Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Как да изберем най-подходящият компютър в 10 стъпки


Провокативен увод 

Как се избира компютър? 
  • Отговор от невежи: "Чакаме промоция от техноверига от разпознаваема марка като Acer, Asus или в краен случай Neo. Две години гаранция, мога да го върна, ако не ме кефи до две седмици без да посочвам причина";
  • Отговор от напреднали лаици: "Лесно, избираме яко дъно Asus или Gigabyte (за Хакинтош), слагаме Intel Core i7, добавяме последно поколение видеокарта от горния среден клас, Fortron захранване и Cooler Master кутия". 
Като професори по избор и тест на компютърна техника, пишем двойки и на двата отговора. Защото:
  • В първия случай все едно да изберете китайски Great Wall с убедеността, че е по-добър от WV Golf на 3 години. 
  • Във втория си въобразявате, че с британски комплект за сглобяване на спортен автомобил с пъргав японски двигател ще направите автомобил не по-лош от Porsche.
Убедеността на човек в нещо невярно се коригира само при сблъсък с реалността. Слезте от лъскавата китайска таратайка, отидете на тест драйв при Infiniti... за Mercedes няма да говорим. Има ли разлика?

Елате при нас и вижте:
  • Перфектна сглобка;
  • Безкомпромисно охлаждане;
  • Безкрайни възможности за ъпгрейд;
  • Потресаваща мощ на захранването;
  • Песравнима с потребителските машини тишина;
  • Изненадващо ниска реална консумация;
  • Стабилна работа под максимално натоварване. 
Частична представа може да придобиете и от Workstation на снимката в началото на материала. 

Тъй като малцина наистина имат представа от компютри, правилната стратегия за избор, ще я онагледим с нещо, което всеки разбира. С още автомобилни аналогии.

Правилният компютър в 10 стъпки

В този материал нямаме за цел да унижаваме никого. Искаме да ви научим да бъдете ефективни, пестеливи, печеливши. Шампиони, а не стандартни аутсайдери. Предлагаме ви десет последователни стъпки, с които да изберете най-правилният компютър за вашите нужди, с достатъчно производителност, прилична цена и с жизнен цикъл като на истинска пералня Miele.

10 стъпки, които никой друг няма да ви сподели, защото или преследва други цели, или е превъзбуден блогер, виждал две машини в живота си, или е невеж журналист, пишещ словобслудства по поръчка. 

1 - Бюджетът. Първо определяте с какъв бюджет разполагате. Дайте си трезва оценка дали компютърът ще бъде за задоволяване на емоционална неудовлетвореност или ще бъде за развлечение и/или работа. Не е нормално компютърът да надхвърля месечната ви заплата, освен, ако с него няма да се изкарват много пари. Иначе попадате в положение на индивид със скъп автомобил, който живее с майка си в гарсониера и няма пари за гориво за машината си. Като говорим за пари, компютърът трябва да е актив, а не пасив. Тоест той трябва да носи пари, а не да ги гълта. Ако целите нещо различно, например максимален комфорт при игри, купете си конзола. Употребяван компютър от висок клас за 400-500лв. е за предпочитане пред всеки нов компютър за под 1000лв. Втора употреба работна станция за около 1000лв. няма аналог като качество и надеждност сред новите компютри.
Мнозина искат добър компютър за офис и интернет. За само 150-200лв. такъв компютър е например тази работна станция, която е вечна, тиха и с предостатъчно мощ, поема и всякакви графични ъпгрейди за бъдеще (тествана с AMD R9 270x), може да поеме поне 16GB RAM и лесно може да се превърне в наистина могъща машина с Core 2 Quad Q6600 или по-могъщ ;

2 - Класът. Забравете за марки, престиж и други похвати на маркетинговата суета. Съсредоточете се върху класа на компютъра.
Компютрите биват:
  • Евтини или по-амбициозни сглобки (сбирщайн); 
  • Готови потребителски (за хипермаркет); 
  • По-напреднали потребителски (мултимедийни и игрови); 
  • Екстремални потребителски машини за игри като Alienware;
  • Стойностни бизнес модели за корпоративния пазар като DELL Optiplex, HP Elite, Lenovo ThinkCentre и Fujitsu Esprimo; 
  • На върха на стоят супер машините от клас Workstation (работна станция), в който елитен клуб влизат само следните машини: HP Workstation, Lenovo ThinkStation, Fujitsu Celsius, DELL Precision и Apple Mac Pro. 
Марките нямат значение, важен е класът. При автомобилите е същото. Даже и най-върлият фен на Mercedes не би спорил, че A-класата е далеч под 5-тата серия на БМВ. Нима има особена разлика между 7-ма серия на BMW и S-класата на Mercedes? Цените на върховите класове винаги са потресаващи като нови. Тогава изберете перфектна E-класа на цената на нова Dacia... освен, ако разбира не вярвате, че която и да е Dacia е по-добра от средния клас на Mercedes. Тогава имате нужда не от кола или компютър, а от психиатър. Ако се върнем към компютрите, за едни и същи пари може да купите върхов 2-процесорен Workstation на 3 години вместо супер сглобка с не най-скъпите нови компоненти. 12 цилиндъра (два процесора) на върховата употребявана машина срещу 4 нови цилиндъра (един процесор);

3 - Платформата. Добрият компютър има качествена платформа от висок клас. Някои не виждат особена разлика между платформите, но я си представете шасито на BMW 7-ма серия в сравнение с това на "тройката". Както и при автомобилите, ако поставите добър двигател (процесор) в нисък или среден клас шаси (платформа), ще получите едно излишно скъпо нищо. Евтин компютър с екстремален Core i7 е като Dacia с двигател Renault от Formula 1. Платформата определя чипсета, фазите, а оттам и оптимума за захранване на CPU, GPU, количество RAM, брой и скорости на PCI-e, дискова система, системна автоматика.
Workstation платформите работят със сървърни дъна, истински професионални сървъри. Мислите ли, че домашен компютър е на нивото на сървър? А, че серийна BMW X5 може да спечели рали Париж-Дакар срещу специализираните автомобили?
Някои платформи са вечни, знаете ли защо? Защото цивилната LGA 775 бе 99% аналог на професионалната LGA 771. Също като Lancia Delta Integrale. По-късно платформите нямаха нищо общо... потребителската е от една планета, професионалната от друга Вселена.

4 - Процесорът. Процесорът е двигателят на машината. Неговата мощ се измерва не в цилиндри, ядра, клапани, честоти, обороти, а в конски сили, които в компютърният свят се наричат GFLOPS. Процесорите биват професионални и за простолюдието, като са състезателните и уличните автомобили.
Професионалните процесори са Intel XEON (чете се Зион) или AMD Opteron. Един Зион на LGA2011 достига до 12 физически и 24 физически ядра. А народните Core i7 колко максимално ядра имат?
Xeon работят и по-двойки, четворки и повече, ако се наложи. Специална архитектура, не само за паралелна работа, но и за адресация на оперативна памет в пъти по-голяма от тази на потрбителска машина.
Знаете ли, че даже сред Core i7 има разлика? Едните са на LGA1155, другите са на LGA2011. И двата са Core i7. Разлика като между Mercedes C220 и Mercedes (S)W220.
Също така има анемични i7 със странни индекси накрая, уж икономични, уж ефективни, но в реална сметка един Core 2 Quad ги размазва откъм GFLOPS.
Ако трудно намирате резултатите за GFLOPS или такива липсват, вижте TDP на процесора във Watt. Мощните процесори, харчат мощно, мощните автомобили също.
А моментното състояние на GFLOPS най-бързо ще проверите с Intel Burn Test, който работи и на AMD;
5 - Видеокартата. Видеокартата е най-критичният компонент за избор, тъй като тя се амортизира морално най-бързо. Подробности за избор на мощна видеокартата може да прочетете в този наш материал. Но все пак имайте предвид, че за разлика от почти всички лаптопи, видеокартата на настолен компютър е лесно сменяем компонент. Не винаги е оправдано да влагате много пари за видеокарта. Понякога дори вградената се оказва достатъчна. Но с цел бъдещ ъпгрейд обърнете внимание на броя на графичните слотове, скоростта на PCI-e шините, мощността на захранващия блок. И без да обръщате внимание, да четете, сравнявате, отделяте неразумно много време в пресяване на объркваща информация... изберете машина от клас Workstation. Workstation има поне два графични слота и то военновременно работещи на 16x скорост, мощен захранващ блок за най-енергоемките видеокарти, достатъчно голяма кутия за побиране на най-големите като размер графични платки, перфектна организация на въздушния поток, заради липсата на който дефектират видеокартите. Възможността за модернизация на графичната система може да ви донесе немалко пари, например от добив на виртуални валути или други паралелни изчисления. Тук е оправдана инвестицията точно в сървърната платформа на висок клас Workstation, който може да работи с 4-ри и повече видеокарти и да ги захрани подобаващо с 1000Watt и повече PSU;

6 - Оперативна памет и дискова система. Стандартните компютри адресират до 32GB оперативна памет. Работните станции втора употреба, както и сървърите адресират много, много повече... 64GB, 124GB и още, и още. Потребителските компютри работят в най-добрия случай в двуканален режим на паметта. Добрите професионални компютри могат да оперират с памет в три- и четири-канални режими. Така, че ако обработвате видео, фотографии, тримерни проекти, рендерирате, тогава нямате алтернатива на професионална машина. Забравете сбирщайните. Само Workstation.
Дисковата система е много важна, може би е най-важната от всичко в компютъра. Там са вашите спомени, проекти, снимки, видеа, публикации, дисертации. Само след няколко месеца работа, информацията на дисковата система е много по-ценна от самият компютър. Много по-бързи, надеждни, с възможности за архивиране и клониране на информация отново са сървърните платформи, с техните отделни контролери (някои даже със собствена памет). Сървърите и Workstation могат да работят с много по-надеждните и бързи SAS дискове;  

7 - Поддръжка, драйвери и BIOS. Потребителските машини живеят кратко не само откъм жизнен цикъл, но и като поддръжка. По-ниският клас имат поддръжка само за една операционна система, понякога 32-битова и в рамките на 2-3 години. След което компютърът става труден за експлоатация и ъпгрейд. Истинските бизнес и професионални машини имат невероятно дълга поддръжка. Особено това се отнася за бизнес сериите и работните станции на HP, DELL и Lenovo.

8 - Възможностите за ъпгрейд, разширение. Без добри възможности за разширение, компютърът няма бъдеще. Малко са компютрите без възможност за ъпгрейд, но все пак повечето от тях са само с два слота за памет, не са малко и тези без пълноценен PCI-e графичен слот. Много от бюджетните дъна не могат да подкарат най-мощните за платформата процесори, други пък ги подкарват някак си, не с оптималните възможности. Отново най-добри възможности за ъпгрейд имат Workstation машините. При тях има поне 4 слота за памет, 2-4 графични слота (работещи на пълна скорост), солидна платформа, проектирана да работи с 1-2 многоядрени Xeon-а. Захранващият блок позволява да се захранят най-мощните процесори и видеокарти, много на брой твърди дискове.

9 - Надеждността и стабилност, ергономика, охлаждане, тишина, програмирано остаряване. Проблеми с тези параметри нямат само високият клас бизнес компютри и Workstation (над среден клас). Понякога в зависимост от OEM/ODM производителя тук могат да попаднат и Alienware и Asus ROG.

10 - Формат на кутията. Колкото повече, толкова повече. В по-големите кутии са сложени по-мощни и надеждни машини. HP Z800 и DELL T7500 имат колосални като размер кутии, с потресаваща тежест. Понякога се налага да се предпочете мини компютър, но с високо качество. Тогава се залага на сигурно. Компактни бизнес компютри предлагат Lenovo, HP, DELL, Fujitsu.

8 коментара:

Topper каза...

Чудно ми е, до кога ще пишете като фитнес маниаци...друг по света не разбира от компютри, само вие, другите са малоумни, вие знаете всички тайни от материята. Като декоративни петлета ☺

кен каза...

Topper, кой точно орган от тялото си ползвате за чудене? Ще се радваме да ни покажете ваш авторски материал, с който да удостоверите, че не сте малоумник. Имате всички атрибути на такъв... липса на име, снимки, импотентен профил и хейтърски изказ. Има от какво да ви е срам, нали? Декоративна интернет амеба :D

Unknown каза...

От статията разбрах, че си мислите, че разбирате от автомобили... :-)

кен каза...

Иво Ангелов, съжаляваме, че в живота успяваме повече от теб. Добре, че имаме само 2.29 млн. читатели на блога, че ако бяха много повече, хора като теб биха изпаднали в още по-дълбока депресия.

Unknown каза...

http://picbg.net/u/46702/52150/826209.png
Ползвам 2 такива машини в работата си. Нещото което едва ли някой е споделял за тези "мастодонти" е че са практически "неубиваеми". Случи се така че един колега реши да смени пукнатия щепсел на принтера с нов, и собственоръчно го свърза. За съжаление беше разменил местата на зеления и синия кабел, т.е. фазата и земята. В резултат на това когато включи принтера по заземяването протече ток през всички свързани устройства и ги погуби за един миг- принтер Kyocera, компютър Dell precision 490, клавиатура и мишка Dell, лазерен четец Symbol, монитор Eizo, ЮПС APC, професионален усилвател(забравих марката). Пълен кошмар, но не всичко беше загубено - след няколко часа компютърът беше отново на линия(след добавяне на нова платка с 3 ЮСБ порта), както и монитора(използвахме втория видео вход) и музикалния усилвател. Всичко друго отиде на боклука. На компютъра бяха изгорели всичките му ЮСБ , PS2 и звукова карта, но цялата база от данни си беше непокътната - безценно. А цената която заплатих когато го купувах беше определено "символична" 260 лв(без операционната система). Подкрепям напълно автора че инвестицията в наистина качествена техника втора употреба си струва всеки един лев.

Unknown каза...

А колко струват новите workstations и колко старите? И няма ли опасност втората употреба вече да са амортизирани?

Unknown каза...

А колко струват новите workstations и колко старите? И как да узнаем дали втората употреба не са амортизирани? Благодаря.

Александър каза...

Добра идея ли е да се ползва работна станция за игри?

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни