отбраната, който одобрява тази сделка... Красимир Каракачанов, човек с руска закалка.
Хората са глупави и не вземат участие в политическите решения. Забравиха за предишните неизгодни сделки с хеликоптери, транспортни самолети и какво ли не. Всъщност не са забравили, глупави са и да си спомнят за скандалите тогава, да направят връзката с нищото после.
За пореден път ще се плаща скъпа, не функционална техника, която с нищо не допринася за боеспособността на войската ни. Отново под масата, отново с шумно медийно и глупаво форумно одобрение. 
На хората на държавна работа не им дреме, те данъци не плащат, консумират ги. Имам фирма... всеки месец хиляди лева данъци, част от които за шведски самолети.

Позицията на автора? Да, провокативна е, след години опит в писането и разлайването на хейтърите. Авионика и компютри... който не намира връзка между тях е невеж, по-вероятно глупав, много възможно дори - прост. И не само това... като главен планшетист на КП към ЗРВ и оператор на РЛС преди това, засичащ точно турските F16, може би имам право да пиша за самолети? Магистратура и докторантура - роботи, дрони. Солидна обществена дейност, каквато никой гражданин в тази страна няма. Малко по-добра биография за избор на самолети от военния министър, завършил икономика в Москва.

На гол тумбак, осме нови самолета... без муниции, без перспективи, без смисъл. 

5 коментара:

Heliso каза...

В следната статия са описани много добре плюсовете и минусите на всеки самолет.
F16 е доказана, платформа, но има и стареене. Нови не се произвеждат вече. Грипен поддържа доста широк набор въоръжение и са дрънканици на Плевнелиев, че не е съвместим. Съвместим е със стандартите на НАТО изцяло и си поддържат и собствен Tactical Link.
Юрофайтъра е добър, но скъп. Днес Австрия завежда дело към ЕЪРБЪС и Даймлер за далавери при продажбата на 15 юрофайтъра на Австрия.
Грипен е добър избор, защото е евтин като първоначална цена. Летателния му час е на цена наполовина на Ф-16. Последния ф-16 е произведен 1985...
http://www.aeropress-bg.com/articles/4393-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-gripen-%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

Heliso каза...

В следната статия са описани много добре плюсовете и минусите на всеки самолет.
F16 е доказана, платформа, но има и стареене. Нови не се произвеждат вече. Грипен поддържа доста широк набор въоръжение и са дрънканици на Плевнелиев, че не е съвместим. Съвместим е със стандартите на НАТО изцяло и си поддържат и собствен Tactical Link.
Юрофайтъра е добър, но скъп. Днес Австрия завежда дело към ЕЪРБЪС и Даймлер за далавери при продажбата на 15 юрофайтъра на Австрия.
Грипен е добър избор, защото е евтин като първоначална цена. Летателния му час е на цена наполовина на Ф-16. Последния ф-16 е произведен 1985...
http://www.aeropress-bg.com/articles/4393-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-gripen-%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

центурион каза...

Много добра статия

Unknown каза...

Пълни глупости. 8-те самолета са единствено с цел да имаме НЯКАКВА авиация. Толкова самолети ще бъдат свалени при първата атака от гръцките (или руските) ВВС, ако ще и F-22 да купим. Просто защото те ще дойдат с 50+ самолета. Шведските самолети са измисляни като евтини самолети и се купуват с тази цел. За държави, които знаят, че нямат пари/желание да водят реални бойни действия. Или за такива, на които им трябва голяма бройка, която не могат да си позволят.

Unknown каза...

И друга глупост чета - за обучението на персонала. Британските ВВС се обучават на Грипен.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни