Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Колко (без)вредни са синтетичните източници на светлина?

Много често в интернет може да прочетете, че изкуствената светлина е вредна за зрението. Ентусиазирани философи градят емоционални тези и громят официалната наука и медицина, обвинявайки ги в конспирация.
Като инженер изпитвам непоносимост към приказки, без аргументи. Да, синтетичната светлина от LED, флуоресцентни лампи и др. енергоспестяващи типове няма спектър като слънцето и пулсира бясно. Но това не я прави вредна за очите. Очите просто регистрират една непълноценна светлина и толкова.
И да има вреда, тя засяга много малко хора, единици от стотици. Синтетичната светлина влияе физиологично, на нервната система, на мозъка. Мозъка, който се опитва да компенсира липсата на спектър и да неутрализира пулсациите.
 
За простите хора, синтетичната светлина е напълно безвредна. Те просто нямат орган, който да бъде увреден. Затова синтетичната икономична светлина е безопасна за 95% от човечеството.

1 коментар:

aqdrk каза...

Здравейте, от много години следя с интерес статиите ви за PWM - заради вас вече съм на втори HP LP2475w - първият на 20 хиляди часа, този вече е на 25. Аз явно съм от другите 5%, тъй като винаги съм имал проблеми с трептенето, изразяващи се в сериозни и продължителни мигрени. Отне ми малко време, докато направя връзката, но тя е сигурна.
С все по-честото ползване на диодни източници на светлина в домакинствата, офисите, магазините и ресторантите на мен ми представлява все по-голям проблем да се задържам на едно място повече от няколко минути (например магазини в търговски центрове). Изпитвам и огромен ужас от Philips Hue - в няколко познати те ми причиниха почти мигновенно главоболие. После разбрах, че дори на 100% яркост отново трептят заради PWM. Въпросът ми е - има ли нетрептящи дидодни крушки на пазара, да вземем като пример най-разпространените - E27 и GU10. Благодаря!

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни