Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Rikomagic V5 - стабилен и бърз Android Stick



Въведение

Еволюцията на микро компютрите, базирани на Android продължава с пълна сила. За разлика от настолните системи, където отдавна са достигнати производителност, характеристики, удобство и цена, удовлетворяваща всеки и обезсмислящи нуждата от ъпгрейд, при така наречените Android Stick-ове, всяка следваща година сме свидетели на ново поколение хардуер (а често и софтуер) с видимо и нужно подобрение във всяко едно отношение.

Интересът е огромен и много хора стигнаха до заключението, че има голям смисъл от едно малко и евтино устройство, което няма нужда от място, не изразходва много енергия, винаги е включено и готово за работа, предлага свързаност с интернет, позволява да се гледат филми, играят игри, слуша музика и служи за забавление под всякаква форма. Напоследък умните телевизори или Smart TV придобиват все по-голяма популярност, но не малко хора имат вече голям и добър телевизор, който не искат да сменят, а дори и последните поколения Smart TV не могат да предложат удобството на Android екосистемата с неограничен брой приложения, игри и разнообразни възможности.

В резултат на огромния потребителски интерес, последните години пазарът на Android Stick-ове е буквално наводнен от множество китайски производители. По-голямата част от тях са със съмнително качество, недобре проектиран хардуер и минимален Quality Assurance по време на производство. Усещането при тях и в хардуерно и в софтуерно отношение е, че никой не се е опитал да използва устройството дори седмица в реални условия, преди то да излезне на пазара. Често има проблеми със слаб WiFi сигнал, забиване или произволни рестартирания. Последният проблем често е причинен от нискокачествени адаптери.

Софтуерните проблеми също не са на заден план и дори е по-големият проблем за не малка част от хората. Решението е слагането на алтернативен ROM след множество часове, прекарани в четене на форуми, премисляне и внимателно четене на инструкции какво точно да се направи. Тогава човек се сблъсква и с проблема на така наречените клонинги. Проблемът беше доста разпространен с добилия легендарност (за времето си) MK808/MK808B. След слагане на алтернативен ROM, за да се избегнат множество софтуерни проблеми в оригиналния, при някои клонинги не можеше да тръгне WiFi или Bluetooth и като че ли всичко беше на късмет.

За щастие съществуват реномирани производители като Rikomagic, които държат на качеството и в хардуерно и в софтуерно отношение. Няма нужда да слагате алтернативен ROM, да си играете с часове и да мислите кое, как и дали ще работи. Всичко просто работи и работи добре. Купувате устройството, включвате го, конфигурирате го набързо и просто го използвате. Така се случи и с разглеждания тук последно поколение Rikomagic V5.


Комплектът съдържа всичко необходимо – самия Android Stick, захранване, отдължаващ HDMI кабел в случай, че не е удобно да се включи директно в телевизора, USB кабел и кратка инструкция за първоначална употреба. Прави впечатление, че самото устройство има стабилен корпус с добра вентилация с доста отвори от всички страни. По време на тестовете не беше отчетена висока температура, както и никакви проблеми със стабилността. Със сигурност това до голяма степен се дължи на сериозния радиатор, който открихме вътре.


Времето за зареждане от момента на включване до този, в който вече може да правите каквото решите, е само 20 секунди, което е поне двойно по-кратко спрямо първите поколения подобни устройства. 

Хардуер

Хардуерът на Rikomagic V5 е едно от най-големите му предимства. Rikomagic V5 има 2GB RAM, 16GB flash и слот за MicroSD карта до 32GB, WiFi, 802.11 b/g/n, а малко по-големият му размер осигурява място за пълноценен LAN (RJ45). За разлика от някои конкуренти, тук WiFi връзката е стабилна и доста бърза, което говори, че вътрешната антена е реализирана добре.


Тук е използвано последното към момента поколение SoC (System on chip) на наложилите се като отлично съотношение цена-качество-производителност Rockchip RK3288. Макар да съществуват още няколко китайски SoC производители, Rockchip винаги са успявали да спечелят доверие заради добрата комбинация от процесорни ядра като вид и скорост, графична подсистема, драйвери за целия хардуер и крайна цена. Това не остава незабелязано и техните SoC RK3066, RK3188 и RK3288 са масово предпочитани пред конкуренцията. Rikomagic V5 е трето (пето от гледната точка на Rikomagic) поколение Android Stick, но нека проследим накратко историята в този аспект.

През 2012 година повечето Android Stick-ове бяха базирани на RK3066 и включваха 2 ядра Cortex-A9 @ 1.6GHz, а графичната подсистема беше поверена на ARM Mali-400 MP4 @ 266 MHz. Чипът се произвеждаше по 40 nm процес. Ако трябва да бъдем честни, работата с подобно устройство не беше особено удовлетворяваща. Гледане на видео е окей, но само до там. Инсталирането на приложения, опит за сърфиране в интернет и всякаква по-интересна дейност бяха съпроводени с дълго чакане, ниска производителност и като цяло системата се усещаше маломощна.

Второто поколение дойде една година по-късно под формата на RK3188. Може да се каже SoC-ът, който направи Android Stick-овете всъщност използваеми. 4 ядра Cortex-A9 @ 1.6GHz и видео Mali-400 MP4 @ 533 MHz. Обърнете внимание – 2 допълнителни CPU ядра и същата видео подсистема, но вече на 533 MHz, вместо на 266 MHz. Чипът беше произведен по 28 nm процес и от там генерираната топлина спадна значително, а много алтернативни ROM-ве без проблем overclock-ваха 4-те Cortex-A9 ядра до 1.8GHz без проблем.

Третото поколение в лицето на Rikomagic V5 вече е базирано на RK3288. Процесът отново е 28 nm, но вече разполагаме с 4 ядра Cortex-A17 @ 1.8GHz и видео подсистема ARM Mali-T764. Според ARM архитектурата на Cortex-A17 предоставя 50%-60% по-висока производителност и 20% по-ниска консумация при еднаква честота с Cortex-A9. Да не говорим за някои SoC, които използват още по-бавния Cortex-A7. Сами може да прецените какъв огромен скок е това само по себе си. 




Нека не подценяваме и графиката обаче! Там разликата е още по-голяма. Сравнение спрямо Mali-400 MP4 дори е неуместно, защото разликата е... 3 поколения! Mali-400 MP4 е базиран на архитектурата Utgard, имаща по съвременните стандарти доста скромни постижения. 

Следват цели 3 поколения архитектура Midgart, като използвания в RK3288 ARM Mali-T764 разполага с 16 шейдърни ядра, съвсем различна микроархитектура и резултатите са шокиращи – около 500% по-висока производителност, поддръжка на GPGPU, хардуерна декомпресия на 4K резолюция и H.265/HEVC, както и VP6/VP8 и MVC, OpenGL ES 1.1/2.0/3.0/3.1, OpenCL 1.1, Renderscript, Direct3D 11.1.

За бързо сравнение докато Mali-400 MP4 има скромните 20 GFLOPS (5 GFLOPS/ядро) и може да запълни 0.5 гигапиксела или 55 милиона триъгълника в секунда, Mali-T764 има производителност от 326 GFLOPS (20.375 GFLOPS/ядро), 10.4 гигапиксела и 1300 милиона триъгълника в секунда. Мисля, че всеки допълнителен коментар по темата е просто излишен.

Софтуер и общи впечатления

Rikomagic V5 е екипиран с Android 4.4.2 и работи доста добре. По време на тестовете нямаше никакви проблеми от никакво естество. Това се дължи донякъде и на факта, че Android Stick производителите имаха достатъчно време последните няколко години да изчистят собствените си бъгове и да настроят всичко да работи гладко и оптимално. По времето на първите поколения подобни устройства често имаше откровено абсурдни софтуерни проблеми като липса на поддръжка на NTFS да речем.

Това е първоначалният екран, до който се стига след кратките 20 секунди от включване. 


Ето и информация от About страницата в настройките. Към този момент нямаше никакви ъпдейти, но в бъдеще е възможно да има такива.


За тези, които предпочитат български език, няма никакъв проблем. Повечето настройки са преведени и удобни за използване.


След първоначалното конфигуриране, последва инсталирането на доста приложения. Прави добро впечатление, че за разлика от предишни поколения Android Stick-ове, тук дисковата подсистема явно е доста бърза и писането с висока скорост не води до забиване на цялата система. Докато се инсталираха 10-15 приложения едно след друго, не се усещаше никакво забавяне при слушане на музика и сърфиране в интернет. Това е доста впечатляващо, особено имайки предвид доста високата скорост на download (около 40Mbps), която беше факт през цялото време и игри от по няколко стотин мегабайта се инсталираха за отрицателно време.

Разполагате с достатъчно място за инсталиране на приложения и сваляне на някой и друг филм, но ако искате още, добри решения са MicroSD слотът или просто мрежов достъп до друга машина в домашната мрежа. Ако желаете - посредством наличния LAN (RJ45).


Rikomagic V5 нямаше никакъв проблем с 3 тестови видео файла. Два от тях 1080P с различни аудио кодеци (понякога старите поколения имат проблеми с Dolby DTS), а третият с 4К видео или 4 пъти по-висока резолюция от Full HD: 4096x2160 пиксела. Както се очакваше, нямаше никакви проблеми. Тук следва да се спомене и предварително инсталирания XBMC, който е много удобно приложение за всеки запознат.


Свръзването на клавиатура и мишка беше абсолютно безпроблемно, а поддръжката на Bluetooth 4.0LE гарантира, че ако имате безжични устройства за управление, няма да имате нужда от никакви кабели. Ако имате желание, може да инсталирате специалното приложение на Rikomagic на Android телефона си и с него да командвате дистанционно Android Stick-а.

Производителност

Както може да се очаква, производителността е страхотна! Субективно устройството работеше доста бързо, което не е изненада заради 4-те мощни Cortex-A17 ядра и могъщото GPU Mali-T764.

Започваме с задължителния AnTuTu Benchmark 5.7. Резултатът е 31313 точки. За сравнение Rikomagic 802 IIIs, базиран на RK3066, успява да постигне скромните 7726 точки. 



Следва доста натоварващия 3D Mark Ice Storm V1.2 в профил Extreme. Резултатът е 5617 точки и като скорост в различните тестове и общо представяне, се доближава много до това, което е в състояние да постигне таблета Nexus 10. 


Geekbench 3 финишира с резултат Single-Core 624 и Multi-Core 1826, което са резултати почти идентични с постижението на Motorola Nexus 6 - устройство от висок клас, базирано на Qualcomm Snapdragon 805 от края на 2014 година. Никак не е зле!


Epic Citadel показа резултати от 43 FPS при настойка High Quality.


Тук се виждат резултатите от GFXBench 3.1.


Nena Mark 2 не е в състояние по абсолютно никакъв начин да затрудни Mali-764 и резултатът е плавни 60FPS.


Интересна беше производителността в Super Pi. В ревюто на Rikomagic MK802 IIIs коментирахме как RK3066 се справя с 512K за малко над 400 секунди, Tegra 3 за 300, а Core i5-2500K за 5 секунди (консумирайки 50-80 пъти повече). Сега може да се види в пълна сила с каква скорост се е развила производителността две поколения по-късно. Средното времето, необходимо за същото изчисление от 5 опита е... 5.7 секунди! RK3288 е на нивото именно на недостижимия само преди година и половина Core i5-2500K! Достатъчно показателно на какво са способни 4-те ядра Cortex-A17 с десетки пъти по-ниска консумация.


Скоростта през WiFi беше отлична. Rikomagic V5 може да се връзва както към мрежи на 2.4GHz, така и към такива на 5GHz. Скоростта на 5GHz беше 40.35Mbps download и 37.97Mbps upload, а при 2.4GHz download-ът ставаше 28.24Mbps. 

Както може да се очаква от реномиран производител като Rikomagic, проблем със силата на сигнала нямаше.


Заключение

Rikomagic V5 се представи чудесно във всяко едно отношение по време на нашите тестове и не оставя никакво място за съмнение, че е едно солидно предложение за домашен видео и аудио плейър, платформа за игри, сърфиране в интернет и какво ли още не. Доскоро за подобни задачи трябваше да имате още една машина в хола, която беше шумна, харчеше много ток, имаше механични (т.е. развалящи се) части и заемаше място. От известно време насам в много домакинства тази дейност може да се поеме именно от един Android Stick с размери на флашка. Проблемите доскоро бяха скоростта на хардуера и ненадеждния софтуер. Със сигурност можем да кажем, че при Rikomagic V5 всичко това е на ниво, достатъчно добро за всекидневна работа. Хардуерът е последно поколение във всяко едно отношение, софтуерът се държи много стабилно, а вероятно тепърва ще излизат ъпдейти. Освен това устройството е популярно, което гарантира много информация в различни онлайн форуми. Практически получавате пълноценен компютър с мултимедийни възможности, който не е скъп, надежден е, има ниска консумация на електроенергия и ще ви служи дълги години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни