Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Core i9 - скопеният Xeon E5

Това, че Intel Core i7 е избор за суетни келеши, го пиша отдавна. Още преди две години предвидих, че е въпрос на време да се преименоват многоядрените Xeon във формат Core i9. Когато пък излязоха AMD Ryzen, пуснах няколко материала за това, колко лесно Intel ще си върнат лидерството, просто като вкарат 10-,12-, 14-... 24- ядрените Xeon, които ги има от години в потребителския сегмент. Това се случи, изненадващото е само, че е чак сега.
Разбира се, потребителския сегмент е за непретенциозни потребители на глупави игри и там освен суета за резултати в бенчмаркове, истинска производителност като на сървърния пазар няма да се предложи, излишна е.
Някои твърдят, че съм продавал стари компютри. От години продавам нещо, орязана версия на което Intel гръмко пускат за наивници сега. Intel Core i9 от 2017г.!
Това е 10/20-ядрен Core i9 компютър от 2012г., който предлагам от над 3 години. В сравнение с неговият процесор, новите Intel Core i9 са недоносчета, защото:
  • Core i9 индексира 128GB оперативна памет, "стария" Xeon - "само" 768GB;
  • Xeon-ът може да работи в комбина с втори процесор, например в тази машина;
  • Професионалната серия процесори работи ECC памет;
  • Xeon-ите имат значително повече кеш. 
Колкото до AMD Ryzen - с едва 64GB максимална оперативна памет, 2 канала, до 8 ядра, евтина платформа... това е просто заместител за хора, които нямат пари за Intel платформи. 
Ако става въпрос за разумен избор за малко пари, компютърът от снимката само за 300 долара се ъпгрейдва с 12/24-ядрен Xeon процесор
Разумните хора отдавна ползват Xeon работни станции, останалите тепърва започват да мечтаят за Core i9.

5 коментара:

Unknown каза...

Много удобно сравнявате Ryzen с i9 и Xeon, само дето нещо сте се объркАли. Tова са процесори позиционирани в потребителския клас, да борят i7 (i5 и i3 не ги коментирам, те вече са крайно неактуални за днешни дни). Що не сравнявате i9 и Xeon с Threadripper (До 16C/32T, QUAD CHANNEL, 128GB DDR4, 64 PCI-E LANES) или EPYC (До 32C/64T, DUAL SOCKET, OCTA CHANNEL, 2TB/4TB ECC DDR4, 128 PCI-E LANES). После може да пишете, кой имал пари и кой нямал... Поздрави. ;)

кен каза...

Неизвестен, ни пари имаш, ни акъл. Свалил келеша някакви данни от нета и... ? AMD са екзотика, никой не ги е ползвал и няма да ги ползва в сървъри и работно станции. Пробвали сме ги и преди... редките машини на HP с много AMD ядра, много процесори. За да стигнат Intel има трябваха двойно, че и тройно повече ядра. Все пак може да назовеш поне една истинска машина базирана на AMD, или предвидена за такава миграция? Като си тръгнал да коментираш въобще нещо, я покажи снимка от машината, която ползваш... Core i7 били неактуални :)

Unknown каза...

Уважавам професионализма на хората занимаващи се с компютърен хардуер, ни последното изказване е изпълнено с фенщина и недостатъчно и невалидни доводи. Колегата по-нагоре е прав за позиционирането на новите платформи и на двете компании. Най-малкото с излизането на Ryzen, обявяването на Threadripper и другите нови неща от AMD, Intel изтеглиха техния анонс напред и от там се роди прибързания i9 (това не е само мое мнение, има достатъчно и главно интернет източници, няма смисъл да ги назовавам поименно, които се докосват до всичко изброено месеци преди крайния потребител), а дали i9 е Xeon може доста да се поспори, имайки пред вид и новата вътрешна структура и заявения Xeon Platinum и "нормалния" Xeon за домашни потребители. Многото ядра при AMD се опитват да наваксат по-големия IPC (Instructions per clock) на Intel, но в последните години това не помогна на червените, заради софтуерни оптимизации, но и това ще се промени и вече е факт. А това дали AMD изобщо се използва в сървъри няма да го коментирам, Supermicro имат цяла серия, а най-бързия суперкомпютър от преди няколко месеца е базиран на Opteron. И за да не мислите че говоря напразно за AMD, в момента съм с Ryzen 5 1600, преди това с FX-6300.

Unknown каза...

Здравейте щом са едни и същи искам да ги видя на програмата синебенч р15 как се представя този процесор от ксенона и другия който и9-ка

кен каза...

Ксенона, момче е нещо дето се слага на таратайка пета употреба на баш разбирач :)

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни