Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

HP EliteBook 6930p - най-добрият конкурент на ThinkPad

В предишна наша статия представихме последният истински Compaq, моделът HP Compaq 8510p. В това ревю ще представим един от първите наследници на тази елитна бизнес серия лаптопи, преименувана на HP EliteBook.
Хората, които помнят Compaq, вероятно смятат за некоректно HP да премахне от продуктите си наименованието на компанията, благодарение на която са сред топ-производителите в компютърната индустрия. Но такъв е съвременния маркетинг - търси се съзвучие, а не коректност. Аналогична е ситуацията и с отпадането на Ericsson като име от Sony Ericsson, въпреки че точно шведските инженери донесоха на японската компания имидж на качествен производител и технологии, които Sony трудно би успяла да разработи.
Смяната на HP Compaq с HP EliteBook е признание, че елитните лаптопи на компанията са наследство от Compaq.
Под търговското наименование Compaq все още се произвеждат продукти, но това като цяло са "резервните играчи" на евтините серии на HP.
"Наследникът" на Compaq - евтин и лъскав, явно неподходящ да носи името на славната компания

Бизнес- и графичната серия HP EliteBook е доста амбициозно начинание на калифорнийската компания. Гръмкото име на тази серия, явно показва на потребителите, че това е върховата серия на HP, която явно ще се конкурира с Lenovo ThinkPad и DELL Latitude/Precision.
HP EliteBook 6930p се явява реплика на популярният HP Compaq 6910p. Дизайнът е почти същият, но външната част на корпуса е значително по-луксозна, най-вече благодарение на разточителното използване на алуминий.
 
По-добра представа за външният вид на HP EliteBook 6930p можете да получите HD видеото на Rmania:
HP EliteBook 6930p вероятно е най-впечатляващият като дизайн бизнес лаптоп. Външният му вид е едновременно делови и луксозен. Чрез този модел HP показват как един лаптоп може да привлече внимание без да има лакиран или огледален корпус, светеща клавиатура, дистанционно управление, надписи на именити производители на аудио-техника. HP са майстори на кич дизайна, връх на който е тяхната Pavilion серия и добре знаят как не би трябвало да изглежда бизнес лаптоп.
Първото нещо, което ни изуми при първоначалният оглед на HP EliteBook 6930p е наличието на модифициран "Think Light" светодиод до камерата, осветяващ клавиатурата по начина, патентован от IBM преди повече от 7 години.
Светодиодът на HP 6930p е по-ярък от този на ThinkPad, но е също толкова дискретен. Системата за задействане на осветлението на клавиатурата е доста оригинална - с отделен бутон. В по-новите модели като EliteBook 8440p отделният бутон е премахнат, а самият LED "прожектор" се явява бутон за отваряне. 
Точно до лампичката се намира камерата на лаптопа. Наличието на камера в бизнес лаптоп е спорен момент, но за фирми които ценят своята корпоративна сигурност има и модификация на 6930p без камера. Качеството на снимките от 2.0Mpx-вата камера е впечатляващо за лаптоп - добра светлочувствителност и възможност за фокусиране на много близки обекти.
Хардуерът на HP EliteBook 6930p е надеждно защитен от здрав корпус с магнезиево шаси, което отстъпва като качество на това в ThinkPad и е съпоставимо с това в DELL Latitude (металните серии). 
Охладителната система е много добре проектирана, като обхваща процесор, чипсет и дори в случая на тествания лаптоп - видеоядрото ATI Mobility Radeon HD 3450.
Можете да се убедите в наличието на здраво магнезиево шаси след като свалите капачетата на паметта, 3G+GPS модула и това на твърдият диск.
Комбинираният 3G+GPS модул на Qualcomm (Gobi 2000) не е кодиран към оператор и работи отлично на територията на България. Необходимо е да се постави само SIM карта в слота под батерията. За да функционира GPS навигацията не е необходимо SIM картата да е активна. Важно е да уточним, че GPS модулът е хардуерен (не през GSM оператора или през Wi-Fi връзка) и има собствена антена.
Добрите комуникационни възможности на EliteBook 6930p се допълват от Intel 5300 Wireless, поддържаща скорост до 450Mbps, с три антени (MIMO съвместима) и с отлична скорост за предаване на HD сигнал или поне така твърди производителя.
Специално внимание заслужава дисплеят на HP EliteBook 6930p. Покритието му е по-скоро матово, отколкото гланцово, но въпреки това липсва негативния "кристал"-ефект, предизвикан от отражението на пикселите в зърнестата структура на матовите дисплеи. Контрастът е близък до този на гланцовите матрици, без да има никакво отражение на околната среда.
Доброто покритие и високата за 14-инчов лаптоп резолюция от 1440х900 осигуряват на EliteBook 6930p лидерска позиция като качество на дисплея сред лаптопите с такъв размер. Основният конкурент, ThinkPad T400 според нас има по-слаб дисплей, особено когато той е със стандартната резолюция 1280х800.
Ъглите на видимост и качеството на картината разбира се не могат да се сравнят с IPS, PVA или AFFS дисплей, но за TN+Film матрица HP EliteBook 6930p впечатлява. 
Добър момент да похвалим HP е, че те са единствената фирма в момента, която произвежда лаптопи с 24- и дори 30-битова S-IPS матрица. Това са 17-инчовите HP EliteBook от клас Workstation.
За сравнение ви показваме трагичният TN+Film дисплей с LED подсветка на по-съвременния ThinkPad T410.
Качествената CCFL подсветка на HP 6930p има трептене вследствие на ШИМ управлението, но то е по-малко вредно за зрението, отколкото трептенето на LED подсветката на топ-модел като ThinkPad T410. Вероятно много от вас се питат защо яркостта на LED дисплеите се управлява чрез ШИМ. Това е така защото това е единственият начин да се намали яркостта без  белият цвят да премине към жълт. 
Клавиатурата на HP EliteBook 6930p е добра и въпреки, че не може да се сравни като удобство с тази на ThinkPad е по-близо до нея от клавиатурите на останалите производители. Освен удобна, клавиатурата на EliteBook е и много здрава и неподатлива на огъване, какъвто проблем имат някои модели на ThinkPad.
Какво има като хардуер HP EliteBook 6930p? 
Демонстрирайки ви хардуера, ще направим кратък коментар на BIOS-а на модела. Това е новият графичен BIOS на HP, който е по-информативен и по-удобен (управлява се и чрез мишка) от предходните версии (или поне това е така за младите потребители). Основният конкурент ThinkPad T400 все още ползва BIOS, известен ни от техниката от миналият век.
 
Хардуерът на HP 6930p е впечатляващ за времето си, а на какво е способен в сравнение с различни лаптопи ще видите в тестовете по-долу. Ето с какво разполага тестовата ни конфигурация:
  • Процесор: Intel Core 2 Duo T9400 на 2.53GHz, шина 1066MHz и 6MB кеш. Такъв процесор се ползва само в лаптопи от най-висок клас, какъвто безспорно е EliteBook 6930p;
  • Видеокарта: ATI Mobility Radeon HD 3450. Далеч не най-производителната видеокарта, но с отлични показатели за надеждност, поддръжка на нови технологии и икономичност;
  • Памет: 2 x 4GB (8192MB) оперативна памет на 800MHz. Въпреки, че производителят официално обявява поддръжка на до 4GB памет, от тази наша статия можете да разберете, че дори по-стари платформи могат да приемат двойно повече оперативна памет от официалната.
Ще сравним HP EliteBook 6930p под Windows 7 Ultimate 64-bit със следните лаптопи:
  • HP Compaq 8510p с процесор Intel Core 2 Duo T7500 и видеокарта ATI Mobility Radeon HD 2600;
  • Lenovo ThinkPad T500 с процесор Intel Core 2 Duo T9400 и видеокарта ATI Mobility Radeon HD 3650;
  • HP G62-450L (нисък, а с повече въображение и среден клас лаптоп) с процесор Intel Core i3-350M и видеокарта HD Graphics.
Като цяло HP EliteBook 6930p има по-добър рейтинг от този на по-новият модел HP G62. Средната като производителност HD 3450 не позволява на HP 6930p да заеме лидерско място.
Като време за зареждане на операционна система, тестваният лаптоп не показва нищо по-различно от ThinkPad T500 - лаптоп с подобни параметри.
T9400 е по-бърз в Super Pi от Core i3-350M и е значително по-бърз от T7500.
3DMark 06 ни показва, че 64-битовата Radeon HD 3450 не може да доближи производителността на 128-битовите HD 2600 и HD 3650, но е по-производителна от интегрираната в процесора "карта-чудо" на  Intel.
Подобна е ситуацията и под DX10, тестван с 3DMark Vantage, където обаче HD Graphics не успя коректно да премине тества при профил Performance.
В Unigine Heaven (DX10) производителността на ATI Mobility Radeon HD 3450 е близка до тази на Intel HD Graphics, докато Radeon HD 3650 показва огромна преднина спрямо останалите видеокарти.
HP EliteBook 6930p е подходящ за графична обработка и тримерно моделиране, защото HD 3450 показва нелоши резултати в SPECViewPerf 11. Резултати от Intel HD Graphics не публикувахме, тъй като повечето от тях са нула или клонят към нея.
HP 6930p е подходящ и за видео-обработка, защото резултатите от тежкия Cinebench 11.5 са учудващо добри. Интересен резултат ни показва двуядреният T9400, който изостава с малко от
Core i3, чиято технология Hyper Threading (четири логически ядра) би трябвала да му даде голямо предимство точно при рендериране.
T9400 се справя отлично и с декодиране на HD видео. За съжаление нямаме резултат от Core i3-350M, но по аналогия с нашите сравнения между настолните Core 2 Duo от "тежка категория" с Core i3, новите по-процесори са по-слаби.
Коментарът на резултатите от PC Mark Vantage изисква доста въображение и предположения. Затова ще оставим този анализ на читателите.
Икономичната видеокарта на HP EliteBook 6930p му осигурява невероятна ниска консумация, което предполага добра производителност и продължителна работа от батерия.
Виждате графика от теста Battery Eater в режим Classic. Това е много агресивен режим, който интензивно изтощава батерията с математически изчисления (Pi), четене/запис от твърдия диск и рендване на OpenGL изображение. Тестването на неоригинална (Replacement) батерия води до бърза амортизация на батерията, защото при всяко преминаване на теста, износването и пада с 10-15%. 
По-безопасният и по-близък до реално натоварване режим е Reader's Test.
Този режим плавно сваля заряда на батерията и не носи опасност за нейната преждевременна амортизация. Както виждате, времето на автономна работа под Reader's Test е над два пъти по-голямо от това в режим Classic.
Как се представя HP Elitebook 6930p като автономност спрямо други лаптопи?
Добавихме в сравнението и Lenovo ThinkPad T410. Двата модела на ThinkPad имат предимство във времето за автономна работа, но трябва да се има предвид, че те са тествани с 9-клетъчни (8400 MWh и 7800MWh), докато EliteBook 6930p е с 6-клетъчна (5200 MWh) батерия. При аналогична като капацитет батерия с тази на двата ThinkPad, HP 6930p би трябвало в Classic теста да покаже резултат от около 114мин, с което този модел претендира за най-продължителна работа при оптимални параметри (бърз процесор и нелоша видеокарта).
Въпреки, че в тестовете видеокартата на HP EliteBook 6930p не е сред най-бързите, това графично ядро в реални приложения се справя много по-добре от всяка вградена видеокарта, демонстрация за което ви показваме чрез това HD видео:
  
Демонстрация с актуалният шутер Serious Sam 3

Актуална екстра с оглед сеизмичната активност в страната ни предлага една често подценявана екстра - наличието на акселерометър, който защитава от повреда твърдият диск.
HP EliteBook 6930p има трипозиционен (X, Y, Z) датчик за ускорение, който му позволява да регистрира земетресения и да определя тяхната сила.
Акселерометърът на HP EliteBook 6930p като сеизмограф 

Не може да се каже, че демонстрираната програма е най-подходяща за този модел, защото тя е предназначена за Apple iMac и Lenovo ThinkPad, но предвид това, че моделите на DELL и Fujitsu с акселерометри не се разпознават въобще от софтуера, представянето на HP EliteBook 6930p е впечатляващо. Предимство на HP 6930p смрямо основният му конкурент Lenovo ThinkPad T400 е акселерометърът с три направления (X, Y , Z), докато при Т400 акселерометърът отчита само две направления (X, Y).
 Отчитане по X, Y, Z при HP EliteBook 6930p


Отчитане по X, Y при ThinkPad T400

Заключение. HP EliteBook 6930p е добър наследник на легендарните лаптопи Compaq. Моделът впечатлява със своя стилен и ефектен дизайн, благодарение на щедро използваният алуминий.
Този модел на HP има отличен за TN+Film технологията дисплей, който няма конкуренция в своя клас. 
Производителният лаптоп е впечатляващо икономичен и осигурява невероятно продължителна автономна работа със стандартна 6-клетъчна батерия. 
Единственото слабо място на HP EliteBook 6930p е използването на DDR2 модули, въпреки че без проблеми работи с 8GB оперативна памет. За сравнение, ThinkPad T400, който е базиран на същата платформа работи с малко по-бързата и много по-евтината DDR3 памет. 
HP EliteBook 6930p е отличен продукт, комбиниращ най-доброто от Compaq, елементи от ThinkPad и стилен дизайн, съперничещ с Apple MacBook.
6930p е подходящ за сериозна работа, за графични и фото- приложения, немалко от съвременните игри и дори за показност, предвид впечатляващия дизайн, напълно идентичен с най-новите топ-модели HP EliteBook. 
Моделът е сполучлив опит за възвръщане на разклатеното реноме на калифорнийската компания.

HP EliteBook 6930p с различни конфигурации и в отлично състояние можете да закупите от нашият магазин.

4 коментара:

Анонимен каза...

Чакаме с нетърпение статията
"Консумацията на компютъра и сметката за ток"

Иван каза...

Е добре, а защо тогава примерно макбук от 2009 не трепка и не става жълто? същото и с епъл синема, както и с имак?

кен каза...

Когато човек свикне с трептящи дисплеи, той не ги определя като такива. Лично аз съм толкова свикнал с нетрептящите DELL 1905fp и HP 2035, че дори лаптоп с IPS дисплей не мога да понасям. Имаме дълга колекция от клипове на различни монитори и модели, точно MacBook Air от 2009-та трепти ужасно за всеки, който има нормално зрение или не е прекалено голям фен на Apple. Ето за какво става въпрос: http://www.youtube.com/watch?v=NKJhHK0bjpw
Тествали сме с осцилоскоп и iMAC от 2008-ма, отново агресивно ШИМ управление и дразнещо трептене при под 80% яркост.

Иван каза...

просто съм глредал на познати в макос ме няма изобщо. Макбука беше 2009 но не аир. имака 27" от новите не знам година същотото и за синема дисплея на око с молив може и да греша. друго LCD inversion се също било някакво трептене. извинявам се че пиша така набързо...

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни