Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Maximum Game на mini компютър, възможно ли е?

Компютрите в мини формат са тръпка. Те заемат малко място, тихи са, по правило сред тях няма некачествени сглобки, само маркови машини. Втора употреба сред тях има чудни предложения за малко пари. Като процесор те нямат ограничения, поемат без проблем и Intel Core i7.

Слабото място на тези симпатични машини е видеокартата. Дори и да имат PCI-e слот, в тях няма как да се постави пълноформатна видеокарта. Те могат да поемат само нископрофилна (Low Profile) видеокарта. Но такива карти са слаби, най-често са 64-битови. Стават за филми и леки игри, но нищо по-сериозно. А сериозни игри през последните години има.

Никога преди е нямало сериозна видеокарта в Low Profile формат. Тази видеокарта обаче има претенциите да промени дискриминацията на компактните компютри. Тя е NVidia GeForce GTX 1050 Ti 4GB GDDR5. Забележете, не стандарта GTX 1050 с 640 Cuda ядра и 2GB VRAM, а големият брат с 768 Cuda ядра и 4GB VRAM.

Нископрофилната видеокарта поставям в HP Elite 8200 с легендарният процесор Intel Core i5-2500. Защо е легендарен? Защото 6 години и 5 поколения по-късно неговата мощност е задмината с много малко, а надеждността му е ненадмината.

Като пример за феноменалната му мощ ви давам SShot с почти 90 GFLOPS, които достига процесора. Нещо, което никой съвременен лаптоп не достига. На изображението виждате параметрите на процесора и на видеокартата. 

HP 8200 е чудна машина с пълноформатен PCIe 16x (физически и по шина), мощен захранващ блок и достатъчно място за видеокарта. Не всички SFF компютри са толкова добре въоръжени за поемането на мощна видеокарта. Особено без външен куплунг за захранване. В случая се твърди, че тази видеокарта, която няма външно захранване изисква PCI-e 3.0. Но истинските машини могат много повече, отколкото се предполага за тях.
Видеокартата на Gigabyte е все едно правена за този компютър. Пасва идеално, има достатъчно пространство за охлаждане.

Това е резултатът от 3DMark 11. Виждате и температурите непосредствено след теста.

Няма игра, която да се опре на тази машина, даже и на високи настройки. Най-тежката  популярна игра без съмнение е Witcher 3. Виждате кадър от работата ѝ в Ultra настройки. Кадрите са толкова много, че камерата не успява да ги раздели. На първата снимка виждате същата игра в средни настройки, където кадрите от 25-40fps се вдигат до 40-70fps.

Със същата видеокарта ъпгрейднах и значително по-стара машина, Lenovo ThinkCentre M70e с Intel Core 2 Duo E8400 на 3.00GHz. Отлично се справи с Witcher 3, 40fps на високи настройки. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни