Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Модификация на Thinkpad X220 с IPS дисплей

Вероятно знаете от наши материали, че последното нещо, което бихме направили е да хвалим модели, които не си заслужават заради едните комерсиални интереси. В сайта ни понякога може да се подведем по възторжени маркетингови облъчвания и еуфория от лаици. Не и в този блог, тук всичко се проверява и се базира на личен опит.
ThinkPad за нас е религия, защото това е еталона за качество, дизайн, ергономика, дисплей. Машини в най-голяма степен отговаряща на инженерната концепция Made in Japan.
За голямо съжаление даже и най-религиозните фанатици на ThinkPad няма как да пишат оди за величието на новите машини.

Феновете на истинската техника не сме лицемери, не сме платени драскачи като празнодумците в технологичните списания, които не са виждали нито калибратор, нито осцилоскоп, не са правили пълна профилактика.
По тази причина за новите ThinkPad, или добро, или нищо. Лошо не искаме да пишем, дори и заради това, че просто няма по-добра алтернатива. Може би HP Elitebook през последните години засенчиха донякъде ThinkPad, но това е друга тема.
Няколко пъти сме писали за някой ThinkPad, че е последния носител на духа на IBM ThinkPad. Това го споменахме за ThinkPad T60, защото T61 бе стъпка назад. Но после се появиха X200/T400/T500/W500, които бяха великолепни. Следващото поколение с първа генерация Core платформи по-скоро разочарова, въпреки, че бе стъпка настрани, а не напред.
Дойдоха Sandy Bridge Thinkpad, но и те не блестяха кой знае колко спрямо Penryn сериите. Дори бих казал, че T420/T520/W520 са нищо повече от опростени като корпус T400/T500/W500, но разбира се с доста по-добра графична част. За процесорната част също има подобрение, но не особено голямо. Показател за златните години на ThinkPad  са великолепните 17-ки W700 и W701.
ThinkPad T61p

Но стига чак толкова дълбока и минорна носталгия. Сред наличните при нас лаптопи имаме великолепни модификации на ThinkPad T420 с Core i7 и 128-bit Quadro графика.
Анализирайки тенденциите за развитие на ThinkPad се оказва, че вече няколко поколения няма възраждане през серия както се случваше в миналото. X220/T420/T520/W520 са наистина последните сериозни машини на Lenovo Japan.
Thinkpad W500

Разбира се хардуерът с малки крачки става все по-добър, но корпус, шаси, охлаждане, дисплей, клавиатура, поддръжка плавно се доближават до нивото на ниските цени, които хардуерните аутсайдери настояват да бъдат осигурени. ThinkPad, както и всички култови продукти например S-klasse на Mercedes са жертва на обедняването и затъпяването на потребителя.  


ThinkPad X220
Герой в този материал е ThinkPad X220. Последният X-series с фантастичната клавиатура още от времето на IBM ThinkPad. Последният модел в метал, а не в гънеща се евтина пластмаса, наречена гордо "Карбон". Истинска трагедия в X220 е спорният тъчпад с обединени клик бутони, но предвид, че тракпойнтът работи безупречно, просто изключвате това излишно за X-series украшение.
Най-голямото проклятие на ThinkPad X220 е неговият безобразен дисплей, какъвто историята на тази славна серия не познава. Евтина TN+Film матрица с противна WLED подсветка, мизерни ъгли на видимост. Това безобразие няма как да се опише с думи, затова вижте наши снимки:
Този дисплей е срам за славните X-series, нали? Не, че е по-различен от своите конкуренти, но това е ThinkPad. 

Модификацията с IPS панел
Кой, ако не RMania ще спаси честта на фирмата, на която и направихме огромна реклама не само в национален, но и в световен мащаб?
От предпоследната снимка виждате, че това е последният X-series с Full Magnesium Roll Cage. А на последната снимка махаме защитното гланцово фолио на новите IPS матови панели.

Before and After
Разликата между стандартния за модела TN+Film панел и този за елитната и невероятно скъпа Premium модификация с Core i7 трудна за вярване, все едно е трик с Photoshop.
IPS панелът не е чудо невиждано, защото е с едва 6-бира (262хил. реални цвята), но е истинска находка заради това, че няма ШИМ управление на яркостта.

Крайният резултат
ThinkPad X220 IPS панел без ШИМ в момента е най-модерният истински X-series, истинска наслада за любителите на компактните, но със зрял хардуер лаптопи. Хардуерът е достатъчно мощен за всяко приложение (без 4K), дисплеят позволява многочасова работа без умора, а батерията позволява такава многочасова работа (4-6 часа с 6-клетъчната оригинална батерия). С такива ThinkPad X220 (IPS Edition) са въоръжени собствениците на RMania.
Очаквайте подробно ревю на модела с тестове за производителност, пълна изследване на дисплея с калибратор, осцилоскоп, микроскоп, луксметър, а скоро и със спектрометър.

Цена на ThinkPad X220 IPS Edition.  

7 коментара:

anthill каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Unknown каза...

Привет! И аз съм един от притежателите на X220. Наистина добра машинка и наистина отвратителна TN +Film матрица. Бихте ли могли да конкретизирате кой точно IPS панел е необходимо да се поръча (FRU).
Става въпрос за X220 TYPE 4291-IR6

Благодаря предварително!

deyan dimitrov каза...

Здравейте,присъединявам се към въпроса на колегата по-горе,аз също съм собственик на X220,варианта с некачествената матрица.Въпросът ми е при вас предлага ли се представената в ревюто IPS матрица и ако да,то на каква цена?Благодаря предварително! :)

unknown каза...

IPS матриците, които са съвместими с X220 и X230 са: LP125WH2-SLB1, LP125WH2-SLB3 и LP125WH2-SLT1, в точно този ред на предпочитание: SLT1(ah-ips) е най-новата и се е монтирала в модела Thinkpad Twist S230U. SLB3(ips) също е по-добра и се препоръчва пред оригиналната SLB1(ips).

velqn каза...

Колеги,

имате ли такива екрани, предлагате ли смяна срещу доплащането на екран + труд - приспадане за някаква цена на старите ни матрици?

Unknown каза...

Здравейте, интересува ме дали още предлагате IPS екрани за Леново X220 и ако да на каква цена?
Благодаря предварително.

Unknown каза...

И аз имам нужда от такъв дисплей!

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни