Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Клиенти и консуматори

Ако имате бизнес, възнамерявате да имате или просто искате да си направите автодиагностика на пазарната позиция, ще ви бъде интересно да вникнете в тази позиция.

Имаше едно време само клиенти, на които се предлагаха истински неща, качествени стоки и професионални услуги. Съществуваха ценители на истинската музика, благодарение на които творяха велики рок-, поп- и т.н. изпълнители и групи. Предлагаха се истински храни, истинска бира. Заради клиента се предлагаха и истински автомобили, дрехи и компютри.

Дефиниция на Retro-PC-Mania за клиент: компетентен потребител, който знае какво иска, иска най-доброто и е готов да плати справедлива цена за него. Клиентът не отива при магазинер, а при консултант на елитна техника. Клиентът уважава стоката, търговеца и консултацията и осъзнава, че търговията е размяна не само на хартийки, но и на уважение и компетентност. За него търговията и услугите са позитивни процеси между равностойни пазарни субекти.
Напоследък много представители на простолюдието се изживяват като клиенти, без да си дават сметка, че са най-обикновени консуматори. Консуматорът е некомпетентен потребител, който в следствие на маркетингово облъчване е склонен да купува евтини стоки, които идея си няма за какво ще му послужат. Той прави емоционални, а не рационални покупки.

Консуматорът не е критичен към качеството на стоката, той имитира поведението на клиенти. Купува си реплика анцунг с четири ленти от супермаркет, защото е виждал елитни спортисти с подобен анцунг по телевизията или около стадиона в квартала. Реално той няма да ползва този анцунг по предназначение и не му пука за компресия, еластичност, вентилация, отвеждане на пот и т.н. Всъщност консуматора на тази стока няма да обуе никога този анцунг, защото е комична гледка в него.

Но вижте колко хитро нещо е маркетинга за консуматори. Консуматорът е комплексар и колкото и да е велик на думи, все пак осъзнава, че е аутсайдер с малко пари. Но се самонавива, убеждава агресивно и oкoлните, че това евтиното дето е взел всъщност реално струва много повече и е даже по-добро от оригинала.

Консуматорът не уважава нито стоката, която купува, нито търговеца си. Смята стоката за приемлив боклук, а търговеца си за поносим мошеник и достоен за позицията си глупак. Отношението е като на цървул към сервитьорка или като на рецидивист към проститутка. Изхождайки от лични ценности консуматорът вярва, че парите са всичко на този свят. Затова и консуматорът получава само това, за което плаща, нищо повече. Колкото и цинично да звучи, ниско квалифицираните консултанти също обичат работата си, работа в която на "боклуци продават боклуци".

В лишената от интелект и самочувствие глава на консуматора няма как да изгрее прозрението, че специалистът работи не за пари, а за удоволствие. И че парите са функция, не на алчността, а на таланта и удоволствието от работата. Талантлив търговец, консултант, мениджър на високо ниво с консуматор няма как да си има работа. Каква работа да си има Жозе Мауриньо с български отбор от В, Б, че даже и от А група?

Консуматорите са раково заболяване на пазара!
Наличието им, лавинообразното им нарастване, глупостта и липсата на критичност, агресията и настървеността да купуват боклуци деформираха пазара на качествена техника. Деформираха и пазара на храни, услуги, дъжавна администрация, здравеопазване, образование, политика, на всичко. Поради консуматора на евтина услуги и псевдо-изкуство и музиката вече е пълна боза. След като псевдо-меломани решиха, че са рок фенове, те изместиха истинските клиенти (фенове) на тази музика. Истински музикален творец най-често се депресира и самоубива след като види що за кретени са му зрители на концертите, фенове и критици.
Консуматорът на кинопродукти доведе и Холивуд до това да пуска бози за идиоти по калъп. И не, че не може да предложи нещо за ценители, но всеки такъв проект води до сериозни загуби.
Тлъсти идиоти се събират в сряда да пият бира и пющят промоционални месни отпадъци пред Шампионска лига. Прави се всичкия този театър по ракиено време в средата на седмицата. И човекът, който разбира от футбол, спортната натура... вижда кеч и пседо-спорт за пред консуматори, а не за ценители.

Консуматорът е говедо, което яде и повръща. Той е научен да взима стоки, да ги чупи, връща и да твърди "то така си беше". Но в цената на тези боклуци са начислени и тези ситуации. Имал консуматора права, най-главното му право всъщност е да бъде себе си, тоест прост и нагъл.

Клиентът е нещо различно, той има достойнство и морал, защото дори и да купи боклук, осъзнава, че сам си е виновен. И преценява купуването на боклук като пазарен урок, след който си взима нещо истинско. И няма време да се разправя с връщане, смяна, висене по опашки и то в компанията на консуматори. Или за това време може да изкара пари, колкото за да купи стойностно нещо.

На консуматора са виновни "мафиите" от производители, дистрибутори, магазинерката и чистачката в супер-маркета. Той връща един боклук, и настоява да получи нещо, което му се струва по-малък боклук. И от същото място, което е заклеймявал, псувал и клел, че никога повече няма да стъпи.

Консуматорите са като хуните в Рим. Срещу диващината, простотията и агресивността цивилизацията, културата и науката са безсилни. Някои фирми решиха, че са велики и ще работят за потребностите само на клиенти, а не на консуматори. Но се разпадна Комунистическият свят и плъзнаха едни консуматори с повече пари от цивилизованият клиент. Прости хора с много пари и прости хора с малко пари пометоха световната индустрия, която за да оцелее се окопа в Китай за да твори подобаващи за простака и лаика стоки.
Компании като IBM, Nokia, Philips, Toshiba, Hitachi, Siemens Mobile, Motorola  се отказаха от пазара за консуматори напълно, свиха се в своите специални области за клиенти или се отдадоха на оргии с консуматори, губейки уважението на своите фенове.

Главното гориво на съвременната световна търговия е човешката глупост, с катализатори суета и комплекси. Мазни хора ядат "диетични" боклуци и купуват долнопробни добавки и фалшиви спортни аксесоари и екипировки, велосипеди, кростренажори и какво ли не.
Същото е положението и в компютърният свят. Прост консуматор, който не може да се възползва и от потенциала на смартфона си, смята че с последно поколение Core i7 ще бъде нещо като фотограф, дизайнер, архитект, учен или поне някой ден може да стане такъв заради наличието на такава яка техника. Същото като с маратонките, взима Mizuno-подобни маратонки от супер маркета за 29лв. и така поне с малко се доближава до мечтите си да избяга маратон под 3 часа.
Вижда някъде (по Discovery Channel например), че топ-архитект работи с Lenovo лаптоп и бам в супер-маркета, купува Lenovo за 600лв. Но консуматорът не е клиент и не вижда, че това не е китайска серия Lenovo, а Japan Thinkpad W-series, какъвто в България се предлага само по поръчка и то за 6000лв.

Знаете ли, че малко извън официалната лъскава и подвеждаща търговия за консуматори, съществува могъща индустрия за клиенти? За корпоративни клиенти, за клиенти-професионалисти, за елитни клиенти. Достъпа до такива стоки и услуги е отрязан за консуматора чрез цени, дистрибуция и корпоративни договори.
RMania е посредник между истинската техника, произведена за клиенти и потребностите на клиенти, които не са чак толкова богати. Предлагаме техника от топ клас, употребявана (а понякога и не) в перфектен вид, след отлично съхранение, профилактика и тестове за изправност. Имаме много клиенти за тази техника, но "хуните" дебнат и множество консуматори искат също да се доберат до тази "далавера", защото имитират поведението на клиента ни, който е образован, успял в кариерата си и финансово обезпечен.
И консуматорите започват да ни тормозят със своета неадекватно, но за сметка на това агресивно поведение. Още с влизането си при нас или не по-късно от 5 мин. се почва: "Аз нищо не разбирам, но съм клиент и имам правото..."
Реакциите ни понякога са гневни, понякога са равнодушни, понякога грешим и да обслужим консуматори.
Какво всъщност си мислим, след заявлението на подобен индивид:
"Не пич, ти не си клиент, а си прост консуматор, който иска да ни вземе стоката, да се убеди, че е некадърник и да почне да търси проблеми в нас, че нещо не сме обяснили, не сме показали и после да почне със скандали и истерии като множество други малоумници. Не може да си клиент и да ревеш за безплатен Windows и драйвери на дискче, защото не можеш да инсталираш ОС. Не може да си купуваш ThinkPad Workstation, за игрички и Skype и то без никога в живота да си чувал за IBM. И ми досаждаш със своята финансова инвалидност, искайки отстъпки, а не качество и консултация. И консултацията... каквото и да ти кажа пич, все не разбираш и гледаш като теле. Как да ти обясня каквото и да било след като си на друго еволюционно, интелектуално, културно и финансово ниво?"

Така, че хора, нямаме лично отношение към никой от вас, но се замислете преди да прибягвате до наши стоки и услуги, вие клиент ли сте или консуматор.
Вижте логото ни горе: "Качествена техника за елитни потребители" (клиенти).

Знаете ли, че ние убиваме пазара на качествена употребявана компютърна техника? Абсурдно, нали, но е истина.
Правим реклама на яка техника, в отлично състояние, в различни приложения. Правим го публично и консуматорът вижда това. Гледа картинки, разбрал-неразбрал започва да иска това, което предлагаме.
Започва да дудне на гаражния търговец близо до него, че иска същото. Гаражният търговец отива в Германия, товари един багажник с напълно или частично бракувани бизнес серии лаптопи. Продава ги бързо заради нашата реклама и пак отива там. И развива "успешен" бизнес. Същото правят и много наши конкуренти. Те нямат нашата компетенция, педантичност при избора, възможност за презентация, елитен сервиз за ъпгрейд, профилактика и нови части и консумативи. Тоест при равни условия няма как да ни конкурират. Затова деформират пазара, внасяйки по-ниско качество техника, спестявайки от тестове, представяне. Сваляйки цената те задоволяват и потребността на консуматора, защото клиентите идват в RMania.
Клиентите идват не само заради добрата техника, но и за научат откровено мнение от експерт дали тази ще свърши точно тази работа, дали няма по-добра алтернатива, дали не е по-добре да се купи нещо различно или ново, да се вземе техниката с други параметри.

Малка тайна от нашата гилдия. Нивото при повечето е трагично и отчайващо, точно като за консуматори, а не като за клиенти.
Предложихме на наши конкуренти да организираме обучителен семинар, състезания между персонала по теория, практически задачи и обслужване на клиенти с тежки казуси за компетентност. Познайте дали приеха поканата?!

Конкурентите ни се борят за оборот (даже и празен), а не качествено присъствие. Нашите доставчици за да задоволят нуждите на конкурентите ни (зареждаме от еднакви места), поради големият оборот свалят качеството на изкупуваната корпоративна техника. При нарастване на мащаба, пада и качеството. Като в държавната администрация.

За да спрем тази деформация, обмисляме идеята за непубличност на нашите материали. Само фенове и клиенти да имат код за достъп до блога ни, видеоканала ни в YouTube.
Тук във Facebook да свалим нивото, че правим само частична реклама на фенските материали с ограничен достъп. Закритият вид ще позволи там да публикуваме по-откровени, скандални, неконвеционални анализи и материали, които няма да дразнят толкова интересите на световната търговия и няма да бъдат злобно и завистливо обсъждани от идиотите, вилнеещи из родните форуми.

С умерено темпо, но работим и по проекта Retro-PC-Mania клуб, където маниаците на истинските компютри ще се хвалим, разменяме, тестваме, обсъждаме компютърни уникати от миналото. Труден за одобрение и влизане клуб, в който делата са над празните приказки. За хората от клуба цените, услугите, ъпгрейдите ще бъдат на доста по-различни цени. 

Retro-PC-Mania е фенско място за маниаци на истинската компютърна техника и това няма да бъде променено, ако ще и със закон да ни задължат да обслужваме всеки.

По-скоро ще се откажем от тази дейност, защото имаме капитал и ресурси за по-печеливши занимания, отколкото да се принизим до гаражен магазин за консуматори на компютърна скрап. Докато има клиенти и фенове на качествената компютърна техника, ще работим с тях.

Въпреки, че все още сме патриоти, си даваме сметка, колко фенове имаме и в други държави.  Не е трудно да преструктурираме дейността си към места и хора, с които е удоволствие да комуникираш, да правиш бизнес и да получаваш признание за професионализма си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни