Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Как да регистрираме земетресение с лаптоп или смартфон

Земетресението вероятно е най-опасната природна стихия. За някои то е неизбежно и непредвидимо. Но не и за хората запознати с науката и съвременните технологии. След поредицата силни трусове, разтърсили Италия, после България, а по-слабо и други страни от Балканския полуостров няма грамотен човек, който да не се пита как може да предвиди или навреме да регистрира с технически средства земетресение.
Алтернативите да се надяваме на външна информация, а не собствена заинтересованост силата на земните трусове са:
  • да се надяваме заспалите ни телевизии да се събудят, докато през това време се информираме от слухове по форуми или социални мрежи; 
  • да чакаме милиционери с мегафони да ни известят, че земята се тресе; 
  • да слушаме измислиците на "феодалните старци" от БАН, които се опитват да налагат свои хрумки и догадки, които не са базирани на научна компетентност и на модерна техника. 
Всичките тези "институции" ще бъдат сред първите, евакуирали се далеч от зоната на земетресението, пример за което са действията на българския посланик в Япония.
Не всеки има у дома си сеизмограф, а придобиването на такъв уред е неоправдана инвестиция под въздействието на емоция, а не на разум.
Съществува видимо добър домашен сеизмометър като този:
GraGraph - домашният сеизмограф

Цената му е около 170 долара и ако уреда наистина е произведен в Япония и е ефективен, то придобиването му е добра инвестиция за всеки дом, намиращ се в земетръсен район.
Около нас обаче има достатъчно други технически средства, които са в състояние да регистрират земен трус. Това са лаптопите и телефоните с акселерометри (уреди за отчитане на ускорението), към които е необходимо да се инсталира съответния сеизмографичен софтуер.
За първи път акселерометър е поставен през 2003-та година в лаптопите IBM ThinkPad с цел регистрация на удар, сътресение и падане на лаптопа и незабавно паркиране на главите на твърдия диск, с което се избягва повреда на устройството и загуба на ценна информация. Технологията се нарича Active Protection System (APS) и до днес се използва в лаптопите Lenovo ThinkPad. По-късно акселерометърът се използва и в бизнес сериите на Toshiba, HP, DELL и Fujitsu. От 2006-та година лаптопите на Apple също разчитат за защитата си на такъв датчик.
Някои от съвременните телефони от висок клас разполагат с акселерометър, който им помага за ориентация на дисплея и приложения като компас, навигация, крачкомер, нивелир, игри и др.
Трябва да споменем, че акселерометрите могат да измерват ускорението в едно, две (X, Y) или три (X, Y, Z) направления.
В повечето съвременни устройства се вграждат акселерометри с три направления на отчитане, но Lenovo ThinkPad например все още разчита на X, Y датчик. Също така вградените акселерометри силно се отличават един от друг по отношение на качество и чувствителност като много от тях са недостатъчно добри за сеизмологични приложения.
За демонстрация на възможностите на мобилните акселерометри избрахме следните устройства:
  • IBM/Lenovo ThinkPad T60 с X/Y акселерометър, тестван под Windows XP SP3;
  • Lenovo ThinkPad T400 с X/Y акселерометър, тестван под Windows 7 Pro 32-bit;
  • HP EliteBook 6930p с X/Y/Z акселерометър, тестван под Windows 7 Pro 32-bit;
  • Apple iPhone 3GS с X/Y/Z акселерометър;
  • HTC Touch Pro с X/Y/Z акселерометър.
Софтуерът, който използвахме:
  • QCNLive, който може да свалите от тук. Тестван е под Win XP, Win 7 32-bit, работи отлично и с Win 7 64-bit, въпреки, че не е спомената такава възможност. За коректната работа на софтуера се нуждаете от инсталиран драйвер за акселерометъра;
  • Seismo за HTC Touch Pro, който може да свалите от тук;
  • iSeismometer за iPhone, който може да намерите тук.
Уточнение. Наличният софтуер за регистрация на сеизмичните вълни в голямата си част е създаден от американски университети, а не от комерсиални компании. Затова такъв софтуер е основно предназначен за обичаните от американската образователна система  Apple компютри. Интерфейсът на тези научно-експериментални програми е доста неугледен, липсват достатъчно екстри и настройки, каквито имат комерсиалните продукти. Предвид все по-големият интерес към такъв софтуер и увеличаващият се брой мобилни устройства с акселерометри, очакваме в най-скоро време появата и на качествени комерсиални програми.
 
Въпреки, че отчитат две направления на ускорението, ThinkPad се представиха добре при отчитане на изкуствените "земни трусове", които предизвикаме при леки до силни сътресения на масата, върху която бяха поставени.
При тестовете ThinkPad T60 показа по-висока чувствителност на акселерометъра спрямо T400. Вероятно T60 използва по-качествен датчик, а може и по-новите драйвери на APS да коригират паразитните вибрации при T400.
Поведението на ThinkPad T400 бе малко странно - при по-силни сътресения, сеизмичната програма или се нулираше като показания, или се отхвърляше от операционната система. При ThinkPad T60 под Win XP такъв проблем не се наблюдаваше дори и при екстремални сътресения.
Това е подробна картина от показанията на ThinkPad T400. Както виждате Z-направлението не е налично, тъй като лаптопът разполага с X/Y акселерометър.
 
HP EliteBook 6930p има X/Y/Z акселерометър, но показанията му са странни, предвид неспособността на софтуера да калибрира коректно датчика. Всъщност в описанието на програмата е упоменато, че тя е предназначена само за ThinkPad и iMac - логично е университетите да работят основно с IBM и Apple.
Трябва да споменем, че представянето на HP EliteBook 6930p е добро, предвид това че тестваните модели с акселерометър на DELL и Fujitsu въобще не бяха разпознати от тази програма.
 
Смартфоните с акселерометър се представиха на добро ниво, съпоставимо с това на ThinkPad T60. От първият клип в статията може да се види, че iPhone, HTC и ThinkPad T60 реагират по един и същ начин на сътресенията.
Голямо предимство за iPhone е наличието на три оси за отчитане на сътресенията, както и на аларма за трусове, която ще бъде от голяма полза вечер, когато изненадани в съня си нямаме време за достатъчно бърза реакция. Софтуерът на iPhone предлага и други екстри като предсказване на трусове, но честно казано сме скептично настроени към тази функция.
HTC Touch Pro има отличен акселерометър, но за съжаление не открихме функционален сеизмологичен софтуер за Windows Mobile 6.1. Аналогична програма на тази в iPhone  (iSeismometer) съществува за по-новият Windows Phone 7.
За всички лаптопи и настолни компютри от създаделите на Windows софтуера, който ви демонстрирахме се предлага X/Y/Z USB акселерометър:
Въпреки, че USB устройствата, които се предлагат към софтуера изглеждат като направени в час по трудово, тяхната чувствителност (12-16 bit) е значително по-добра от тази на ThinkPad и iMac (8-10 bit).

Алтернативни индикатори за очаквано земетресение:
  • животните са в състояние да усетят наближаващо земетресение, но не и ако са някой етаж на жилищен блок, където битовите и промишлени вибрации са нещо, към което те са се адаптирали. Когато животните са на земята те са в състояние да усетят необичайните вибрации и шума от приближаващото земетресение. Но кой ли го вълнува необичайното поведение на животните в такава степен, че да го асоциира с наближаваща природна стихия;
  • хората с високо кръвно налягане, мигрена и неврологични смущенията са особено чувствителни към наближаващо земетресение и обикновено часове преди настъпването му имат повишен пулс, сърцебиене, неспокойно поведение, аномалии в кръвното налягане.

Заключение. Наличието на уред за отчитане на земетресение, дори лаптоп или смартфон предлага сигурност и спокойствие. Независимо как сте регистрирали земетресението - с техническо устройство или със собствени възприятия, най-важното е да действате разумно и да не изпадате в паника. 
Съставете си предварителен план за действие регистриране на земетресение.

Какво не трябва да правите
  • дори не си помисляйте да скачате през прозореца, ако живеете над втория етаж, защото голяма част от трагичните случаи са именно в следствие на такива прибързани действия;
  • асансьорът е едно от най-опасните места по време на земетресение, така че забравете за използването му;
  • ако не можете да се евакуирате за по-малко от 10 секунди извън жилищната сграда ползването на стълбите също е опасно, тъй като те са сред първите рушещи се елементи в сградата;
  • забравете за спасяването на ценни вещи и имущество, те ще са ви необходими само ако сте живи и здрави.

Сигурно място по време на земетресение

Когато силно земетресение ви изненада у дома, постарайте се да запазите самообладание и да намерите сигурно място за укритие. Сигурно място е такова в близост до носеща стена (най-добре ъгъл на носещи стени), под солидна маса или най-добре под здраво легло със солиден матрак. Твърди се, че касата на вратата също е добро укритие, но запазването на равновесие около такава малка площ е непосилна за много хора задача. Вашето сигурно място трябва да е далеч от прозорци, библиотеки със стъкла, рафтове с предмети.
Ако земетресението е станало по време на сън и леглото ви се намира на сигурно място (обикновено в ъгъла на две носещи стени) няма нужда да тичате из цялото жилище - просто поставете възглавница да защити главата ви. Но ако леглото ви се намира близо до прозорец, бързо трябва да го напуснете и след земетресението да се замислите дали там е най-подходящото му място.
Ако живеете повече хора в едно домакинство, разпределете си предварително местата за укритие в жилището.

Здраве и стрес

Ако за пръв път сте свидетел на силно земетресение, стресът и паниката няма как да бъдат избегнати.
Стресът и гео-магнитните смущения по време на земетресение са не по-малко опасни от срутването на жилищната сграда върху вас, защото инфарктът и инсултът са по-смъртоносни от стоварването на килограми бетон върху вас.
Както се оказа след силното земетресение на 22-ри май 2012г., много хора с повишено кръвно налягане потърсиха медицинска помощ. Имайте предвид, че по време на такова бедствие медицинските екипи едва ли ще могат да реагират адекватно, а телефонните линии вероятно ще са претоварени. Затова най-малкото, което трябва да направите е да пиете редовно медикаментите си.
Не забравяйте свои близки хора, за които знаете че имат здравословни проблеми след като отмине бедствието. При първа възможност се постарайте да ги успокоите и да им напомните да вземат необходимите лекарства.
Имайте предвид, че много млади хора дори и не подозират за проблеми със сърцето и кръвното налягане до възникване на такава стресова ситуация.
Много ще ви помогне за овладяване на стреса и паниката разговорът със съседите, които неминуемо ще срещнете по стълби, коридори и пред входа на жилището си. Едва ли повечето от тях са попаднали на такова ценно ръководство за оцеляване, така че предложете им своите ценни съвети.

Пакет за евакуация

Когато се активизира сеизмична дейност и има повишена опасност от земетресения задължително трябва да подготвите пакет за евакуация.
Той трябва да съдържа вода, суха или консервирана храна, фенерче с нови батерии, портативно радио, универсално ножче, дрехи и бельо, четка и паста за зъби, сапун, кърпи и тоалетна хартия.
Няма да бъде излишно да поставите в този пакет и неголяма сума пари в брой. Парите е най-добре да бъдат долари или евро, защото на такава валута може да повлияят негативно само ядрена война или нападение от извънземни.
Дублирайте този пакет и в автомобила си, ако имате такъв. Сложете в автомобила си палатка и топли одеяла.
Слагайте документите, пари в брой (не разчитайте на банкомати и банки), ключовете за жилището, за колата и мобилните си телефони на места, които са най-подходящи за бърза евакуация - те със сигурност ще са ви необходими.

Напускане на жилището

Първите трусове са отминали и решавате да напуснете жилището, да пренощувате или да отпътувате на по-безопасно място.
Изключете тока (помислете за храната в хладилника, ако смятате да отсъствате повече от 24 часа), спрете крановете за водата (много тръби се пукат и жилището става негодно за обитаване след наводнение), прекъснете достъпа на газ от спирателният кран.
Ако имате газови бутилки за отопление или готвене и имате достатъчно време, разкарайте ги далеч от жилището си.
Обмислете риска да оставите пари и ценности в жилището с оглед на това къде смятате да отпътувате.
Вземете мобилният си компютър, с който със сигурност ще бъдете по-информирани и с по-добри възможности за комуникация.
Закрепете подвижните предмети по мебели и рафтове, свалете по-тежките от тях на пода, по ценните и чупливи ги защитете с аерофолио или дрехи.
Вземете допълнително храна без да забравяте за водата, която в краткосрочен план е най-бързо изчерпващият се консуматив.
Не прекалявайте със запасяването с дрехи и храна - не е дошъл краят на света, а ако е дошъл най-полезни ще са ви чифт здрави обувки, топли дрехи и повече бельо и чорапи.

Полезни неща по време на активен сеизмичен период

  • аварийно LED осветление с акумулатор;
  • противогаз или респиратор, особено около вас ако има химически завод... обикновено ги има навсякъде дори и да не предполагате за тях. Вероятността от силно запрашена среда след трус не е за пренебрегване;
  • аптечка с лекарства, успокоителни, превързочни материали. Ако някой има склонност към покачване на кръвното налягане, задължително имайте предвид, че гео-магнитните смущения и стресът ще увеличат значително риска от инсулт. Към медицинския комплект добавете и портативен уред за измерване на кръвно налягане, както и термометър;
  • бутилка хубав алкохол - успокоява нервите, сваля кръвното налягане (временно) и редуцира стреса;
  • заклетите пушачи да си вземат вредните цигари, тъй като могат да изпаднат в нервна криза от продължителната им липса; 
  • качествена палатка, комплект одеяла и спални чували; 
  • газов котлон и запалка;
  • резервен телефон със заредена батерия;
  • зарядно устройство за автомобил към телефон и лаптоп или най-добре универсален инвертор (от 12V към 220V);
  • ако нямате възможност да напуснете жилището си по време на активен сеизмичен период, носете със себе си свирка за да бъдете открити от спасителните екипи, ако положението стане наистина трагично.
Добави в Svejo

1 коментар:

Nik каза...

За съжаление програмата QCNLive не можа да калибрира правилно акселерометъра на HP TC4400.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни