Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Пулсациите на мониторите

Почти всички дисплеи на монитори, телевизори, проектори, лаптопи и т.н. имат пулсации. Дали заради технологична неизбежност или поради световна конспирация, те са факт от нашето ежедневие. Тяхното присъствие определя умората от работа с компютър, мигрена, стрес, лош сън и липса на желание за работа.

Налични са безотговорно в потребителския клас техника, докато в професионалният клас или отсъстват, или са на недоловима за човешкото зрение честота. Всички подробности защо има пулсации и как се измерват ги вижте в нашия клип. Дела, а не философски приказки.

Ето в по-висока резолюция на снимки участниците в тази нагледна демонстрация:
IBM L200p е 20-инчов S-IPS монитор, който е част от нетрептящите "тризнаци" заедно с DELL 2001fp и HP 2035. Всички тези монитори са произведени 2003-2005г. с един и същ панел на LG.

HP 2065 е монитор, спечелил си невероятна популярност заради прекрасната S-IPS матриця и отличната картина. Осцилоскопът показва прекъсната светлина. Но това, което се вижда в динамика е, че тук се ползва не ШИМ или широчинна модулация (палене-гасене на лампите), а амплитудна модулация. Инертните флуоресцентни лампи модулирани по този начин на практика не показват пулсации, което виждаме и с очи и с камера. Много от мониторите на NEC и на Eizo са с такава модулация, затова ползвателите им не усещат дискомфорта на пулсациите.

LED мониторът на Philips демонстрира класическо управление на яркостта чрез ШИМ, широчинна модулация с палене и гасене на лампите с определена честота, в случая 240Hz. Точно тези пулсации са най-вредния фактор при работа с компютърна техника.

И идването на LED ситуацията се променя коренно, защото те не могат да се управляват нито по ниво (губят цветовата си температура), нито явно чрез амплитудна модулация. Даже професионални монитори се управляват с ШИМ, а дразнещите пулсации се "неутрализират" с повишаване на честотата от 1500Hz до 23kHz.

В материала става въпрос и за спектър, индекс на цветопредаване, цветова температура. Въпреки, че никой монитор, произведен по която и да е технология няма непрекъснат спектър на светлината, нашите изследвания показват, че класическата CCFL подсветка осигурява много по-комфортна светлина от W-LED. Белият LED всъщност е синя синтетика с жълт луминофор.

Очаквайте пълен списък с нетрептящи монитори.

Колкото до цените: IBM L200p, HP 2065.

2 коментара:

Unknown каза...

Обръщате голямо внимание на трептенето на подсветката от регулиране на яркостта чрез ШИМ, което е чудесно.
Честотата на ШИМ е 175Hz или повече. Но никъде не споменавате, че във всички LCD монитори има и друг източник на трептене,
при това с честота 30Hz. Нарича се "деполяризация", "инверсия на полярността" и т.п. Дължи се на факта, че течните кристали имат
йонен състав и ако са подложени дълго време на постоянно напрежение, получава се електролиза и те се разрушават.
За да се избегне това, на всеки кадър се обръща полярността на управляващото напрежение.
Но ако се прави едновременно за целия екран, това е равностойно на неприятно мигане.
Затова, за да е по-незабележимо, инверсията на половината точки се прави на четните кадри, на другата половина - на нечетните.
От там се получават 30Hz - 1/2 от кадровата честота на почти всички монитори - 60Hz.
Но въпреки това трептенето се вижда, особено от близо.
Има различни схеми на обръщане на полярността - през ред, през пиксел, субпиксел и други.
Ето един полезен сайт, който обяснява това и може да служи за тест и разпознаване на схемата на деполяризация:
http://www.techmind.org/lcd/index.html#inversion
Има и маркови,скъпи монитори, които изглеждат ужасно на тези тестове, а и при реална работа с CAD програми,
текстури и други ситуации. Получава се мигане на цели области от екрана, много по-изморително от това на ШИМ.
Въпросът ми е тествате ли мониторите, които предлагате, за видимост на деполяризацията и
как го правите при интернет покупка?

properway каза...

Имате ли мнение за мониторът HP LP1965 дали има пулсации ?

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни