Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Lenovo S30 - перфектния среден клас на работните станции

Lenovo Thinkstation S30 е работна станция от среден клас. Аналог на HP Workstation Z420, по-късната версия на този модел, който работи и с Ivy Bridge LGA2011 процесори. Ако сте фен на DELL, лесно ще възприемете тази машина като аналог на Precision T3600.
Не бих определил Lenovo като елитен производител на работни станции, но тук, в този клас те са равностойни на лидера HP като изработка. Като свобода за ъпгрейд например с 10/20 ядрения Xeon E5-2670 v2 машината на Lenovo е далеч напред.
Средния клас работна станция спрямо най-високия клас потребителска машина е отнася както E-klasse на Mercedes спрямо премиум класа на Dacia.

Работна станция или Workstation, какво е това? Обсъждали сме го многократно, но в епохата на свърхинформация и откровена дезинформация често се забравят дори основни понятия и концепции. Работната станция е машина, имаща мощта на сървър, формата, тишината и ниската консумация на потребителска машина.
Работните станции се базират на много по-мощни процесори и корави платформи от потребителския клас компютри. Накратко, с какво тази машина се отличава от потребителска:
  • Процесор Xeon E5, с повече кеш от потребителските, който индексира 385GB памет, работеща в четири канала;
  • Паметта е ECC (с корекция на грешките), необходимо условие за стабилна работа, без постоянни рестарти и спонтанни сини екрани;
  • Сървърна платформа с необходимия брой фази, филтри, медно опроводяване, захранвана от истински захранващ блок със стабилно изходно напрежение и високо КПД;
  • Охлаждане и въздухопоток, проектирани от инженери на световно ниво, а не от самоуки асемблатори на гаражни сглобки;
  • Надеждна организация на дисковата система;
  • Бърза и надеждна мрежова система със собствен контролер.
В допълнение ще спомена, че сървърната машина или работната станция е многопроцесорна система, в която всеки компонент има собствен контролер (интелект), което значително я отличава от потребителската машина, където звук, мрежа, дисков контролер, всичко се движи софтуерно и със скромните сили на централния процесор. При работна станция централния процесор се занимава само с централни задачи.
Lenovo S30 го представяме в по-скромната му конфигурация с Xeon E5-1620, един от най-скромните процесори за тази машина. На пръв поглед аналог на Intel Core i7 2700K, но с 10MB кеш, вместо 8MB, индексиращ 375GB памет, вместо едва 32GB, с четири канала за паметта, вместо два. Тоест един от най-ниските в серията процесори за тази машина, значително надминава най-елитния Core i7 за потребителските машини.
Много от синтетичните тестове ще покажат равенство между E5-1620 и i7-2700, i7-3770. Но в реална многочасова и многозадачна работа Xeon платформата е несравнимо по-стабилна хардуерно, софтуерно и като ниво на производителност. Също така е и по-икономична както добър, мощен турбодизел автомобил на тежък терен спрямо малолитражка.
Това е резултат при сравнително достъпен ъпгрейд с E5-2670 (8/16 ядра), нещо на което никоя потребителска платформа няма отговор. 

В заключение ще кажа, че Lenovo S30 е истински прогрес спрямо по-старите модели на компанията. Предишните модели в четворката производители на работни станции бяха на четвърто място. Този модел бих го поставил на второ място като изработка и на първо като възможност за ъпгрейд.

Цена на Lenovo S30.

1 коментар:

https://sunnyx3m.com каза...

Освен гореизброеното, машината работи изключително тихо. Има огромна разлика в производителността в четириканален режим на паметта. Дори и статичните тестове го отчитат.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни