Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Чисто новите стари лаптопи - HP Compaq nw8240

Преди няколко дни ви представих материал за това колко нова е лизинговата техника и защо е глупаво тя да бъде причислявана към втората ръка.
Два дни след публикуването на материала получих доставка от лаптопи. Сред които имаше ретро модели от преди повече от 10 години. Супер звезда сред тях е HP Compaq nw8240, модел от 2004г.
13 години след производството си, с умиление виждам една легенда, за която някога и аз си мечтаех. Елитния за времето си Mobile Workstation, най-якият лаптоп в онези години, пред който в много отношения бледнееше дори IBM ThinkPad T43p. Машина с почти върховият  Intel Pentium M 770 (2.13GHz, 2MB L2), максималната за модела памет от 2048MB,  могъщата 128-битова ATI FireGL V5000.
Удивителното в тази доставка е състоянието на ретро техниката. Тази техника никога не е била в експлоатация! Нов корпус, охладители без прах, дисплей в максималната си прелест, с максимална яркост. Ех, какъв дисплей... 1920x1200, бях забравил приказните стари дисплеи с уникално мат-гланц покритие и мека, естествена картина. Thinkpad T43p например бе с 1600x1200 (макар, че S-IPS). Японската батерия дори и 13-години по-късно дава почти всичко от себе си.
Ще се опитам да ви предам състоянието и красотата на този феноменален модел в тази галерия
Ако имате интерес и машините още не са продадени, ще стартирам машината за изпитания и под някоя съвременна операционна система.
Често ми задавате въпроси за това как намирам толкова запазени бройки, при положение, че на пазара масово се продават доста овехтели лаптопи. Няма тайна - селекция на доставчици, добри връзки с дилърите от Европа, които знаят моя фокус и липса на компромиси. И разбира се предлагане на повече пари за услугата да ми бъдат подбрани единични бройки от чудни машини.
Цената при нас е толкова. 20 пъти по-ниска от някога. И то за на практика ново състояние.

3 коментара:

Unknown каза...

Дизайна ме кефи и в момента .. но за тези пари, взимаш Elitebook 8460p в перфектен външен вид. Вътре дали има прах и пастата му е за смяна е без значение, така или иначе ще си го почистя и сменя. А Li-Ion батерия след 13 години, дори и да е съхранявана както препоръчват на 50% заряд, пак си е заминала ..

кен каза...

Стив Джобсев, благодаря ви за блестящите прозрения и съвети. Надявам се когато намеренията ви се комбинират с дела, да ни уведомите с ваш аналитичен материал със снимки. Интернет, както и Blogger дават такава възможност. Напълно безплатно.

бачи кико каза...

Интересен факт е, че старите коли са също в пъти по-добри от новите! Като изключим лъскавите нови "нужни" екстри за които всеки мечтае, а реално почти не ползва!! А защо така се получава, и истина или лъжа? Всеки сам може да си отговори!

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни