Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Сървър у дома

 
Какво знаете за сървъра? Че е нещо много яко, защото го има в почти всеки мега-екшън и около се въртят много пукотевици. Точно този модел, както и братовчед му DELL 1950 са герои в много филми.
Друго, което се знае за сървъра е, че много шуми и харчи чудовищна електроенергия, защото има две захранвания по 700 вата.

Тези заблуди само предизвикват насмешка у истински IT специалист. Всъщност дори много от IT специалистите нямат идея какво е сървър и какво го отличава от стандартен компютър.
А каква е разликата? Сървърът може да работи и като нормален компютър, но обратното е невъзможно. Защото сървърът е нещо много по-качествено, надеждно и мощно от стандартен компютър. Този сървър например може да работи с два четириядрени процесора XEON и памет с корекция на грешките до 128GB.

Повечето хора не са специалисти по компютри, но всеки сме специалисти по автомобили. Тогава представете си, че сървърът е 12-цилиндров супер автомобил, докато вашият домашен компютър е Dacia или Great Wall. И 12-цилиндровият автомобил е предназначен за 24-те часа на Льо Ман или за рали Париж-Дакар. Аналогията е такава, защото работата на сървъра не спира дни, седмици, месеци, години. Той работи постоянно, дори без рестарт, който е задължителен за нормален компютър със стандартна памет, процесор, дискова система и платформа.

Не е вярно, че сървърите са много шумни. В 1U формата наистина има малко повече шум, поради изключително мощните вентилатори с 15-хиляди оборотни двигатели. Но работен режим сървърите се доближават до един асемблиран компютър с боксов охладител. 2U, 3U и особено 4U сървърите стават все по-тихи с увеличаване на размера и съответно на диаметъра на охладителите.

 Разликата между домашен PC и сървър за специалист? Основно във възможността за ъпгрейд на графичната система. Даже и най-съвременните сървъри са снабдени с античната ATI ES1000 с 32MB памет. Повечето сървъри нямат графичен слот.

Но има и изключения като този сървър HP ProLiant DL360 G5, който има пълноценен PCIe 16x слот, на който в случая сме монтирали мощна видеокарта, на която подкарваме една от най-тежките съвременни игри, Witcher 3.

Защо сървърите са толкова евтини, много по-евтини от по-слаба настолна машина? Проверете цените за нови, цените са потресаващо високи. Цените обаче за втора употреба наистина са ниски. Стотици хиляди сървъри по цял свят следят какво правите, как мислите, какво споделяте във Фейсбук. Те са много и се обновяват постоянно. Съответно се препродават от рециклиращите компании на много ниски цени.

Максимално качество за минимална цена, това при друга машина го няма.

Посоченият по-горе сървър като игрова станция вероятно ще е причина да бъдем заклеймени като лаици, които ползват техниката не по предназначение. А защо не, след като за тази машина игрите са детска игра. И не само, сървърът е отличен и за графична станция за рендериране и CAD.

 

Моделът на снимката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни