Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Най-справедливият Black Friday: специална цена за ценители

В Retro-PC-Mania не ползваме ценови инструменти за пробутване на техника, защото продаваме подбрани и уникални продукти на справедливи цени. Но няма как да не уважим празниците, особено тези идващи от цивилизованият свят.
Какво общо има обаче елитната ни търговка и консултантска организация с този празник на застоялата и слабо търсена стока?
Ценовите инструменти са за аматьори, продаващи на аматьори - тоест за повечето наши конкуренти и техните в голямата си част ниско-образовани, слабо-квалифицирани и съответно мало-имотни клиенти.
Ние ценим не финансовите аутсайдери, а професионалистите и специалистите, за които е произведена предлаганата от нас техника. Нашите клиенти нямат нужда от намаления, това ги обижда. Те получават от нас най-добре подбраната техника с възможно най-добрата консултация. Получават това, което им трябва, а не нещо, което е много евтино, но ненужно.
RMania е новатор и лидер в подбора, теста и предлагането на техника. И от тази позиция няма как да постъпим неоригинално и банално. Затова предложихме на нашите фенове и клиенти не намаление, а бартер. Ние им предложихме 10% намаление от която и да е наша стока, ако те отделят малко време да споделят впечатленията си от работата с истинска техника. Без значение дали е купувана от нас или от другаде.

Eто какво споделиха във Facebook-а ни потребители, ценители и фенове на истинската техника.

Фрагмент от семейната снимка на автора на публикацията по-долу

Здравейте!
Последният Ви пост във "Фейсбук" ме накара да взема отношение по темата: "Що за лаптоп е ThinkPad и има ли той алтернативи?".
Прилагам снимка на двете ми деца Дея, Ванко и техния безсмъртен Т60. Разполагам с два такива Тинкпада, и мога да уверя всеки, че наистина са "неубиваеми"! :)))
Въпреки десетките изобретателни начини за разправяне(включително удавяне, ръгане със всякакъв размер и вид ножове и разни кухненски инструменти, хвърляне, тъпкане, ритане и др.), единствените поражения са някоя и друга драскотина и ... нищо друго.
Дори и редовното изважда не на бутоните от клаватурите, впоследствие се превръща в занимателна игра по подреждането им. :)) Така, че за мен ThinkPad са без аналогия относно здравината си.
Дурако и детеустойчиви са, а относно производителноста им Вие сте писали достатъчно. 

***

Здравейте,
последните 3 години работя на Lenovo ThinkPad - бизнес версия. Започнах на T400 минах на Т420 със SSD, в момента работя с T430 - базов вариант.
Преди да започна професионалната си кариера, никога не бях работил на професионален компютър направен да предостави удоволствие от работата с него.
Материалите, които са използвани в направата на корпуса, дизайна на машината и всички малки джаджи (лед лампичка) добавени от производителя, правят работата с компютъра истинска песен. Виждал съм всякакви издевателства върху тези машина като поливане с вода и изпускане от 1 метър директно върху твърд под.
Хубаво, е че някой преди това е помислил, че с тези машинки ще работят, човешки същества, ще ги пипат, ще ги мятат и ще ги носят навсякъде с тях. За разлика от лъскавите лаптопите в магазините за перални (това съм го взел от Вашите статии), които са създадени с идеята да бъдат гледани на витрината и да бъдат продадени на база това кой е по-лъскав. Моля не купувайте лъскави компютри това няма да е окраса, това ще е нещо, до което ще се докосвате всеки ден. Никои не ходи на работа облечен като Lady Gaga, моля не си взимайте, компютър които прилича на Lady Gaga.
Искам да вметна уточнение, че предпочитам по високия клас изпълнение на T420 и T400 в сравнение с T430, който използвам в момента. Като производителност T420 с i5 със SSD работеше безупречно, уникална бързина и стабилност. T400 истински добра машина, дори натоварена със фирмения софтуер и безкрайно много глупави програми запазваше високо ниво на работа. Т430 с i5 процесор и новия тип клавиатура има много по-лоша работа от T420, бих се върнал към стария си компютър без да се замислям, но уви вече нямам тази възможност.
Клавиатурата на Т430 макар и не лоша, промяната на някои клавиши спрямо оригиналния вид, дразни много – мога да кажа, че на Т420 работех доста по-бързо. Нов такъв, компютър не искам, първо цената му е прекалено висока за мен, а пък новите модели, които се стараят да приличан на MacBook ме отвращават. Почакайте има Rmania, надявам се да мога да си избера едно мечтано W от Вас, което ще замени вярно служещата Toshiba Satellite, която ползвам от 2008 година, и която почти не пускам, от както мога да ползвам служебния ThinkPad.
Най силно впечатлен бях от падането на Т420 от бюро, тъй като колегата завлече кабела на зарядното в колелцата на стола си. Добре е, че има такъв hardware, които спира hard drive-a, кога усети, че компютъра е в безтегловност, аз ако бях паднал от тази височина щях да се разглобя, ThinkPad-a дори продължи да си работи.
Пиша Ви този е-майл, не защото искам да взема отстъпка за BlackFriday, смятам, че цените ви са обосновани и коректни.
Пиша Ви за да споделя впечатления от една добре направена техника, която всеки човек би оценил ако е работил с ниския клас компютри.
Поздрави, Николай Георгиев

***


Здравейте любим мой екип!
Първо искам да споделя, че пиша не защото искам отстъпка, а защото много ме вдъхновявате и благодарение на Вас си подбирам правилната техника.
Както се вижда от снимките, разполагам с две работни станции и един лаптоп ( Acer TravelMate ), който най вероятно скоро ще ходи на село при дядо .
В началото нищо не разбирах от лаптопи и съм минал през много бюджетни лаптопи, докато накрая не попаднах на една ваша статия за ThinkPad T43p - най-добрият IBM и си казах - това ще е моят лаптоп (това се случи преди няколко години).
Тогава всички ми се подиграваха, особено като разбраха, че има "лампичка" за осветяване на клавиатурата . Беше много весело... Та година след това се сдобих с перфектна бройка, без никакви забележки и всички, които ми се подиграваха си връщаха думите назад, след като погледнеха дисплея.
Въпреки, че е доста стар, бавен и почти не го ползвам, не мисля, че бих могъл да се разделя с него. За мен няма по добре измислен лаптоп от него ( размер, тегло, мощ (през 2005г.), екстри). Дори и 10 години след производство, мога чрез док станцията да пусна на децата детски филми през HDMI ! Тъй като започна да не ми стига производителност, реших да си взема нещо по-мощно , но отново работна станция.
Спрях избора си на ThinkPad W700/701 и Precision M6400/6500. Поради финансова гледна точка се спрях на Precision M6400. Отново трябва да спомена, че се информирах за въпросния лаптоп от ваша статия и капка не съжалявам за избора си.
Характеристиките му са презадоволителни за нуждите ми - Intel extreme q9300 ; Quadro 3700M; SSD-128GB ; 8GB RAM.... и все пак смятам, че до известна степен като инженерна мисъл ThinkPad ги превъзхождат - най-малко заради отводнителните канали под клавиатурата. Относно жена ми - беше много скиптична към тези "дървета" ThinkPad, но сега е горда притежателка на ThinkPad X201T - няма да коментирам .
След като съм работил вече на такива лаптопи, никой не може да ми каже на черното - бяло. Лаптопите, които се продават в техно магазините са програмирани така, че едвам едвам да си изкарат гаранцията - горчив опит със Сони.
Един ден просто не поиска да се включи. Като заключение ще кажа, че човек просто като пипне самият лаптоп, разбира що за стока е. Бих ги насърчил да си купуват втора употреба скъпи и качествени модели, от колкото бюджетни с малък жизнен цикъл и лъжлив външен вид.
Още не мога да си обясня как лаптоп на 10 години изглежда като нов.....
Автор: Кристиан Видов 

***


Здравейте,
През 2006та закупих първият си IBM Thinkpad модел Т22 и от тогава съм влюбен в марката. Като фен на марката използвах следните модели до сега: Thinkpad T22, X41, X200, T60 и сега използвам W540. 
Към писмото ви изпращам снимка на сегашното ми работно място, вдъхновено от любовта ми към Thinkpad и истинските монитори. 
Лаптопа е Lenovo Thinkpad W540, а мониторите 2х НР 2065. Използвам този модел монитори на НР от 2009-та насам и не мога да бъда по-доволен. През 2012та закупих два броя за лична и професионална употреба и оттогава ги нося със себе си при всеки работодател при които работа. Понякога прекарвам по над осем часа пред тях никога не съм се оплаквал от главоболие или проблем с очите. 
За момента единствения проблем които имам е, че не разполагам с докинг станция с два цифрови изхода на които бих могъл да ги свържа директно.Вдъхновен от тези монитори закупих и за домашно ползване HP 2465 които е прекрасен монитор за дома. Относно Lenovo W540 е една от най-здравите и приятни машини, който може да се намери на пазара в момента. Корпусът е солиден и здрав. Не се огъва като на повечето евтини модели, не се чуват и плашещи пукания като на евтин модел лаптоп. Охлаждането на лаптопа е направено прекрасно. Дори под голямо натоварване то не се чува и за разлика от повечето машини то не взима въздух само отдолу ами и от страни на корпуса. Дори след неколкочасова употреба не съм изпитвал неудобство от топлината която излъчва. За съжаление в този модел клавиатурата е ужасна. Подведени от модата Lenovo са премахнали клавиатурата любима на множество потребители на Thinkpad и са я заменили с клавиатура подобна на тази на MacBook Pro. 
За щастие и за тази болка си има решение, което можете да видите на втората снимка която съм приложил. Това е любия ми аксесоар създаван някога от IBM. Подобни клавиатури според мен са задължителни за всеки Thinkpad манияк Удобството на работа с тях невероятно като единствен недостатък е, че само новите модели са безжични. 
За разлика от повечето мобилни клавиатури тези на IBM идват и с допълнителен калъф за съхранение по време на път. Мониторът на този Thinkpad W540 е с високо качество като по-скъпите модели от серията са с резолюция до 2880x1620 (3K IPS FHD++). Моделът с които разполагам е с най слабия монитор от серията, а именно с резолюция 1920х1080. Въпреки това тя е подходяща за ежедневна работа без да се налага потребителя да се взира допълнително в екрана. Моделът разполага с четири слота за RAM памет като на конкретната броика която използвам е с 16GB DDR3 RAM, също така разполага и с слот за м2 ssd. За съжаление тук идва едно от най-големите ми разочарования от тази машина. За да се използват технологии като Intel Rapid Storage е необходимо SSD-то да е доставено от Lenovo. Това ограничение идва чак в последната версия на BIOS-a й което доста осакатява системата. 
Работя като техническа поддръжка на системи за съхранение на данни. Голяма част от работата ми е свързана с посещение на клиенти и множество тестове с различни виртуални машини. За момента единствено Thinkpad машините са тези които успяват да понесат това натоварване. За съжаление и този модел Thinkpad липсва така необходимия сериен порт. Въпреки, че навремето се предлагаха аксесоари които добавяха тези портове те не се срещат за този конкретен модел, а използването на USB преходници дори от добри производители понякога води до нежелани сини екрани. 
Сравнявайки го със старите модели Thinkpad с които съм работил Thinkpad W540 e отстъпление от част от добрите традиции. Нещата които ми липсват в тази машина са основно, че няма заключване на монитора към корпуса и факта, че производителя се е отказал от клавиатурата която направи моделите Thinkpad легендарни. Сравнявайки го с други предложения от конкурентни компании на българския пазар по-добре машина трудно може да бъде намерена. 
Хардуерната мощ на машината е уникална позволява работа с множество виртуални машини едновременно, има добри възможности за разширение и макар да може да ти скъса портфейла липсата на проблеми и факта, че можеш да и се довериш за няколко години напред абсолютно оправдава цената и. 
Друго предимство което съм забелязал за тези машини е съвместимостта им с различните операционни системи като Линукс. Винаги, когато съм преглеждал какво е необходимо за да подкараш операционна система различна от Windows на Thinkpad всичко работи, докато на машини от други производители се налага да се извършват множество допълнителни настройки за да подкараш даден хардуер. 
В заключение по-истинска машина от Thinkpad няма........... Благодаря ви Rmania, че продължавате да запознавате хората с Thinkpad манията.
Автор: Steven Vlaev

***


Здравейте, 
Искам да споделя с Вас по какъв начин успях да си облекча значително натоварването на очите и мозъка при ежедневна продължителна работа (над 8 часа дневно) на лаптоп Lenovo Thinkpad T520. Естеството на работата ми изисква да използвам мобилна машина като работна станция в лицето на Lenovo Thinkpad T520. Без да имам каквито и да е претенции за задълбочени познания по конструкция на лаптопи, опит в сервизна дейност, както и голям брой лаптопи на които съм бил потребител, мога с увереност да споделя, че за мен Thinkpad T520 е здрава, надеждна и удобна за работа машина. Охлаждането се справя добре с функциите си, което позволява безпроблемна работа на приложения, които натоварват значително хардуерните ресурси, каквото е GNS3, компонентите на което съдържат machine emulator, който напълно виртуализира софтуерно машини с друга по тип хардуерна архитектура (пълна софтуерна емулация). 
По-новите серии на Thinkpad след x_x20, например T540, T440, W540 и т.н. заменят класическата клавиатура, премахват заключването на display-ят, както и светодиода за осветяване на клавиатурата с което поне според мен Thinkpad изгубва основни детайли от облика си. Поради тези причини (за здравина и надеждност на новите серии не мога да съдя, защото не съм работил с тях) към момента нямам никакво желание и планове да преминавам към по-новите модели на Thinkpad. Дисплеят на ThinkPad T520 е с доста ярка подсветка, което е много добре при работа на открито, дори при слънчево време, но същевременно налага намаляване на яркостта при работа в закрито помещение с нормална осветеност. При намаляване на яркостта на подсветката има наличен ШИМ, който се вижда дори с просто око при размахване на пръст (в буквалния смисъл) или химикал пред дисплея. Първоначално работих само и единствено на вградения дисплей на T520, но често при продължителна работа, особено когато се налага сериозно взиране, получавах главоболие в съчетание с лека болка и парене на очите. Тук искам да подчертая, че очите ми не са съвсем здрави – имам -4 диоптъра корекция и същите са по-чувствителни и податливи на натоварване. 
В следствие на това реших да премина на външен монитор, като за целта в употреба влезе Docking станция и монитор HP L2035. По този начин си запазих всички предимства на лаптопа без да преминавам към стационарен компютър (което в моят случай е невъзможно), като в офиса лаптопа е терминиран към Docking станцията ми и работя изцяло с външния монитор HP L2035, а когато се налага работа от вкъщи или разнасяне по конферентни зали или лабове работя на вградения монитор, но това обикновено е краткотрайно. 
Резултатите от използването на външен монитор HP L2035 бяха видими още през първата седмица – главоболието и паренето на очите при продължителна работа просто изчезнаха, освен това видимо ми се подобри зрението и улесни шофирането в тъмната част на денонощието при интензивен трафик. 
Моята формула за оптимална работа е намерена – Thinkpad T520 + Docking + HP L2035 и искрено се надявам в бъдеще производителите на монитори да взимат пример от добрите практики за максимално благоприятна здравословна среда каквито явно са приложени в монитора HP L2035. Прилагам и снимка на работното ми място. 
Поздрави, Стефан

И един интересен коментар към горната публикация:
Много добра комбинация . Аз използвам в къщи за външен монитор HP 2065, а в офиса NEC 2170NX. Само ме е яд, че не си взех един thinkpad w510на старо, а нов lenovo y510p. Но при следващата подмяна на техниката ще си поправя грешката. Исках да кажа, че и аз имах същия проблем с очите. Въпреки че за сега нямам никакви проблеми със зрението. От 14 годишен прекарвам всеки ден по няколко часа поне пред компютър. Преди 3-4год си купих LED монитор и за първи път започна да ми пари на очите и да сълзят след 7-8 часа работа. От тогава гледам по всякакъв начин да избягвам този вид подсветка. Вече съм на 30год., още очила не съм сложил, но винаги съм държал много на качествен монитор. За сега само телевизора е LED, но там няма как вече. Съвсем изкрено съветвам всички читатели на RMANIA, които ползват LED монитор да го сменят ! Дори старите CRT не дразнят така зрението. А евтините LED боклуци просто трябва да ги забранят.

Това бяха участниците ни в инициативата Black Friday for Experts.
Вероятно има и други наши фенове, приятели и клиенти, които могат да споделят подобни материали. Но не всеки от тях има времето и подходящ реален снимков материал от машината си за да се включи в 24-часовата ни инициатива.

Виждате още един стълб, най-солидният на нашата гордост, която някои грешно определят като самоувереност, самохвалство и перчене. Това са нашите клиенти.

Клиентите на Retro-PC-Mania са елитни специалисти, ерудирани личности, които търсят най-доброто, консултират  се и евентуално купуват от най-добрите. И винаги са доволни.

Горди сме, че чрез тази обратна връзка с читатели и клиенти ние научаваме, че успешно изпълняваме нашата мисия да представим и осигурим най-качествената и здравословна техника за всички времена.

Няма нужда да пиша красиви слова за удоволствието от добре свършената работа, което мотивира и амбицира експерта да твори, междувременно получавайки за това и хартийки. Професионалистите го знаем от опит, а аматьорите само ще мрънкат за пари и липса на колегиално уважение.

И ако някой не иска да ни обиди, че ни бил колега, а наистина да се представи като такъв, с удоволствие ще разгледаме неговите:
  • реални отзиви от доволни и взискателни клиенти;
  • хиляди фенове и милиони посещения на материалите му;
  • интернет ресурси с експертни авторски материали;
  • асортимент от уникална техника в перфектно състояние;
  • сервиз с 5 звезди като нашия.  
Очаквайте нови експертни инициативи с намаления и награди в нашия и ваш Facebook.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни