Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Избор на компактен лаптоп

Трудно е за неспециалист да избере качествен лаптоп. За специалист е още по-трудно. Защото няма нищо по-трудно от това да избираш капка дела сред океан от празни приказки.
Сред най-трудните задачи е да се открие качествен компактен лаптоп. В този материал ще ви споделя моят опит. Компактен лаптоп ми трябва за:
  • работа в леглото, например да напиша материал като този;
  • за презентация на лекции на проектор;
  • понякога и филми, отново на мултимедия.
Основни критерии са:
  • щадящ зрението дисплей;
  • качествен, незагряващ корпус и съответно тиха работа;
  • мощен хардуер;
  • автономна работа над 3 часа;
  • лек и компактен корпус за разнасяне в чанта с формат A4;
  • машина, която ще върши работа поне 5 години, не обичам да преинсталирам системи.
По отношение на дисплей почти всички машини са дисквалифицирани. Особено трагично е положението при новите Thinkpad - престъпно агресивен ШИМ, цветови обхват значително под sRGB, много беден спектър. DELL Latitude не ми допадат особено по същата причина, както и поради спорното качество през последните години.
На снимката виждате наша модификация на Thinkpad X220, в която поставихме нефабричен IPS дисплей, който за разлика от всеки фабричен (вкл. IPS) няма ШИМ. До него виждате бройка с ужасния фабричен дисплей, който е позор за серията, създадена от IBM.
След тази модификация с панел от Тайван получих идеална като дисплей машина. Но специално този модел не е проектиран добре, както и следващите X230, X240... прекалено мощен хардуер, в малък корпус, с пищящ ужасно малък вентилатор.
Батерията осигурява едва два часа, че и по-малко автономна работа.
По-впечатлен бях от по-компактните Thinkpad X131, където са поставени икономични процесори, осигуряващи над четири часа сериозна автономна работа. Но по-трептящи и безотговорно подбрани като качество дисплеи от техните не бях срещал.
След множество разочарования, приятно изненадан бях от ултра-компактния HP EliteBook 2170. Премиум изработка, прилягаща на Elitebook, стилен и лек... една педя лукс. Дълга автономна работа при предостатъчно мощен хардуер. Дисплей с наличен ШИМ, но традиционно за HP на висока честота (1500MHz). Обхват почти стигащ до sRGB.
За разлика от ужасната конструкция на тачпада при Thinkpad, тук има отделни механични бутони за ляв и десен бутони. Много добра клавиатура с подсветка, удобна при вечерна работа. До идеала не достига само IPS дисплей без ШИМ.
Ако търсите малък, лек и автономен лаптоп, струва си да погледнете и предложенията на Fujitsu Lifebook.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни