Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Правилният избор на хардуер за подарък: нищо по-малко от най-доброто

 
Коледа, Нова година, именни и рожденни дни. Семейни и обществени празници със странни корени. Странни неща стават с хората. Обзема ги вещоманска лудост. Което е абсурдно в светлината на аскетизма на християнските празници.

Базари, намаления, скатани пари... хората обезумяват да купят нещо. Каквото и да било! Без много разум, въз основа на емоция.
Не ме разбирайте грешно, не обвинявам хората в глупост. Просто около празниците те са под напрежение и нямат нито време, нито концентрация за задълбочен анализ на покупките. Често се оказва, че желаната покупка, или е изчерпана по празниците, или се води остарял модел. В бързината се доверяваме на някой консултант, който ни пробутва "заместител".

Цялата тази припряна ситуация се отнася в най-силна степен за покупката на техника. Чели сте цяла година и мечтали за телевизор Sony с S-PVA панел, оказва се че няма такъв и ви предлагат някой с друг панел, но с някакви ненужни екстри на същата цена. Цяла година сте събирали за ThinkPad T-series като сте го гледали на сайта на българския вносител. Оказва се, че е мостра или е с най-слабите параметри, трябва да чакате две седмици... пробутват ви Y-series Lenovo. Емоцията взима връх, купувате каквото има. Коледа е, не може бе покупка.

След това цяла година съжалявате, че не сте получили това, което искате. До следващата година. И пак и пак.

Как да избегнем това? Няма да ви уча на покупки на парфюми и дрехи. Специалист съм по хардуер, ще ви обясня как да изберете хардуер. Имате пари, имате право да получите оптимално най-доброто.

Съветите ми са подкрепени с 8 години опит с вноса и продажбата на най-добрият хардуер произведен някога. На едни от най-капризните клиенти: фотографи, дизайнери, архитекти, инженери.

Дошло е времето за покупка, какъв е правилният алгоритъм?

     1. Първото, което правите е да си представите идеалният компютър, лаптоп, монитор. Забравете за ограничени финанси и скромност. Кой е най-добрият? Вероятно ще ви отнеме много време да установите кое е най-доброто? Също така ще попаднете на мрежова дезинформация за масова техника за масов потребител, което е далеч от идеала. Идеалните компютри са от клас Workstation (работна станция за професионалисти с максимална мощ, надеждност и възможности за ъпгрейд). Workstation клас има и сред компютри, лаптопи, монитори, принтери. Нека те бъдат вашата основа за идеал. Няма да ви лъжа, нови струват много пари, стряскащо много.
Внимавайте, има и нисък клас Workstation в наши дни, а средният сегашен е аналогичен на ниския допреди няколко години. Забравете за парите, търсите идеала! Отпуснете се и харесвайте хубавото. Като жените, които харесвате във филмите, видеоклиповете. Не отказвате да гледате филм, защото жената там е прекалено красива за "мухльо" като вас, нали?

     2. Намерили сте идеала от DELL, Lenovo, HP, Fujitsu, Panasonic, Eizo, Canon, NEC... Марката няма значение. Сега на втори етап търсите максимално близък аналог на идеала. А защо не и самият идеал? Преценявате какви са разликите между оригиналният идеал и заместителя. Съществени ли са те или пренебрежими. И дали въобще има заместител на такъв идеал.Това е непосилна задача за мнозина, затова ще ви помогна:
  • Високият клас Workstation компютри са базирани на недостижимо надеждна сървърна платформа, могъщи Xeon процесори, професионална графична система, невероятни възможности за ъпгрейд, ефективни захранващи блокове с ниска консумация и чудовищна мощ, надеждна и бърза дискова система. Памет с корекция на грешките, която позволява много по-големи обеми от стандартните за потребителски 32GB, липса на забиване на паметта и необходимост от рестарти на системата на няколко дни. Много по-бърза мрежова връзка. Възможности за дистанционен контрол и разпределяне на изчислителни ресурси;
  • Workstation лаптопите са без програмирано остаряване, захранват на максимум мощния процесор, имат вечна драйверна поддръжка за всички операционни системи. Дисплеите им са много по-добри от тези на стандартен лаптоп. Много от тях са с 4 слота за памет и MXM слот за смяна или ъпгрейд на видеокарта. Магнезиево шаси, ефективни охладители, на практика вечна работа;
  • Workstation (професионалните дисплеи) са с над 8-битов цвят (16.77млн. оттенъка), S-IPS или S-PVA (или по-модерните им наименования), по-широк спектър, липсващ или щадящ ШИМ, матова повърхност с финна структура, максимален набор входове и изходи, перфектна ергономика. Проектирани без програмирано остаряване, на практика вечни;
  • Принтерите от "Workstation" клас като например HP 4250 са с огромен ресурс, много висока скорост на печат, вместим тонер, за който всяка фирма ви предлага ниска цена за презареждане, поддръжка на високи операционни системи с качествени драйвери. Възможност за ъпгрейд на памет, добавяне на модули, още мрежови адаптери, за някои модели и твърд диск.
    3. Знаете кое е най-доброто, осъзнали сте разликите. Смятате, че заслужавате нищо по-малко от най-доброто? Имате няколко варианта:
  1. Избирате потребителски заместител, например компютър с платформа LGA2011. В процеса на събиране на такава машина ще изпитате много удоволствие, но като теглите чертата, разходите ще бъдат не много по-малки от перфектно проектирана маркова машина. Освен това ще сглобите нещо от максимум до среден клас машина;
  2. Ще осъзнаете, че заместител няма. При монитори и принтери със сигурност;
  3. Един от най-разумните варианти е да стегнете старата машина с нова мощна видеокарта, SSD диск и още памет. Някои биха казали, че това е ненужно наливане на пари в стара техника. Но това са нови компоненти, които ще намалят от цената на която и да е следваща машина;
  4. Най-разумният вариант е да се насочите към идеала, към оригинала. Не новия модел, а предходния или даже по-предходния. По-изгодно от покупката на предходния флагман няма, важи за автомобили, дрехи, парфюми, всичко. Флагманите на компютрите от предишни поколения са 3-30 пъти по-евтини от новия флагман, при 10-50% по-ниска производителност, която пак е много по-добра от тази на всяка потребителска машина. Също така по-старите флагмани са много по-качествени като сглобка и жизнен цикъл или поне такава е тенденцията след 2005г.
    4. Купувате техниката. защото най-глупавият вариант е да отлагате вечно, докато излезе нов модел, нова платформа, нещо поевтинее. Стига мечти, време е за дела. 
Най-добрите флагмани от всички последни 4-5 поколения може да намерите при нас. В перфектно състояние, някои са неползвани. Ще ги намерите в най-идеалните им конфигурации с максимални параметри. Специално за Коледа сме поръчали уникални компютри и сървъри, въоръжени сме и с най-добрите монитори.
За ъпгрейд на стари машини също разполагаме с пълен арсенал, даже с нови PCI и AGP видеокарти. 

Хубави празници! Нищо по-малко от най-доброто!

Това са нашите предложения за добри коледни (и не само покупки). Само най-доброто:

HP Workstation Z400 Water Cooling, прекрасна машина за всякакви приложения

Нов живот за любима машинка (DELL 760) с Intel C2Q Q6600, 8GB RAM, Radeon HD 6570  

HP EliteBook Mobile Workstation 8560W - Sandy Bridge, MXM Quadro, 4x DIMM's

ThinkPad W520 - предпоследният истински ThinkPad 

EIZO S2433w - отличен професионален монитор с 8-bit S-PVA, Wide Gamut

HP 2475w - най-продаваният наш монитор, 8-bit S-IPS, Wide Gamut

HP LaserJet 4250dtn - вечният лазерен принтер с най-евтин печат, Duplex, LAN 

Panasonic Toughbook - когато искате да изненадате някой с най-доброто

Скромен подарък за хардуерен маниак - чадър ThinkPad

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни