Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Ъпгрейдът - основна екстра на компютъра

Хората са объркани. Някога имаше само добри компютри, сега - всякакви, най-често ненужни.
Този материал има за цел да поправи масовото разочарование от компютрите и поне малко да нормализира търсенето. Търсене, деформирано от масовото, агресивно предлагане на евтина стока с евтина стойност.

Най-голямата заблуда на маркетинга е, рекламирането на увереност, че човек е достатъчно добър специалист за да знае какво иска. Това е лъжа. Благородно звучаща, но с драматични последици.

Специално за компютрите твърдя, че огромна част от хората не могат да направят стойностен избор, защото им липсва компетентност за това. Нещо по-лошо, наложена им е напълно погрешна компетентност. Нещо като увереността на студент по икономика, че има познания за истинската икономика.

Как масовия потребител избира компютър? Чрез "знания", "компетентност" от реклами и билборди. Убеден чрез картинки и текст е, че мощността на компютъра се определя от честота на процесора, а на видеокартата от обема на видео-паметта ѝ.

Истината е много по-сложна, но с правилен фокус, лесно се осъзнава от всеки. Чрез този материал ще ви насоча към най-важните качества, които следва да притежава добър компютър. Без оглед на производител или цена.
  • Мощността на компютъра се измерва в GFLOPS (брой операции с плаваща запетая за секунда). Колкото повече, толкова повече. Над 80 GFLOPS е прилична мощност за непрофесионални цели, с над 140 GFLOPS може да се работи с по-сериозни натоварвания.
  • Най-важното качество на един компютър е възможността му за ъпгрейд до максималните GFLOPS. Това зависи от платформата, дънната платка, BIOS поддръжката, захранването.

Думите са нищо без практика, затова ще ви дам пример.
 
На снимката виждате Lenovo ThinkStation S30. Скромно изглеждащ компютър от 2011г. Старо и слабо, ще си помисли някой? И ще сгреши. Скъпо, ще си помисли човек, който знае, че това е машина от премиум класа компютри, Workstation. И няма да бъде прав.

Тази машина отлично демонстрира концепцията за избор на машина с възможност за ъпгрейд и добра фирмена поддръжка. 6 години след производството си тази машина има потенциал да бъде по-производителна от всеки потребителски компютър и то със скромни финансови вложения. 

Базов вариант на Lenovo S30 е струвал колкото добър потребителски компютър от среден клас, да речем с Intel Core i5. През 2011г. това е бил Core i5-2400, а по-заможните са си позволявали i5-2500K. Години по-късно в най-добрия случай потребителския аналог може да бъде ъпгрейднат до Core i7-2600K и толкова. Тоест максимум до около 90 GFLOPS, нищожен прираст спрямо Core i5.


А ето как може да ъпгрейднете Lenovo S30 и до какви резултати да достигнете. Потребителски компютър и през 2011г., и сега е с максимум 4 физически ядра. Lenovo S30 поема процесори от две до 12 реални ядра, до 24 логически! На графиката виждате наш тест с 4-, 6-, 8- и 10- ядрен процесор на машината. Разликата е впечатяваща.
Подобна разлика се вижда и при теста за рендериране, Cinebench. Ядрата имат значение. А това дори не са топ процесорите за тази машина.

Дори най-съвременния потребителски компютър е далеч от тези резултати, да не говорим за над 200 GFLOPS с 12-ядрен високочестотен процесор.

Как се ъпгрейдва стандартна машина? За да се постави по-мощен процесор, по-силна видеокарта, най-често трябва да се сменя захранване и дори дъно. При Lenovo S30 това не се налага, дъното поема* 12-ядрени процесори, захранването от над 600 реални вата захранва не само процесорите, но и две видеокарти от висок клас.

Ъпгрейд на паметта? Потребителска машина е ограничена до 64 GB. Тук Xeon процесора може да индексира до 768 GB памет! В случая обаче 8-те слота позволяват ъпгрейд до 128GB (8x 16GB модули).

В заключение ще обобщя, че най-важното качество на един компютър са неговите перспективи за ъпгрейд и неограничен от програмирано остаряване жизнен цикъл. На тези условия отговаря работна станция от среден и висок клас.

Много перспективна е покупката на употребяван компютър от такъв клас. Употребявани топ процесори за такава машина в момента се намират на много по-ниска цена от уж невероятно евтиния AMD Ryzen, при това със значително по-сериозна мощ от него.

* Lenovo S30 съществува в две модификации, Sandy Bridge - поема до 8-ядрени процесори и Ivy Bridge - до 12-ядрени процесори. 

 

2 коментара:

Никола каза...

Цената излиза колкото нова работна станция с 8C/16T RYZEN с качествено дъно и 50%+ производителност или бъркам?

Ivan каза...

Не бъркаш, но Ryzen машината е калпав сбирщайн с процесор менте, правен от дъщерната фирма на Интел, докато тук си говорим за истинска работна станция от най-висок клас, с нечовешка изработка и поддръжка, както и ECC памети работещи в quad channel :)

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни