Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Здравето като заложник на суетата

Здравето е ценност, която всички хора поставят на първо място като приоритет. Не само спрямо себе си, но и към близки, любими, родители, деца. Когато става въпрос за личното здраве е нормално думите да не се покриват с дела. Всеки знае, че цигарите, алкохола, колбасите и тестените храни са вредни. Но не може да им устои, под предлога, че един път се живее. Удивително обаче е нехайството и към здравето на хората, за които човек се предполага да се грижи.
Описаното горе се отнася за всичко, включително и за компютри. Безразсъдни родители позволяват на децата си да увреждат зрението си, да деградират умствено и да стават социопати чрез смартфони и таблети. При положение, че са свръх информирани и от медии, и от Интернет.
Тогава да не ползваме компютри ли?, питат истерично мнозина.
Не! Има компютри и компютри. Към избора има трябва да се подходи разумно, отговорно и без излишни емоции. 

"Експертите" по компютри са убедени, че всичко е Made in China, а пълния асортимент компютърна техника се продава в кварталният мега-маркет. Прави са в едно, в този маркет дали ще купят лаптоп за 800лв. или за 3000лв. е все тая. Еднакво ниско качество при еднакви негативи за здравето.

По-истински експерти са убедени на думи и чрез бегла практика, че сами могат да конкурират корпорации с милиардна капитализация като сами асемблират компютър. И те са прави, успешно конкурират ниския клас машини на големите корпорации, предназначени за мега-маркети. Между проектиране и асемблиране обаче има голяма разлика, и в капитали, кадри, наука.

Има качество, и качество. Съществуват компютри с най-високи норми за безопасност и компютри за квартален магазин. Колкото до това, че всичко е китайско, истината е различна...
Надпис върху моя лаптоп, предназначен за германския пазар и внесен оттам

Професионалните компютри са значително по-безопасни за здравето. Една от причините да струват хиляди парични единици даже и в най-високо конвертируемите валути. Затова често се игнорират по метода на "киселото грозде".
По какво се отличава компютър за корпоративни и професионални цели от този в магазин за перални и хладилници? Разлики в качество, производителност, схемотехника, поддръжка, ергономика - много. Изпитания, стандарти, сертификати, технологии... Сложно и объркващо е. Затова ще обобщя основните здравословни измерения чрез следните параметри:
  • EMF. Електромагнитната радиация  от компютърна техника е сред основните причини за аномалии в здраве и психика на хората. Както и на проявите на агресия, особено сред деца. За мега-маркет техника тази тема не съществува. При професионалната техника има стандарти, които не само защитават потребителя от нейонизиращата радиация, но и предпазват техниката от електромагнитни смущения. Връх в това отношение индустриално-военните Panasonic Toughbook, които имат защита и от електромагнитен импулс след ядрен взрив. Излъчванията от WiFi, BT, GPS, 3/4G модулите на качествените машини оказват далеч по-слабо негативно влияние върху потребителя им спрямо потребителката техника. Някой с евтина работа и евтин лаптоп веднага ще подскочи, че липсват научни доказателства. Тук обаче не липсват.
  • Екран. Само професионалната техника има дисплеи, които са предназначени за продължителна работа. Тези дисплеи имат по-високи изисквания за цветопредаване, цветови обхват, ъгли на видимост, спектър. Въобще на достоверност на цветовете и минимална вреда за ценни специалисти в организации, които не пестят, а правят пари. 
  • PWM (ШИМ). Пулсациите на дисплея са сред най-жестоките изпитания за здравето на човек. Водят до стрес, депресия, мигрена, епилепсии, очни аномалии. Причина са и за хипер-активност у децата. Високият клас техника няма този проблем. Apple Macbook Pro няма пулсации при никое ниво на яркост, Fujitsu Celsius - също, HP Elitebooк ползват дисплеи със свръх-висока честота, пулсации от която не могат да се доловят от очите.
  • Шум. Той изнасилва друго човешко сетиво и също води до стрес, все по често и до изработване на антишум (шум в ушите), аномалия, която не се лекува. Доловимият шум идва от лошата и бързо деградираща охладителна система и от ниския клас магнитен диск. Нискочестотния шум при евтините машини се получава от евтини реактивни елементи, пищящи фази на захранването, адаптера, дисплея. Високият клас техника няма такива проблеми.
  • Материали и пластмаса. В компютърната техника се развиват значителни температури при работа. Което води до отделяне на вредни емисии от петролни продукти и токсични материали от кондензатори, батерии, лакова защита на дънната платка, термопаста. Потребителската техника е далеч от стандартите за пожаробезопасност, която имат топ машините. Много хора споделят как техника им мирише на "китайско", това е евтина, токсична пластмаса.
  • Батерия. Освен, че батериите на потребителските лаптопи имат 10 пъти по-кратък живот, техния контролер и евтини клетки много често са причина за повреда на техниката. Понякога дори предизвикват пожари. При Made in Japan батериите на елитните лаптопи това е невъзможно.
Думите са нищо без дела. Зад всяко наше твърдение има часове изпитания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни