Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

NVidia Quadro K2000 - развитие в застой

 
Вероятно се чудите защо на пазара за втора употреба липсват по-нови поколения компютри. С платформи след Sandy Bridge и видеокарти от Kepler и по-нови поколения.

Без много философстване, ще ви кажа причината. От 2011г. няма развитие на техниката. Затова корпорациите не смятат за нужно да обновяват техниката си.

При процесорите показах материал за 8-ядрена LGA2011 платформа от 2011г., след която нищо ново. Същото е и при видеокартите. Kepler бе сериозно обновление спрямо Fermi, но нататък прогреса замря.

Това е причината за първи път след толкова години да имаме K-series (Кеплер) Quadro. Ще видим дали очакването си е струвало. В сравнение с Fermi предшественика Quadro 2000, който все още се предлага на пазара на употребявани компютри като "отлично" решение за CAD.

Много хора с основни хардуерни познания си позволяват да дават мнения какво е Quadro. Според тях тази серия видеокарти не става за игри, филми и каквото и да е друго, освен чертежи от очилат сухар.

Това не отговаря на истината, което ще докажа с практика, а не с приказки. В материала включвам пълният аналог на Quadro K2000. Това е NVidia GeForce GTX 650 2GB GDDR5. Една нелоша карта за игри от средни до прилични настройки.

Моето твърдение е, че Quadro K2000 е добра видеокарта за CAD и подходяща за игри. Да видим дали е така...
 
Това са GTX 650 2GB GDDR5 и Quadro K2000 2GB GDDR5. Виждате еднакви ядро, количество транзистори, брой Cuda ядра, битове. GeForce версията е с по-клокнати ядро и памет. Тя гони по-бърза амортизация, не три години фабрична гаранция за Quadro. GTX 650 има нужда от външно захранване, Quadro K2000 се захранва единствено по PCIe шината, което е прекрасна новина за хората със сървъри, където няма нито един отделен куплунг. K2000 е в Slim формат, с турбина за изкарване на топлината, а не за акумулиране в корпуса, както при стандартен нагнетяващ охладител. Мечта за притежателите на мощни и евтино намиращи се 1U сървъри, които с такава карта работят като Workstation от висок клас.
 

Видяхте параметрите на двете карти, близнаци. Ще ви припомня параметрите на на предшественика на Quadro K2000, моделът базиран на Fermi ядро, Quadro 2000.
 
Брой Cuda ядра наполовина, много по-ниска честота на процесор и памет. Другото в общо линии е аналогично. 

Тестовете

Преди да ви покажа резултатите, искам да ви запозная с тестовата машина.
Компютърът е HP ProLiant ML330 G6 с 6-ядрен Xeon X5650, 73GB ECC DDR3 и 120GB SSD Samsung 840 EVO. За тези, които не се ориентират добре в хардуера ще спомена, че X5650 е близък аналог по изчислителна мощ до Core i7-970. Колкото до паметта, защо е толкова много? Просто имаме толкова много контейнери от нея, че я складираме в де що има сървър. 

 
3DMark 2006, очаквах по-голяма разлика. 18 хиляди точки никак не е зле. Quadro 2000 не изостава толкова много, колкото би втълпил развилнял се във форум разбирач.

3DMark 11, тук вече Fermi изостава и то никак не малко. Логично предвид наполовина по-малкото Cuda ядра и много по-ниската честота на памет и процесор. K2000 изостава от игровия си аналог пропорционално на по-ниската честота. 

Стига игрички, време е за професионалният тест, където има модули на Maya, Catia, SolidWorks и по-малко известни CAD приложения. Quadro картите са много, много над GTX 650. Определено има прогрес на K2000 спрямо предшественика, но разликата не е чак толкова голяма. От друга страна, това е стара версия на тестовия пакет. Съществува вероятност в последни версии на софтуерите за проектиране, разликата да е съществена. Особено там, където се ползва DX12, а не OpenGL.

Изводите дотук са, че Quadro K2000 е много по-добра игрова карта от Quadro 2000. От опит с GTX 650 мога да кажа, че GTA5 и Witcher се подкарват прилично. За GeForce аналога на Quadro 2000, който е GTS 450 не мога да кажа същото.

Скука, а? Нека покажа нещо интересно тогава...
 
Върховата карта от предно поколение, Quadro 5000 показва несъществено по-голям резултат от Quadro K2000 в 3DMark 2006. С 4-риядрен процесор обаче, което не вълнува особено толкова стар тестов пакет. 

 
128-bit класиката на AMD, моделът HD7770 с по-слабият процесор пък отнася и GTX 650, и Quadro K2000. А уж са от един клас, поне за игри. От друга страна забравете за CAD и AMD,  шампион в писането на драйвери за професионална работа от край време са Nvidia.

Изводи. NVidia Quadro K2000 2GB GDDR5 е най-мощната Slim карта без външно захранване от близкото минало. Най-добрият ъпгрейд на сървър и компютър с ниска мощност на захранващия блок. Нейните заместници не са показали нищо ново. Тази видеокарта е съществен прогрес спрямо предшественика си Quadro 2000 за нови приложения и не чак толкова голямо развитие при ползване на приложения с версии от преди 2012г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни