Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

ОбразУванието - диктатура над Разума

Представете си смартфон да емулира дейността компютър... Няма как, разликата в изчислителната мощ е такава, че е възможно само обратното.

Опитите в образованието обаче продължават. Учители и преподаватели далеч не са най-умните хора или поне не в наши дни. Учителят е синтетичен експерт, чиито компетентности нямат нищо общо с реалността. Учител по физика не може да си монтира осветление, учител по предприемачество едва си плаща месечните сметки, учител по биология има толкова запуснато тяло, че е нелепо да говори за анатомия и биохимия, учител по география е виждал Барселона само на картички. Учител по информатика дори няма личен лаптоп, но смело и безотговорно учи децата, че мощността на процесорите се измерва в мегахерци. Доцент по педагогика не може да преподаде професионално една своя лекция. Професор по психология не може да се справи със собствените комплекси. Академик по медицина не може да се справи дори с настинката си, а кръвното му се регулира с химия.

"Учителите" се опитват да обучават и оценяват по-мощни интелекти от тях. Ограничавайки ги! Ако оставите 12-ядрен процесор да работи с едно ядро и на възможно най-ниска честота, вероятно смартфона ще има неговата мощност...
 

Ученици и студенти се принуждават в образователната система да работят на най-ниска честота, защото учителите не могат да ги оценят в пълния им потенциал. Всъщност учителите изпитват ужас, че децата са много по-умни и знаещи от тях. Ужас за класическите учители, при младите и динамично надграждащи знанията си е друго. Но младите и знаещите по правило се задържат за малко в образУванието, докато не осъзнаят чудовищната му същност.
 

Класическия учител за да наложи авторитета си прибягва до следното. Наизустил учебник и усвоил псевдо-научна терминология преподавателя задължава ученика да възпроизведе същото. Често учителя пише учебник и от тази позиция, демонстрира (уж) по-голяма компетентност. Повечето учебници са изброяване на чужди биографии и чужди научни постижения, към които автора "учител" няма отношение. Всеки със здрав разум би заподозрял, че гениите цитирани в тъпи учебници, едва ли биха доволни от това безобразие, да използват достиженията им като средство за ограничаване над разума. Често учебниците са пълни с глупости, както показаният на снимката или със знания, изкарани от контекста на здравия разум и реалния живот.
 

Училището е диктатура над разума. Неспособно да оцени независимия интелект и творческото, аналитично мислене отвъд рамките на остарели знания и концепции, то репресивно оценява, наказва всичко ново, всичко което не е вкарано в рамките на цитати, учебници, ръководства, наръчници, учебно съдържание.
 

Знаете ли, че средно-ителигентен човек с таблет и Wikipedia за седмица може да научи много повече, по-коректни знания, отколкото за години в училище и университет? Високо-интелигентен човек в училище може само да забави развитието си или да затъпее, ако приеме тази куха институция прекалено сериозно. Абсурдно е, нали?

Знаете ли, че училищата нямат Цел? Единствената Цел, която Образование би могло да има е развитие на Интелекта на Хомо Сапиенс, чрез предоставяне на достатъчни знания, свързването им в между-предметни връзки и оформяне на творческо и аналитично мислене. Вместо цел, образованието има задачки: да излива знания по учебен план (спуснат отнякъде) и бездарни учебници (писани от незнайно кого, но одобрени от министерство), да се отчете пред контролните органи, да разходва бюджета и да свие нещо (ако има как), да бъде занималня за децата и младите хора, да не им позволи да се избият и осакатят. В най-добрият случай училището е като МОЛ, събира клиенти (ученици) с търговци (учители) в лъскава сграда (училище). Всеки щанд е сам за себе си, а цялото посещение на МОЛ-а е просто запълване на времето без никаква полза, събиране на безполезни вещи (знания).
 

Основната институция, която не позволяваше на човечеството да не се развива бе първо църквата, после образованието. Две институции свалящи нивото на всеки, който застраши техния авторитет. Диктатура над разума! Като стана въпрос за диктатура, много хора си мислят, че училищата в една или друга държава, при една или друга система са идеологически обременени. Това не е така, напротив - те са така конструирани, че в главата на никой прилежен ученик да не може да се зароди и наченка на идеология, защото идеологията е критично мислене към управлението на външния свят. Целта е: безропотно подчинение (доверие) първо на микро-тоталитарната система в училището, след него в компанията, в която се работи и в държавата, в която се живее. Училищната система отлично се справя с това, затова в цял свят тя е една и съща, задължителна училищно-класна диктатура!
 

Учителите и образователната система не е зла. Просто от ниското интелектуално ниво на която се намира (подбира), това е правилно (за системата и пионките в нея). Останалото го върши деформираното Его на роба, който е подчинен на държава, община, обществени съвети, настоятелства, министър, ректор, директор, кмет, факултетен съвет, медии, здравни институции, корпоративни интереси. Системата е финансово зависима и подлежи на жесток финансов контрол, тоест нравственост и морал в тази система няма как да има, тя е продала и душата, и тялото си за пари. Резултатът е логичен: Роб, роби отглежда. А най-жалкото е, че го прави с добри пожелания и често от добро сърце. Добро сърце пред което обществото си затваря очите за плачевните резултати на изхода на образованието: интелектуално неразвити ученици и функционално неподготвени за реалния сват студенти, синтетични знания и липса дори на наченки за аналитично мислене и самооценка.

Разбираемо е много хора да изпитват добри чувства към училището, дори някои с пяна на уста да го защитават. Това са добре школуваните хора. "?!" - се питате вие, така нареченото училище всъщност е школа. Школа, в която се усвояват не подредени знания, а хаотични факти, не се работи по умствено и нравствено израстване, а се създава модел за поведение. Модел, в който основна ценност са възпроизвеждането на изкарани от контекст знания и достоверно заблуждаване на работодател, който да дава повече пари за по-добре изглеждащ "работен кон". Основна ценност в тази школа са парите и предлагането. Роб, роби отглежда, помните? Школа за роби на парите, въоръжени със синтетичната компетентност. В тези школи има и добри учители, добри като знания, методи за преподаване, добри дори като хора. Но легитимирайки тази система за смазване на аналитичния ум, тези хора могат да бъдат добри, само ако не виждат картинката. Но и невежеството не е добродетел. Пътят към Ада е постлан с добри намерения. Убеден съм, че ако има Рай, класическия учител няма място там. Защото билетът за Рая се заплаща с дела и резултати, а не с намерения. 

Намекнах за живота отвъд училището. За опита за заблуждаване на работодател. Удивително е, но училището толкова си е повярвало в мисията, че е игнорирало оценката на бизнеса. А уж готви кадри за този бизнес. Училището живее в измислен свят, където само то оценява. А оценката на бизнеса за знанията и уменията на ученици и студенти е ПРОВАЛ 0! И аз като бизнесмен и работодател давам на това, което правят с деца и младежи училищата най-ниска оценка. Не само ниска, а отрицателна. Тези млади хора не само трябва да бъдат учени на реален живот, знания, ценности и аналитичност, но и трябва да се форматират всичките заблуди и вредни навици от училището. 

Ако една държава има лоша икономика, лошо здравеопазване, съдебна система, посредствени политици... тогава кофти е народа, геополитическата обстановка? Не, лошо е образованието! Защото икономика, захранвана с фалшиви специалисти не е икономика. В такова зле образовано общество мошеници и тарикати значително по-добре се адаптират към реалния свят и изместват синтетичните отличници от училища и университети, оставяйки им длъжността "квартален философ" или "интернет разбирач".   

За разлика от училищата, които не са застрашени за съществуването си, защото са поддържани от държавния данъчен рекет, бизнесът постоянно оцелява. Ясно е, че за да оцелее, той няма как да поеме продукта от училищата. Изходния материал е неграмотен, безотговорен, с лоша самооценка, недоразвити интелектуални и творчески възможности. Налага се в най-кратки срокове злото да бъде поправено и да бъде отгледано добро. Колкото по-лошо официално образование има една държава, толкова повече недържавни образователни структури обучават истински. Ентропията в действие. Огледайте се в България, европейски фондове, обществена енергия, бизнес, хиляди неформални лектори и стотици частни центрове за обучение. В развитите държави училището си върши работата. Изоставаме 10 години от развитите държави, защото 12 години учим деца, 5 години студенти... и още 10 години поправяме злото сторено от тези структури чрез частни обучители. 10 напълно загубени години. Не всеки има време и ресурси да поправи образователните си деформации. Много хора остават аутсайдери, въпреки че са били отличници в училище и имат поне една отлична диплома от университет. 

За съжаление хората не могат като компютрите да включат всичките си ядра, след като са работели дълго време с минималния си потенциал. Един път изключени те остават заключени, много вероятно е човек никога да не развие потенциала си. Огледайте се, сънародници, съграждани, колеги, приятели, семейство, себе си... главата им (ви) е пълна с безсмислени знания и е изпразнена от възможност за аналитично мислене. Ползвате косинус в ежедневието си, логаритми? Помните какво е подлог и сказуемо? Как валентността на водорода ви помага да живеете пълноценно? Всичко се подчинява на закона за запазване на енергията, но нима някой ви е помогнал да направите връзка между него и реалния живот? Образованието в традиционният му вид е една престъпна структура към човешкия прогрес. 

Изходът? В САЩ вече два милиона семейства обучават децата си у дома. САЩ и Западна Европа помнят времената, когато 12-те години традиционно обучение се минаваха за 5-6 години, а децата бяха по-умни, по-способни, по-креативни. Светът в момента се движи от гении, които са били дисиденти в училище: Стив Джобс, Бил Гейтс, Илън Мъск.

На снимката виждате един абсурден учебник по информационни технологии от 2017г., в който се представят не само стари данни, но те са и абсурдни и в голямата си част напълно неверни. Нагледно доказателство, че училището няма връзка с реалния свят, а неговата цел е заблуда и затъпяване.

5 коментара:

бачи кико каза...

Поздрави на "дънкан маклауд" от Техническия Университет Варна! Все едно чета статия за него! Стотици не завършихме заради него, но така или иначе работим по специалността си! Живи и здрави и никога не се ограничавайте както пише в статията!!

Unknown каза...

Не мога да повярвам, че има някой който мисли така добре! Браво за са статията и за гледната точка!

Един Роб каза...

Поне едно благодаря няма ли да кажете на истинските учители? Личи си, че вашето его изпълва 100% празното пространство между атомите на тялото ви. Какво общо преподаването на физика с умението да си монтираш осветлението? Моят учител по физика беше жена, която без да може да монтира осветление преподаваше страхотно и беше много наясно с много физически процеси протичащи в „реалния живот“. А дебелите хора не могат да преподават биология ли? Едва ли субектите с перфектните тела имат невероятни познания по биология. Единственото, което трябва да знаят е как да се хранят и да спортуват редовно. Трябва ли да си ходил в Барселона, за да можеш да преподаваш география? Включили сте и новото определение за „химия“ – Е-та, глутен, антибиотици, лекарства и всички останали злини, чрез които Бил Гейтс и Дж. Сорос и корпорациите си правят експерименти с нас. Чесъна да не би да не е химия?
Какви са тези сравнения между интелект и ядра на процесори – двете неща са ирелевантни. Каква е вашата цел? Щом не признавате основните институции и нормите в обществото защо не отидете на някой безлюден остров и да създадете собствен ред? Вашият пост образУва в мен единствено неприятно усещане от отделеното време за прочитането му…

Unknown каза...

Браво за статията!Радвам се,че все още има млади и мислещи хора!Здраве и успехи!

MK каза...

Авторът има известно право за образователната ни система, но е твърде краен в обобщенията си.
Не всички работници в тази сфера са неграмотни, лишени от връзка с реалността и запуснали физическата си форма. Семейството е неотменен фактор във възпитанието и образованието на децата - всеки родител носи такива отговорности и не може просто да очаква да си "аутсорсне" отрочето и да очаква то да стане пълноценен индивид без негово участие...

Моля поне малко да разграничим недоволството от формалното образование и оплюването на общо основание!

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни