Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Най-добрият тест за счетоводители

Retro-PC-Mania винаги търси най-доброто - най-добрите компютри, най-полезните монитори, най-здравите лаптопи, най-безвредните лампи,най-ефективния начин за сваляне на тегло, най-полезната вода, най-здравословният начин на живот.

И не само ги търсим, но изпитваме, тестваме и анализираме. Ние не сме по празните приказки! Анализираме дела, а не намерения. Развенчаваме грешни внушения и самозаблуди с качествени измерители. Ако това ви се струва прекалено крайно, поканете консултанта си от техно-магазин с празни приказки да накара TN+Film монитора в с ужасяващ ШИМ да заработи по-добре, с по-малко вреда за зрението от наш S-IPS монитор без ШИМ. 

Държим ви в течение как обучаваме и изпитваме персонала си. Сега е ред да ви покажем как работим и със свързани фирми и услуги и какво очакваме от тях.
Ние, много от вас имате бизнес нали, работите с сферата на бизнеса?

А знаете ли кое помага на бизнеса да се движи напред, да преодолява препятствия, да работи ефективно, сигурно и спокойно?

Счетоводството, разбира се!

В страната ни, а може би и по цял свят основен проблем е, че всеки е велик на думи, но не и на дела.
Това се отнася и за счетоводителите. Много приказки как всичко могат, всичко знаят, с всичко имат опит. 

Знаете ли, че нашият бизнес е ужас за счетоводителя, за одитора, даже за данъчния инспектор? Нашата дейност е ярък пример как счетоводството изостава отчайващо от един особен, модерен, високо-технологичен бизнес. Бизнес, в който има вече начислено ДДС (употребяваната техника в ЕС несъмнено е било обложена с VAT като нова), не подлежи на класическа оценка на себестойността, има голям риск от брак и обезценка, минава през сложни операции за производство (асемблиране, разглобяване, влагане на нови компоненти и отписване на стари).

Има и още много тънкости, от които всеки некреативен счетоводител наистина изпитва ужас. А счетоводител и креативност са несъвместими неща, доказателство за което са изключенията, които търсим. Като обясним на класически счетоводител какъв бизнес имаме, как се извоюва на търг, заприходява, възстановява, асемблира и оценява техника... гледаме виснало чене или слушаме поредните празни приказки.

Защо съдя счетоводителите толкова строго от позиция на лаик? Двете ми дипломи от "Счетоводство и контрол" в УНСС ми дават не само реален поглед върху компетентност и креативност на тази консервативна ретро-гилдия, която е по-скоро занаятчийска, отколкото творческа. 

Като стана въпрос за УНСС, не искам да обиждам никого, но като им изпратих по-долните казуси с желание за реална бизнес, а не теоретична консултация, последва гробно мълчание от всички професори. 
Само един доста известен доцент отговори:

"Здравейте на всички

Намирам за много приятно, че наш випусник се сеща след време за своята Алма Матер, и търси помощ и съдействие от нея.
Не мога да разбера обаче какво точно колегата иска от нас - да направим един консилиум, и заедно, четиримата, да отговорим на въпросите? Писмено или устно да отговорим? Също така, по моя преценка, това не са въпроси, касаещи тематика в обхвата на докторска дисертация - не се изискват кой знае какви знания или умения, за да осчетоводиш един доставен камион с компютри втора употреба, пък камо ли пък това да са нови знания или отговорите на подобни въпроси да има приносен за теорията и практиката характер."

Няма да издавам името на "доктора по икономика" в "най-елитния факултет" в "най-елитния" български университет.
Иначе "Здравейте на всички" вероятно правилно сте предположили, че е групов мейл към цялата елитна академична счетоводна общност.
Като човек на бизнеса мога да кажа, че и от университета чух само дърдорене, но не и дела. И то дърдорене на посредствено културно, литературно и научно ниво. Не искам да се заяждам, но съм длъжен да отбележа, че университетските под-страници на професори и доценти изобилстват от груби граматични и синтактични недоразумения.

Някога тези счетоводни корифеи ме оценяваха - с 6-ци обикновено... след като учех по 1-2 часа за изпит. Сега съм на друго ниво. Тяхното ниво го оценявам от бизнес гледна точка на кръгла двойка.

Съжалявам, за хилядите заблудени студенти и глупави родители, но в България висше образование няма. Това е псевдо-научна имитация, която няма нищо общо с реалния бизнес живот в европейска страна. Затова и толкова много счетоводители са на трагично ниво на компетентност или нямат потенциала да качат левъла от оперативен счетоводител нагоре.
 
За нашето счетоводство е необходим фен и виртуоз, човек от нашето творческо тесто. Вие сте такъв или познавате такъв човек? Вижте нашите казуси, покажете ги на специалисти около вас. С удоволствие ще работим с такива хора.

Защо пишем този пост... заради нас? 
Едно добро счетоводство, работещо творчески, компетентно, съобразно спецификите на употребяваната техника, на вътрешно-общностните доставки в ЕС може да осигури по-ниски и справедливи оценки за вас. 
Нима е справедливо да плащате втори път ДДС за вече "осурвакана" с този данък техника? А трети, четвърти, пети... път пак да платите ДДС при всяка препродажба?

Поради спецификата на дейността: внос, реклама, сервиз и въвеждане в експлоатация, ноу-хау, непредвидими събития, трябва да обърна внимание на няколко ключови за дейността особености:

  • Поръчката и вносът на артикули има особеностите на търг или даже на хазартна дейност, тъй като се разчита на късмет за броя, състоянието, параметрите и комплектацията на продуктите. Съществува и риск продуктите да са в по-лошо състояние от очакваното. Понякога част от доставките са брак или се поръчват за резервни части. Можем да направим аналогия с "ловци на багажи" или покупка в търг на контейнери по някои научно-популярни телевизионни канали. Разбира се ние сме най-добрите ловци на компютърна техника;
  • В сделките често присъстват излишъци или недостиг от компоненти;
  • Много от новите ни продукти се купуват с демонстрационна, рекламна, изследователска цел за нашите блогове и видеоканал. След което се продават като употребявани мостри под себестойността си. Не лъжем клиентите си, продукта и един път да е използван, е използван;
  • Много от продуктите нямат пазарни аналози и с цел информиране на купувачите се налага да им се правят подробни авторски ревюта, фото- и видео- презентации. Тази авторска дейност е свързана с талант и добра воля, за което не дължим възнаграждение в парична форма. Мотивацията е лична, не парична. И нека сухият счетоводител недоумява как някой може да работи за слава... и да се опита да осчетоводи славата;
  • В процеса на работа се генерират и инженерни продукти с характеристики, непознати на пазара: авторски софтуер, разработка, научно-изследователска дейност.
Всичко това отправя сериозни предизвикателства към счетоводното отразяване на дейността и на нейното данъчно облагане.

Това е нашият тест за счетоводители. Тест, който никой засега не успя да премине и с "тройка". Тест, които големите фирми заявиха, се съдържа казуси, достойни за докторка дисертация по икономика.

Казуси

  1. В хода на дейността внасяме компютърна техника втора употреба, която поради умение за подбор, пазарене и добри отношения с дилъра идват в повече и с по-добри параметри от тези, за които се плаща. Техниката я продаваме с официалните декларирани параметри. Остава излишък от видеокарти, твърди дискове, памети, захранвания, процесори.
Въпроси: Как с оптимално данъчно облагане да се третира този излишък? Може ли този излишък да се ползва за частни, а не за фирмени цели? Може ли такива "бонуси" да се третират като подарък, печалба или загуба от хазартна дейност, чужда счетоводна грешка или пропуск?

  1. Внасяме от Германия контейнери с употребявана компютърна техника. Цената е пакетна.  Предварително е известна само бройката на артикулите, но не и точните модели и параметри. Не е фиксирана и отделна стойност за всеки продукт.
Въпрос: Как се заприходяват продуктите? Описва ли се фира, при положение, че няма гаранция за изправността на употребяваната техника? Ако пристигнат 60 продукта, вместо поръчани 50 или обратното, как се декларират разликите?

  1. Дилър на употребявана техника ни прави оферта: Ако платите 100 монитора, ви подарявам 50 отгоре. Оказва се, че доставчика е решил да ни изненада и праща общо 70 монитора отгоре. Сделката е станала по телефон или мейл. Плащането е авансово за 100 монитора.
Въпрос: как се осчетоводяват подарените монитори, какъв данък се плаща за подарък?

  1. Поръчваме 10 компютъра втора употреба с фиксирани параметри. Пристигат 10 компютъра с параметри, значително по-добри от обявените в стоковата разписка и договора за продажба. От всеки компютър сваляме бонусите и имаме 50 броя памети над обявените, 15 изключително скъпи видеокарти извън обявените, 25 твърди диска в повече и 8 невероятно скъпи процесора без пазарен аналог в България. Демонтираме бонусите, продаваме с фактури по ДДС обявените в договора за доставка компютри. Бонусите, които са със значителна пазарна стойност продаваме по форуми като частни лица или чрез лични блогове на други частни лица.
Въпрос: Какви закони нарушаваме с това? Как се декларират такива приходи на частно лице, какви са санкциите за недеклариране?

  1. Участваме в сделка с 2 контейнера с употребявано (и/или бракувано) компютърно оборудване (технологичен скрап) на фиксирана цена от 3000 долара. Не знаем дали вътре има компютри, монитори, лаптопи или части и дали те работят. Разчитаме на късмет. Описанието, тестването и евентуалният сервиз са отложени за неопределено време, когато имаме свободно такова.
Въпрос: Може ли тази дейност да се регламентира като хазартна и за бъдещите и печалби (загуби) да не се дължи данък печалба и ДДС?

  1. Поръчваме 100 броя употребявани чанти и раници за лаптопи в неизвестен статус на цена от 1 британски паунд всяка. Някои чанти се оказват нови и имат значителна пазарна стойност (180лв. с ДДС), по-малко употребяваните продаваме на цена 29лв., 50 чанти ги даваме като подарък към лаптоп, 20 чанти се оказват изгнили и се бракуват. В 80 чанти се оказва, че има адаптери или батерии, в една чанта откриваме лаптоп, в 5 от чантите има флашки, в 20 чанти има скъпи заключващи системи за лаптопи.
Въпрос: Как се осчетоводява това и какви данъци се дължат?

  1. Имаме фирмен профил в куриерска фирма и EBay. За да направим оборот, да качим рейтинг, да извоюваме по-голяма отстъпка използваме тези профили и за частни цели или ги преотстъпваме на роднини и близки приятели.
Въпрос: Явяват ли се всички сделки от такъв профил фирмени, на какво основание и какви са данъчните последици?

  1. Получаваме 10 броя употребявани лаптопи. На тяхна база проектираме и тунинговаме неизвестни на пазара модели с необичайни за продукта дисплеи, процесори, обем памет, SSD диск, много по-съвременна видеокарта. В процеса на тунинг са вложени ноу-хау, инженерни и проектантски умения, изразходвано е много време за научно-изследователска дейност, генериран е собствен програмен код във вид на BIOS.
Въпрос: Как се оформя цената на такъв продукт, как се начисляват възнаграждения и данъци, какъв хонорар могат да получат консултантите по проекта? Как се процедира счетоводно, ако проекта е неуспешен или е спрян поради липса на време и финансиране?

  1. Придобиваме на символична цена неизвестен на пазара продукт, който няма пазарен аналог. Автор на хардуерни ревюта представя продукта чрез обемни интернет материали, анализ, сравнения, многоженство тестове, видео- и фото- материали в блог и Facebook. Благодарение на тези материали, продуктът придобива значителна пазарна стойност, 3 пъти по-голяма от тази за придобиването на продукта. След този материал, доставчикът качва цената двойно за следващите поръчани артикули.
Въпроси: Как се осчетоводява трудът на автора, какви данъци се дължат за него? Как се облага данъчно надценката на продукта с вложен по този начин творчески труд?

  1. Внасяме непознати на българския пазар нови смартфони и таблети. Целта е реклама на фирмата и увеличение на посещаемостта на сайта. Автор пише ревюта, в които тестови бройки са точно поръчаните продукти, сайтът бележи скок на посещаемостта.  Тестовите продукти се продават като мостри, втора употреба под себестойност или с минимална печалба. Целта е реклама на дейността и ръст на посещенията на сайта.
Въпрос: Как се осчетоводява това, ценообразуване, данъци?

  1. Поръчани са 50 броя употребявани монитори с неизвестен статус на обща пакетна цена. След оглед и тест се оказва, че 10 броя могат да се продадат с 300% печалба, 20 броя с 20% печалба, 10 броя се продават с 50% загуба, а 10 броя са брак.
Въпроси: Как се осчетоводява това, данъци?

  1. Поръчани и платени авансово са 30 броя много евтини, употребявани лаптопа. След време доставчика заявява, че тези бройки са в склада му, но са брак. Поради забавяне, редовна поръчка от тяхната фирма, решава да ни компенсира с 30 броя много по-нови и по-скъпи лаптопа без никакво доплащане от наша страна. Декларира ги като евтини употребявани лаптопи.
Въпроси: Как се осчетоводява това, данъци? Може ли да се третира като подарък, компенсация, лихва?

  1. Доставчик мести офиса си и чисти склад, поради което предлага следната сделка: за всеки закупен от вас малък принтер, ви подаряваме огромен принтер или МФУ (без гаранция за работоспособност), който евентуално има много висока пазарна стойност.
Въпроси: Как се осчетоводяват тези подаръци? Могат ли те да се препродадат (дарят) на/от името на частно лице и какви данъци се дължат от лицето?

  1. Държим на склад 50 сървъра на складова стойност 3000лв. всеки. Поради стагнация на пазара, за 2 години от тези сървъри не е продаден нито един. Те остаряват технологично, излизат по-нови, по-евтини и по-производителни модели. Преизчисляваме стойността им на 500лв. и започваме да ги продаваме бавно на тази цена.
Въпрос: Как се осчетоводява тази операция, какви данъци се дължат?

  1. Имаме на склад 10 работни станции. 3 години не ги продаваме. Появява се купувач за всичките бройки, но се оказва, че само 5 от тях са изправни. Купувачът обаче иска и другите за части, но на 20% от обявената им стойност. Съгласяваме се на сделката.
Въпрос: Как се осчетоводява това?

  1. Имаме контейнер с 50 компютъра, купен на пакетна цена от 3500 британски паунда. След разпечатването на контейнера се оказва, че вътре има 2 компютъра на пазарна цена 6000лв., останалите компютри имат стойност 50лв. Цената е такава според нас.
Въпрос: Как се осчетоводява това?

  1. 10 монитора стоят на склад 2 години. За това време се оказва, че дисплеят им мухлясва и те са непродаваеми.
Въпрос: Как се осчетоводява това и как се процедира със складовата наличност?

  1. Поръчваме употребявани клавиатури - 50бр. на ниска цена. По неясна причина ни се изпращат нови комплекти: клавиатура + мишка + чанта + колонки. Решаваме да продаваме клавиатурите като употребявани, а всички бонуси отделно.
Въпрос: Как се осчетоводява това и как се завежда в склад?

  1. Редовен клиент иска да предаде старият си компютър и в замяна да доплати за лаптоп от нашата ценова листа. Оценяваме компютъра му на 80лв. и искаме доплащане от 300лв. Неговият компютър след ремонт и профилактика подаряваме на роднина.
Въпрос: Как се осчетоводява това?

  1. Клиент връща гаранционен продукт в магазина. Вдигайки скандал, решаваме бързо проблема като му го сменяме с друг. След тест на неговата машина се оказва, че тя е била подложена на токов удар, което не е гаранционен проблем. Неговият продукт е бракуван.
Въпрос: Как се осчетоводява това?

  1. Наемаме нов персонал. Поради неопитност новият персонал изпраща много по-скъп лаптоп вместо поръчан евтин. Свързваме се клиент и той твърди, че няма такова нещо.
Въпрос: Осчетоводяване и складови движения?

  1. Планираме чрез YouTube демонстрация да си осигурим приходи. Също така и  описанието под клипа правим целева реклама на друг наш продукт с линк към ценовата ни листа. За целта купуваме нов лаптоп и пред камерата го заливаме с вода, минаваме с автомобил върху него и после чупим с чук. Клипът се очаква да носи печалби в бъдеще време, те не могат да се прогнозират. Лаптопът е тотално повреден, оцеляват само две памети и адаптер за захранване.
Въпрос: Как се осчетоводява това?

  1. В сервиз имаме 25 броя дефектни или върнати от клиенти компютри и лаптопи. Резервните части за тях са много по-скъпи от самите лаптопи. Затова поръчваме 30 броя от същите компютри и лаптопи, които да ползваме за резервни части. Получаваме ги. В зависимост от натовареността на сервиза, месеци наред внедряваме части и възстановяваме техниката. След 1.5 години се оказва, че сме възстановили 15 от 20-те неизправни машини. 10 от получените машини са брак, 5 от тях са с несъвместими части за нашите нужди.
Въпрос: Как се осчетоводява това и заприходява в склад?

  1. Клиент поръчва 20 употребявани компютъра и 20 монитора в комплект с операционна система Windows 7 Home. Windows 7 Home в комплект с употребявана машина струва 70лв., но за целта машината трябва да има COA стикер от стария лиценз за Windows OS. Цената на Win 7 Home за машина без такъв стикер е 180лв. Клиентът плаща авансово всичките компютри и монитори, с включеният лиценз за операционна система. Поради липса на гаранция за наличие и цялост на стикерите и лош транспорт се оказва, че само 5 от получените компютри имат COA стикер. За да изпълним договора, поръчваме още 40 такива компютъра, разчитайки на късмет. В крайна сметка изпълняваме условията на договора.
Въпрос: Как се осчетоводява тази сделка?

  1. Ангажираме цялата налична техника на склад за добив на електронна валута Bitcoin и Litecoin. Вложенията за добива им са единствено времето за настройка и инсталация на компютрите, както и електроенергията, консумирана от компютрите при работа. Електронната валута се води на частно лице, собственик на фирмата. Печалбата от работата на компютрите е около 5000лв., разходът за електроенергия – 100лв. За една година работа са се натрупали над 60хил. лв. След ръст на ел. валута с 50%, виртуалните пари са обменени за 90хил. лв. Парите са реинвестирани във фирмата.
Въпрос: Как се осчетоводяват операциите с ел. валута и какви данъци се дължат?

  1. Наши рекламни и презентационни материали се гледат от над 3000000 потребителя в Интернет. С устна договорка разрешаваме на нашите доставчици да ползват за презентация на стоката си наши материали. В замяна получаваме допълнително техника с всяка пратка, както и специфични компоненти с антикварна (по стандартите на компютърната техника) стойност.
Въпрос: Как се осчетоводяват тези бонуси  и какъв данък се дължи за продажбата им? 

Това бе нашият тест за RMania Style счетоводители.

Ако можете да намерите отговори на тези казуси, може да ни ги изпратите на мейла retropcmania@gmail.com.

Незабавно започваме работа със сериозна фирма, която може да намери креативни решения на тези казуси!

Ще назначим и вътрешен счетоводител или склададжия на база добро справяне с тези казуси.


Разбира се трудът по тези казуси няма да остане невъзнаграден:
  • счетоводителите ще бъдат осигурени с надежден компютър и монитор за над 10 часово дневно натоварване с възможно най-малка вреда за зрението;
  • феновете и приятелите, които ни намерят такива счетоводители и персонал ще получат най-добрият Android Mini-PC от асортимента ни в момента.

5 коментара:

Unknown каза...

Според мен трябва да си намерите жена счетоводител, така ще е по-мотивирана да балансира ДДС-то :) Иначе като гледам приходите са повече от разходите и е съвсем нормално да им се плаща ДДС. Ако не Ви се плаща ДДС, давайте повече бонуси на служителите си във вид на техника така ще са доволни и няма да правят "изцепки" били те "неволно"... :)

Boris каза...

Offshore-нете се в някой по-читава юрисдикция, наемете си свестен консултант с това и не се занимавайте с глупости, а си вършете работата и си движете бизнеса като хора, това е мазохизъм...

кен каза...

След такъв изпит работим с най-добрата счетоводна фирма в София и една от трите най-добри в страната.

Unknown каза...

Най-добрата фирма??? и работи само с употребявани стоки!!!Този тест го е писал олигофрен,който капка счетоводство не е учил.

кен каза...

Ивета Стойчева, това че нямате ресурс да решите нито един казус по никакъв начин не Ви прави специалист по психиатрични аномалии, дори и те да се базират на личен опит. Съветвам Ви да четете повече книги и да запишете вечерен курс по българска граматика. Надявам се това да Ви помогне да изградите по-добри връзки в частта от тялото, с която се предполага да планирате писанията си. Всички ние, България и ЕС имаме интерес от Вашия прогрес. Успех!

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни