Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Кръговратът на парите и преходността на качеството

 
Всички искаме пари, много пари. За какво са ни? За вещи! Хубави вещи, качествени вещи.

Но парите са преходни хартийки, имат смисъл и стойност само когато и купените с тях вещи са преходни. Тоест бързо амортизируеми. Ако вещите, купени с пари бяха вечни, тогава от пари не би имало смисъл.

Паричното общество и най-вече тези които дърпат неговите конци не гледат като на фейърплей дейността на компании, които поставят като основна цел качество и дълъг живот. Съответно такива компании са добър, но краткотраен пример.

Това важи от услугите и лекарства до автомобили и компютри. Нима би съществувала здравеопазваща система и фармацевтика, ако те лекуваха бързо и ефективно от настинка до рак? Те просто ви поддържат перманентно болен. Вещите пък ви поддържат перманентно зависим от тях дали чрез мода, цвят, емоция или затова, че се чупят след известен период. Наистина известен... програмираното остаряване е наука. Без него икономиката би се сринала.

Същото е и с телефоните. Вие сте все по-зависим от функциите им, имиджа им и забравяте за качеството. А някога не бе така. Първопроходците на даден бизнес винаги са правели нещата с любов и са целели качество. Помните Motorola, Nokia и Ericsson? Вечни телефони, с отличен обхват и звук, дълга работа. Още работят! Мислейки за покупката на телефон, във вашето съзнание са програмирани емоциите от велики някога модели... и все се надявате да попаднете отново на нещо велико. Като търсенето на тръпка, аналогична на първата любов.

На снимката виждате нашата малка колекция ретро-телефони в офиса ни. Още ги ползваме за работни. Всекидневно се чуваме с вас през Sony Ericsson K750.

Бронираният с решетки и охранителни системи офис е почти екраниран откъм GSM сигнал. Съвременните Android и Apple смартфони са безпомощни в офиса ни. Но ние трябва да имаме връзка с клиенти нали? Затова нашите работни телефони са Sony Ericsson K750 и K800i. Те не гибят обхват, звукът от тях е кристален, чуват ни отлично при всякакви условия. Не забиват никога, работят бързо, батерията кара по няколко дни при поне 3 часа разговори на ден.

Какво е сега положението? Никой нов смартфон не би отговорил на нуждите ни. Телефон с хардуерни бутони е къде по-удобен за бизнес от сензорна измишльотина с нестабилна операционна система.

А новите телефони с бутони? Те изостават по всичко от старите флагмани. Опростени, с некачествена връзка, само с един говорител, лош микрофон без филтри, ужасен дисплей, ужасна изработка на корпуса, с жизнен цикъл до 6-12 месеца (ако ги ползвате в калъф). Намокрите ги, изтървете ги... мъртви са.

Нищо общо със старите телефони. Спомнете си!
Нови технологии? Прах в очите! Имали повече памет, повече мегапиксели, хайде бе. Sony Ericsson K800i има само 3.2MPx камера, но камера с истинска оптика, ксенонова светкавица... това е камера, която прави по-добри снимки от повечето смартфони с 8-12Mpx. А звукът на този модел, и при говор и като изход за слушалки е ненадминат, все пак този модел бе в основата на топ Walkmen моделите.

Най-добрият съвременен телефон с бутони е Nokia 515. Но тя е смешна в сравнение със старите модели. Класи под Nokia 6700 Classic е например, далеч е и от такава антика като Nokia 6230. Я вижте, колко струва дори и сега 6700-ката.

Същото е и с компютрите. Уж по-модерни, с по-добри параметри. Но истинските стари машини работеха и работят по-надеждно, по-мазно, без забивания от новите компютри. За дълголетие пък да не говорим.

Вина за изчезването на качеството имат не само тези, които дърпат конците, но и шибаняци с малко пари. Евтинко им се е приискало, а? Ето ни сега евтинко...

Знаете ли, че вече няма 12-цилиндрови автомобили? Защото, господин шибанякът му е все тая с какъв двигател е, важното е ново и шаренко да е.

Няма ги Nokia... под това име търгуват Microsoft. Някога изчезнаха и Siemens телефоните. Ericsson и те са покойници. Гавра с трупа на Motorola си правеха кой ли не.

Изводът дами и господа е, че всичко зависи от нас. Настоявайте за качество, бойкотирайте скапаната техника, не купувайте евтини стоки от гигамаркети и онлайн промоции.

Бойкотът не означава отказ. Ако нямате пари за топ клас хубава техника, купувайте старите флагмани. По този начин ще нормализираме деформирания пазар. И парите ще имат много по-висока стойност, трудът ви също.

Скромността красяла хората, които нямали други качества. Ние не сме скромни. При нас може да намерите само най-добрата компютърна техника, произведена някога.

1 коментар:

Vess каза...

Браво!
Това е самата истина.
Единствено най-новите и супер скъпи телефони като Samsung galaxy 6s edge +, който видях и пробвах, могат евентуално могат да съперничат, но на каква цена !
Весело посрещане на Нова година!

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни