Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Диктатурата на пазара

Преди да продължа нататък искам да споделя, че съм не само инженер, но и икономист. Разбирам как действа световната икономика, самият аз съм участник в нея. Тя предлага зависимост и налага такава, ако е поставено на карта оцеляването ѝ.
Въпреки страстите по форумите, Intel от 2011г. не предлага нищо ново, а AMD и от много по-отдавна. Което не е тайна, самите Intel признават това с концепцията си "тик-так".
Microsoft също тъпчат на едно място, дори дават откат назад. Защото най-добрите им операционни системи остават в миналото. Лично аз все още съм влюбен в Windows XP, а Windows 7 не виждам алтернатива с какво да я заменя. Милиони хора мислят по същия начин.
Това води до криза в компютърната индустрия, която не може да се крепи само на необходимостта от ъпгрейд на видеокарта.
И ето, че пазарът започна да налага зависимости. Негласните споразумения между главните оцеляващи - Intel и Microsoft станаха публични. Новият хардуер ще работи само под нова операционна система. За старият хардуер няма да има драйвери...
В това няма нищо лошо, напротив нормално е. Пазарът на практика е монопол, в който продукти на един производител се конкурират само със старите му продукти.
Искате свобода, а не зависимости? Изходът е само един. Купувате по-стари машини, флагмани от най-висок клас, без програмирано остаряване. Кеф ви с тях Windows всички версии, кеф ви Linux, кеф ви и наистина изпипани операционни системи като сървърните версии. Професионалните машини имат професионална поддръжка - максимален набор операционни системи с всичките им версии.
Давам ви пример на снимката с един стар флагман, Thinkpad T61. Машина, проектирана за Windows XP, която надживя няколко операционни системи. Виждате я с Windows 10, с който работи отлично и има поддръжка.
Това пък е машина от 2011г. Работна станция с излишък от мощност, която може да работи с всички операционни системи, включително и елитните Windows Server. Ако не ви достига мощност, поставяте 10/20 ядрен процесор, който за потребителския клас ще дойде след няколко години.

1 коментар:

Archi Session каза...

Здравейте!
Да споделя и аз малко личен опит - работя основно с CAD приложения и пътувам често, затова използвам мобилна работна станция. В моя случай DELL Precision 4600 (2720QM; Quadroo1000M) със SSD и 16GB RAM (и възможност за още 16) се представя разкошно. Няма нужда да обеснявам за комфорта от работа, качество и надежност - тези неща са ясни за вас и близката ви аудитория. Та да се върна на темата - понякога се замислям дали и доколко би имала смисъл една евентуална смяна на машината напред в бъдещето (все пак въпросното куадро не е най-производителната карта към днешна дата и ъпгрейда му е силно ограничен, но все пак ми върши по-добра работа в сравнение с заварено видео на потребителски клас). И си мисля, че ако ми се наложи да сменя машината то би било само за такава от същия клас и по-съвременно и производително видео. Ако не ми се наложи ще видим кой кого ще надживее :D
Би ми било интересно да прочета и вашето мнение.
Поздрави!

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни