Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Търговията - баланс между разум и глупост

Основна деформация на пазара е когато глупави, некадърни, нископлатени хора се самонавиват, че всички търговци са спекуланти и трябва да продават без надценка, а защо не и на загуба. Та нали тези спекуланти са се нагушили, точно на мен могат да дадат на ниска цена, а защо не и подарят, каквото желая?

По този начин възникна нацизма чрез геноцид срещу евреите и комунизма чрез национализация, избиване на търговците и забрана на пазарните отношения.

По същата причина нашата толерантност към такива настроения е нулева.

Основен пазарен принцип е, че колкото по-малко полза носи един продукт, толкова по-евтин става. Важи и в обратната форма.

Ще ви дам пример с видеокарта. За тази година основният обект на желания е AMD Radeon RX 480. Централата на AMD с рекламна цел обяви, че това е най-добрата видеокарта за 199 долара. Наистина картата е добра, но цената ѝ далеч не е такава. След като тази карта се оказва толкова добра, цената ѝ се покачва. Същата ситуация някога бе с Radeon R9-270x.

Защо, нима целта не е да се продава много и най-новото? Не и на всяка цена, а на изгодната за всички. Пресечна точка на търсене и предлагане. Купувачът може и да има интерес от евтина карта, но търговецът със запас от други карти ще е пред фалит, а доверието към производител ще е подкопано. AMD могат да свалят цени, но цялата търговска и асемблаторна верига ще пренасочи своята лоялност към NVidia. Дотук с AMD и с евтините видеокарти. Така стигнаха до дъното и Siemens и Nokia. Apple пък е на върха, с лоялна политика към всички. Цените им растат, расте и удовлетворението на клиента.

В момента AMD Radeon RX 480 се продава в България на 630лв. с ДДС за 8GB-вата версия. Нормална цена, по цял свят се продава за толкова. От някъде може да се купи и за 10-20лв. по-ниска цена.

Какво се получава, когато невежите хора се подадат на емоцията и започват да бойкотират официалните канали за предлагане на стоки у нас? Сива икономика! Купуваш от Амазон, на почти същата цена. Наливаш пари от мита и такси в друга държава. Една от немалките причини Великобритания да стане богата е точно заради онлайн магазините си, които изсмукваха данъците от други държави в ЕС, спортни стоки, парфюми, електроника и др. Общо европейско икономическо пространство? Общо, но специално у нас недостатъчния разум не позволява усвояване на еврофондове. И общите данъци са общи, но се разпределят по заслуги.

Всички искат ниски цени. Дават им ги. С цената на спестяване на ДДС, контрабандна форумна търговия и ръст на сивата икономика. А без чиста икономика, сме в сивото, черното дъно. Най-бедната държава в Европейския съюз.

Още по-лошото е, че по-голямата част от хората даже не купуват. Те чакат ниските цени, громят с мощен интернет патос спекулантите, разубеждават останалите да купуват. Обединяват се, самонавиват се, изживяват се като революционери. И ето ви основа за популистична партия, която да подеме тези настроения. И нататък точно ние най-добре знаем какво следва.

Пазарната икономика не е само добри и честни търговци. В основата ѝ са разумните купувачи, които не позволяват деформация на пазара и отлив на данъци в чужди хазни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни