Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

HP EliteBook 850 с IPS дисплей

Лаптопите с добри дисплеи, извън класа на ултра-скъпите Mobile Workstation винаги са били дефицит. Не дефицит, а направо чудо. Първите лаптопи с премиум дисплеи бяха ThinkPad с 15-инчовите IPS версии на T40/41/42/43/60. След което последва суша.
Едва през последните години в бизнес клас се появиха добри дисплеи. Не чак толкова добри, като при работните станции, но огромен скок в сравнените с предходните TN+Film. Именно такъв FullHD IPS дисплей използвахме за да модернизираме един добър лаптоп.
Предходния дизайн в лицето на HP 8570w 
HP EliteBook 850 е приемник на модела HP Elitebook 8570p, по старата номерация би бил с номер 8580p. Лично за мен представителите на старата генерация бяха по-луксозни, а дизайнът им бе по-солиден. Новият "сапунерски" дизайн много напомня този на DELL Latitude, както и по-новите DELL Precision. Усеща се влиянието на Apple Macbook Pro. Старият дизайн бе уникален за HP.
Моделът EliteBook 850 има с какво друго да е горд. Неговият работен близнак HP ZBook 15 е новият космически лаптоп на NASA, който най-накрая замести древните ThinkPad на Международната космическа станция.
Въпреки носталгията по стария дизайн съм длъжен да призная, че новият също е красив. Харесва се много от жените. Новата Slim конструкция е много по-лека от стария корпус. Усещането за лукс не напуска елитния модел - метал и фина изработка на всеки детайл.
Специално внимание заслужава последната от по-горните снимки. Клавиатурата, и особено тачпада са последните оцелели качествени органи за управление в съвременен бизнес модел. Lenovo и Fujitsu незнайно защо решиха да мъчат почитателите си с малък тачпад без отделни бутони, което води до нервна криза, последвана от мрачни мисли за чукове и тесли. Клавиатурата е с подсветка. Ходът на бутоните е добър, не достига до ThinkPad, но не е толкова сух и скучен като на DELL Latitude. 
Под долният метален капак има... спокойствие. За разлика от други производители, HP не само не деградира, но постоянно развива продуктите си откъм надеждност. Неслучайно NASA избира подобен модел. Магнезиево шаси, добро охлаждане, плътна сглобка, която не позволява деформация на дънната платка. Много добра конструкция за ъпгрейд - сваля се капака и всичко е пред потребителя: двата слота за памет, твърдия диск, мрежовите карти и приятната екстра M2 слот за SSD.
HP EliteBook 850 стандартно е снабден с отвратителен TN+Film дисплей с престъпно ниската резолюция 1366 x 768 и отчайващи цветови параметри.
Сменихме го! С нов FullHD IPS панел. Не точно фабричния, а по-добър, но за това по-надолу. Първо картината от новия панел. 
 
 
Отличен на вид дисплей. Много ярък, без проблем се справя с ярка слънчева светлина. Фино матово покритие, поглъщащо отблясъците, но запазващо добър контраст.
Сърбяха ме ръцете да измеря параметрите на този симпатичен дисплей.
На първо място за комфорт на монитора поставям наличието и честотата на пулсациите (ШИМ). В началото този дисплей удиви с липсата на ШИМ, нито чрез периферно зрение, нито с размахване на писалка, смартфон, телефон... пулсации не бяха отчетени. До намесата на осцилоскопа. Който отчете ШИМ на 20KHz! Невероятно висока честота, която няма как да бъде отчетена от човешкото зрение. За сравнение - предходните HP модели бяха с ШИМ честота от 1500Hz. Lenovo и DELL още ни тероризират с техните 200Hz. HP EliteBook 850 на 100% няма ШИМ.

Подсветката очевидно е WLED. Но с няколко-слоен луминофор, който предлага много приличен за LED спектър. Далеч по-добър от RGB LED. CRI (Ra) или индексът на цветопредаване е чуден за лаптоп, при други панели е около 60-70. Яркостта на максимум е внушителна - 291 лукса, много от лаптопите са под 200 лукса (фабричния дисплей е 195 лукса). Ето защо дисплеят се справя отлично на дневна светлина, а за да натъкмя експозицията на снимките се налага да намаля яркостта до половина или да ползвам HDR. Фабричната цветова температура е леко хладна, 6140 келвина. Ето защо дисплеят синее при баланс към околното осветление, което е топло от фирмено жълтите ни щори.
След калибриране с "паяка" цветовете се стоплиха.Уредът отчете пълен sRGB леко изместен в зелената област. Това е чудно постижение за WLED. Други TN+Film, а и IPS панели достигат до 60-70% sRGB обхват. Подобен на HP 850 охват съм срещал единствено при Apple Macbook Pro.

За сравнение, фабричния дисплей...
Блед, с ниска резолюция. Ужасни пулсации на 200Hz! 100 лукса по-ниска яркост, труден за работа при ярка дневна светлина.

Тествах хардуера на модела, но не съм впечатлен. Процесорът е представител на Core i7, поколение Haswell. Моделът му е Core i7-4600U. Мощността на процесора е едва 32-36 GFlops, двойно по-ниска от QM процесор от Sandy или Ivy Bridge поколение и три пъти по-слаб от древен настолен Intel Core i5-2500. Но да не забравяме, че това е U (икономичен процесор) с енергиен пакет от едва 15W. Две реални ядра с HT, които работят на честоти между 2.10-3.30GHz. Много икономичен хардуер, осигуряващ над 3 часа солидна работа от батерия, тих охладител, а оттам и много по-компактен и лек корпус спрямо предходните 15-инчови EliteBook. А и за какво са им на потребителите 100GFLOPS, след като интелектът на повечето от тях трудно може да ангажира изчислителна мощ над 10GFLOPS?
Много добре се представя вградената графика. Солидна мощ в DX11 формат. Много съвременни игри се движат добре от тази графика, макар и с някои хватки по оптимизация и спестяване на качество. 

В заключение мога да кажа, че това не е най-мощният лаптоп, нито най-изпипаният като дизайн, който съм тествал. Но като съвкупност от качества бих го ползвал за личен. Защото е:
  • Голям и много удобен като органи за управление. Отличен за работа дори на легло.
  • Лек, тънък и много стилен - личи от метри, че е премиум модел.
  • Дълга автономна работа.
  • Най-добрият дисплей: IPS, FulHD, ултра-висока ШИМ честота, яркост дори за ползване на плажа, прекрасни ъгли, много цвят в пълен sRGB обхват.
  • Прилична мощност, която може да се ползва в пълния си обем и при работа от батерия.
Недостатъци? Фабрично идва с дисплей, който смело може да изхвърлите и да заповядате при нас да го модернизираме с чудния IPS.

2 коментара:

Unknown каза...

Може ли да му се залепят български буквички на клавиатуарата, че иначе потребителката вкъщи 1 KFLOP няма да стигне?

Gyinsa каза...

Няма причина да не може. Клавишите са с нормален размер.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни