Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Вече не ги правят така: NEC 1990FX

 
"Вече не ги правят така" е едно от най-дразнещите, пенсионерски клишета, които чуваме постоянно. Но има случаи, в които старците са прави.
Точно такъв е случаят с NEC MultiSync LCD1990FX. Този монитор се запомня от историята като абсолютен връх сред 19-инчовите монитори.
Може да изпишем много приказки за невероятния му цвят, фантастичните ъгли на видимост. Но на приказки вече никой не вярва, затова ви предлагаме дела. Вижте тази наша галерия на модела:

 
  
 
Ъгли и цвят да искате. Ако сте работили досега дори на IPS модел от техно-мега-маркет, тези цветове ще ви дойдат толкова в повече, че реалният свят ще ви се струва блед. Уверявам работещите с фотографии, че снимките им след корекции на такъв монитор ще станат много по-добри. 

ШИМ, спектър?
На 100% яркост ШИМ няма. Стандартен спектър за CCFL. Отличен коефициент на цветопредаване, CRI > 90. 
Няма да пестим истина, при намаляване на яркостта пулсациите растат. Разбира се, те далеч не са толкова агресивни, колкото при LED, но ги има. За глезльовците като мен, препоръчителен модел без ШИМ е DELL 1905fp. Но DELL-ът е много по-беден на цвят от NEC 1990FX. Така, че ползвайте DELL 1905fp вечер, а през деня на дневна светлина NEC 1990FX.

Цветово пространство?
 
Идеален откъм цветово пространство монитор. Покрива 100% от sRGB триъгълника, което го прави много по-подходящ за фотография, предпечат и дизайн от всеки съвременен WLED. Да напомним, че WLED в най-добрият случай достигат едва 80% от sRGB, а масовите модели са 60-70%.
След калибрация този монитор се превръша в перфектния помощник на фотографа за изтегляне на най-добрият цвят и контраст от всяка снимка. С TN+Film и дори с 6-битовите IPS и *VA това е невъзможно.

Цена и пълни характеристики на NEC MultiSync LCD1990FX, тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни