Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Разбивачи срещу разбирачи: iPhone срещу стар лаптоп

Един от най-лансираните митове в хардуер маркетинга, в Интернет, в разговори между квартални супер разбирачи е "фактът", че iPhone от ново поколение е в пъти по-производителен от лаптоп, с Core 2 Duo процесор например, че даже и с първо, а дори второ поколение Core i7.
Единицата за мощност на процесор е FLOPS, брой операции с плаваща запетая за секунда.
На снимката виждате резултата. Apple iPhone 6 с A8 процесор има абсолютно същата мощност като скромен нетбук с Intel Atom N270 процесор от 2008г.
1.59 GFLOPS, удивително равенство, подбрах машините да бъдат с равни възможности само по интуиция (9 години тестове и ревюта). Core 2 Duo процесор, например T9400 има мощност от 20 GFLOPS. 4-ядрен Core i7 от второ поколение достига мощност от 80 GFLOPS.
Ефективност? Atom N270 е 2.5 Watt, за Apple A8 данните явно са секретни, споменава се че бил с цели 20, 70, 80, 120 процента по-ефективен от нещо си. Консумацията се мери с ватове, не с проценти и не чрез разказвателна полемика на икономист без основни технически познания. A8 вероятно е със също толкова ватове, ако не и повече заради вграденото видео-ядро.
Тази заблуда би била простима и различна от глупост, ако човек не би имал възможност за аналитично мислене. Всеки знае закона за запазване на енергията или поне така би било редно, все пак плащаме немалки данъци за да издържаме образователната система.
А сега си представете следното твърдение: ултра - нов автомобил (2017г.) с мощност 60 kWatt (80 конски сили) е по-бърз от старо Lamborgini Diablo (1995г.) с мощност 444 kWatt (595 конски сили). Тъпо, а?!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни