Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Най-голямата тайна на фотографията!

 
Много фотографи, любители, а и професионалисти в желанието да бъдат перфектни, да бъдат по-добри от останалите, са се превърнали в консуматори, които не мислят. 
Те инвестират всичките си налични, а дори и тези които нямат пари в нови тела, все по-скъпи обективи, филтри, стативи, светкавици, карти памет и други фото аксесоари. Което разбира се е болестно състояние. Едно от най-опасните, комбинация между его и вещомания.

Отвъд тази болест е разумът. А разумът казва, че фотографията е изкуство. Изкуство, което се прави от човек, особено в съвременната цифрова фотография. Имате апарат, който прави добри сурови (RAW) снимки? След като апаратът е регистрирал изображението, настава време за творчество...
Да сте чували за художник, който рисува през маска за завяряване или със запотени очила? А защо тогава хора, опитващи се да впечатля света с фотографиите се опитват да го направят? 
Как ли? Със скапаните си любителски монитори и лаптопи, които не могат да покажат оттенъци, спектър, цветови обхват, правилна цветова температура. Стига се до комични ситуации, в които фотограф любител с апарат и обективи за хиляди левове показва смехотворно редактирани снимки във фотокоректор. И то не защото са некадърници, а защото не виждат какво правят.
На снимките горе не виждате монитор за хиляди левове, колкото струва един нов Eizo за фотографи. Виждате професионален NEC 1990 FX, на който допреди няколко години велики фотографи коригираха шедьоврите си. Монитор на тази абсурдно ниска цена.

Идеалната комбинация?
  • S-IPS, H-IPS, P-IPS или както там още наричат монитора с 8-, а може даже и с 10-битов цвят. EIZO имат и добри модели на базата на PVA панели;
  • Без ШИМ, или поне без на 90-100% яркост;
  • С перфектни ъгли на видимост, които не деформират цвят и контраст;
  • Около 100% от sRGB, а защо не и Adobe RGB обхват;
  • Оптимална картина в диапазона 5000-5500K;
  • CRI>90 показва, че монитора излъчва качествена светлина;
  • Задължително е монитора да бъде калибриран.
Поздравяваме ви, вече сте готови за фото-чудеса, които само сте гледали по чужди сайтове.

Опитайте, гарантираме, че ефектът ще е много по-голям от комбинацията TN+Film или даже 6-bit IPS + най-скъпият ви обектив. Ако не се получи, връщаме ви парите.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни