Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Екстремалният потенциял* на работна станция

Само велика машина може да достигне до велики параметри. Най-великата за своето поколение е работната станция HP Elitebook 8770w. Базовата ѝ цена е започвала от около 4 хиляди лева, а максималната ѝ е надминавала 12 хиляди лева.
Мнозина дори не са чували за съществуването на мобилните Core i7 Extreme (XM-series). Intel Core i7 3940XM е чудо-процесор на свърх-висока честота - базовата е 3.00GHz, с клок достига до 3.90GHz.
Невероятна е видеокартата NVidia Quadro K5100m с 8GB GDDR5. 256-bit-ов CAD звяр, който успешно подкарва и тежки игри. Това не е карта от официалната комплектация за модела, но тъй като HP 8770w има MXM слот и могъщ охладител и захранване, тази мега-карта е чуден ъпгрейд за най-великата работна станция. За почитателите на игри препоръчителна е GeForce GTX 980m, 256-bit, 8GB GDDR5, Maxwell ядро.
Истинска фантастика е DreamColor дисплеят с над 1 милиард реални цвята, AdobeRGB цветово пространство, а аналогово управление на яркостта (без ШИМ) или с над 20kHz честота.
Всички тези хардуерни чудеса могат да бъдат поети само от 17-инчовите мобилни работни станции, в стандартен лаптоп те нямат място. Нямат дори място в по-малка работна станция. Само екстремалните процесор и видеокарта имат сумарна консумация 160 вата. Неслучайно захранващия адаптер на модела е почти 250 вата.
Не са много местата, от които може да се купи HP 8770w, особено в отлично състояние (корпоративен лизинг), в близки до максималните си параметри. Купувайки работна станция се купуват и перспективи. Те не са в гаранцията, това е повърхностно консуматорско мислене, машината има ресурс за десетки години. Проучете вашия търговец дали има потенциал и желание да осигури бъдещ ъпгрейд. Често си признавам, че не ми се занимава с ъпгрейд на машина, която не купена от мен. Разправията с ъпгрейд на карта и особено с 10-битов дисплей е голяма, прави се за слава, а не за пари. 
Който ми е изневерявал с други търговци, да търси слава у тях :)

*За потенцияла (потенцията)
Една уж грешна промяна в тази толкова силна дума и тя придобива истинското си значение...
Potentia е латинска дума, която означава сила, възможност. На български се чете като "потенция". Тя е в основата на думата "потенциал". Грешно поставена основа, която освобождава правилна дума за истинско значение.
Докато потенциалът е сила във физиката, електрическото поле... то за човек по-удачната дума е потенциял. Особено в светлината на възможната обратна дума - импотенциял!
Импотентния духом, тялом и членом човек има импотенциял да прави глупости, да раздава акъли, да деградира, да руши, да избира тъпи лаптопи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни