Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Безплатният обяд

Отскоро отключих опцията за лични съобщения във Фейсбук. Последваха десетки, ако не и стотици запитвания. Едва 2-3 сделки от тях. Другото - молби за безплатни консултации. Защото сме най-добрите, най-готините. Какво някой да избере от някъде, как да го поддържа, ъпгрейдне.
Това е чудесно, но след отговора ни, времето, ресурса, рядко дори благодаря казват. Просто сме длъжни. Имаме теми, възможност за отзиви, коментари... но нищо от тези хора. Даже и лайкове към наши теми няма. Особено пък липсва подкрепата срещу хейтъри в някоя интересна тема. Големите фенове просто гледат сеира и шумно мълчат. И да имам фенове, те са смели и алергични към глупостта и невежеството.
Някои ми "благодарят" ми за добрата информация, отличните статии, снимки, видеа.
Благодарностите са хубаво нещо, но в развитите държави те имат други измерения.
На снимката виждате спектрометър, струва над 2000лв. Отделно съм купил скъп фотоапарат (2500лв., преди това друг - пак за толкова) с много обективи (4000лв.), осцилоскоп, микроскоп, спектрофотометър, ватметър... хиляди левове. Най-често с лични пари.
С какво да ги платя, с продажбата на евтини лаптопи и компютри с 20лв. печалба? Ок... това са сто продажби. А пари за заплати на хората ми, наема, данъци?
Пуснах тук, вдясно бутон за дарения. Надявах се да има постъпления поне за една термо-камера. Постъпленията от над една година са... нула евро и нула стотинки!
Харесвате някой, искате от него нещо, дайте и вие. И да не е пари, ако ги нямате, поне подкрепа, уважение.
Знаете ли, този бизнес ми писна, отдавна има хора, които работят и го поддържат. Няма нужда даже да ходя до офиса, не виждам нужда и от това да пиша подробни статии, особено за хора, които не ги разбират, не ги оценяват.
10 години почти, толкова усилия и почти никакви реални измерения на уважението, приятелството. Преди 5 години един възрастен дядо ми остави 5лв. за това, че му спестих ненужен ремонт с няколко действия. Преди около три години възрастна жена си счупи крака на леда близо до офиса ни, след година донесе вино и ръчно точена баница за благодарност.
Пия бири с приятеля от Краш, той поне разбира, че движа този бизнес в страната, другите се правят на ущипани моми. Въпреки многобройните обещания за бири, почерпки и какво ли не от съвети по социални мрежи и мейли, такива реално не се въплътиха. Ни бира за мен или който и да е в офиса, ни цвете за момичетата ни.
10 години получавах акъли какво да пиша, как да тествам, къде "греша"... от кой ли не. На пръстите на ръцете си мога да преброя читави съвети, помощ... Никой клиент не прати обратна връзка дори със скрийншот за това как се държи машината, за която съм го консултирал часове. Отдавна дори видеопрезентации не правя, носят само хейт.
Имам закрита група, там са събрани истински фенове. Малко са, понякога с тях правим добри обсъждания, но само като съм активен и основно по мои теми.
Мнозина кандидатстват за тази група. 99+% от тях не са подходящи, участници в стотици групи, анимационни аватари, тапети с таратайки... глупави хора с тъпи профили. С тъпи профили са и повечето от 40-те хиляди фена във Фейсбук. Това не е фен-страница, гнусно ми е да се представям пред толкова хора без стойност. Блокираните са няколко хиляди. Обидени, огорчени, засегнати, заплашващи, съветващи... безчет. Някога бе забавно, сега носи само негативни емоции. Сред такъв контингент затъпявам.
Все по-често се чудя, защо да продавам хубави компютри на тъпи хора? Да пиша на все по-ниска ниво за да ме разберат, с подробни снимки, видеа, тестове и чудеса от загуба на време да доказвам неща ясни и за четвърт идиоти.
 
Писмо от редовен клиент, купил няколко ThinkPad от мен. Един от все повечето
След всички тези усилия, все повече стари клиенти, фенове от години да се самообиждат на руски самолети, японски платки, AMD процесори, предпочитана бира, вреди от месото... Да, това са глупави хора, а аз съм им продал супер компютри, за които не съм спал за да представя, да участвам в търгове в Европа и да дам половината си заплата за техника за тестове.
Понякога ми е жал, имам последователи, лични фенове. Стараят се хората да ми се харесат, дали като ме имитират, дали с лични постижения според техните възможности. Но за съжаление не успяват, очакванията ми са високи, а опитите им често ме натъжават. От друга страна никой отдавна не ме впечатлява и на световно ниво, това занимание, не е за зрели хора.
Захващам се с друг бизнес, от време на време ще пускам снимки и кратки публикации. За повече нямам мотивация. Има читаво момче при мен, написа някои от последните публикации. При добра обратна връзка може да му се върне мотивацията да го прави по-често.
Всичко зависи от вас, ако сте на високо ниво, ще получавате високо, ако не - не.

5 коментара:

Heliso каза...

Силния, осъзнава силата си и няма нужда от външна оценка.
Щом бизнеса върви, какво ви дреме за фенската маса. Не сте рок звезди.
Ако се чувствате прецакани, че пишете статиии има два варианта. Не ги пишете или ги направете платени. Всеки обича евтиното и ако може безплатно.

Unknown каза...

От коя дата е статията?

Unknown каза...

Дааа .... такива сме си и едва ли ще се променим, ама сме твоето стадо и ако не си намериш друго пак ще сме тук.
Аз се старая да се ядосвам само за неща които мога да променя, останалото замазвам с ракия. Имам лош махмурлук и няма как да стана алкохолик, пък може и да съм станал и да не знам.
Дано ти мине по скоро, че трябва да сменям един графичен чип и сте ми близо.

gminchev@gmail.com каза...

Чета с интерес нещата Ви. Наистина смятам, че има нужда от хора като Вас - така че, Ви предлагам да направим нещо като събитие - интересни демонстрации на техника, за ден-два в някоя от залите ми. Аз съм управител на хотел "Аква" - в Бургас. Та ако имате желание може да се чуем - Борис Минчев - тел: 0887 097950. Поздрави за сега.

Unknown каза...

These are in fact great ideas in on the topic of blogging. You have touched some nice factors here. Any way keep up wrinting. paypal account login

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни