Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

В търсене на най-добрата светлина: завръщането на класиките

Закони, нормативи, декрети, шибани икономически интереси... на кой му пука, когато здравето и комфорта му са поставени под съмнение?

Забраниха лампите с нажежаема волфрамова жичка. Защо? Никой не може да даде смислен отговор. За да бъдат наложени вредните трептящи и със скопен спектър LED осветителни тела? Е това вече си е не престъпление, а геноцид с континентални размери.

Лецемерието? Халогенните лампи са същите като волфрамовите и като консумация, и като светлина и като технология. Но се продават на в пъти по-висока цена. Производственият им процес е по-сложен, с което големият светлинен консорциум изтърси конкурентите.

Реално на никой не ми пука нито за здравето на купувача, нито за икономиите от електроенергия. Става въпрос за пари, за огромни пари.

В тази на пръв поглед безнадеждна ситуация на нашия пазар, в най-големите хипермаркети се появява тази лампа с нажежаема жичка за 69 стотинки. Класическата лампа, известна на човечеството от стотина години. И на лицемерието с лицемерие... лампата се лансира като неподходяща за домашно ползване, а само за светофарни уредби.
Виждате естествен за нашето зрение спектър в топли цветове, изгладени от инертността пулсации с недоловима амплитуда, CRI (Ra - коефициент на цветопредаване), който е близък до слънчевия и далеч над всяко синтетично осветление.
Близки характеристики до тези на свещ. Да забранят свещите тогава?

 

Това е светлина от усъвършенствана LED лампа, която по цветова температура се опитва да имитира точно светофарната лампа. CRI е рекордно висок за LED, но и при 24лв. цена не достига този на класическа лампа за 69 стотинки. Самият спектър е много далеч от естествен за човешкото зрение. Вечерната топлина идва от червения към инфрачервения спектър. Тук такъв липсва, никое студено осветително тяло не може да го има.

Още една LED лампа. От най-големият производител в Света. Не много по-различна картина.

Това е другата икономична алтернатива, флуоресцентната лампа (наричана от някои и луминесцентна). Този назъбен спектър дава висок контраст и е добър за офис, магазин, за монитор, но не и за домашно осветление. 

Извод. Лампата с нажежаема жичка може да не е най-харесвания източник на светлина, но по-добър не е измислен. Не е измислен за над 100 години осветление на електричество. Природата пък за милиони години също не е измислила нищо по-различно от огъня за осветление. След като светофарната лампа има характеристиките на свещ (огън), лично аз се доверявам на това осветление. Във вид на реплики на Едисоновите лампи с дълга нажежаема жичка и много топла светлина.

2 коментара:

Валентин Стойков каза...

Най-добре е крушката да се захранва с постоянно напрежение (за да няма амплитудна модулация 100 херца). Обаче до сега не съм видял да се продава готово решение 230 AC към 230 DC. Обаче има 230 AC към 12V DC.

Ако им се направи и плавен старт (да не се пускат на пълна мощност при включване) ще горят по-малко.

Валентин Стойков каза...

В тази статия не споменавате търговски марки. Да не са ви налазили мутрите, които се занимават с търговия на едро на въпросните продукти (LED крушки)?

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни