Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Thinkpad X61 Tablet - надеждност и производителност в зависимост от твърдия диск

Компютърът (лаптопът) е машина за съхранение и обработка на информация. Колкото и да сме заслепени от пристрастие към производител и предпочитание към дизайн, забравянето на споменатия по-горе факт може да има тежки финансови и емоционални последствия.
Най-крехкия, най-натоварван и съответно склонен към дефекти компонент в компютърната система е
неговият твърд диск. Същевременно на твърдия диск се съхранява и най-ценното за всеки потребител - документи, проекти, фотографии, видео, грижливо събирана с години колекция от филми и музика. Всичко във вашият лаптоп може да се ремонтира и подмени, но информацията от дефектирал диск рядко може да се възстанови дори и частично (или възстановяването изисква значителен финансов ресурс).
Ето как изглежда твърд диск без защитен капак - "грамофон", чиято плоча като дефектира, губите безценна информация (генерирана и събирана с години)

Обикновено само след около шест месеца от покупката на нов лаптоп, информацията съхранявана на твърдия диск надхвърля като ценност стойността на самият лаптоп. Или поне това е така за потребителите, които ползват лаптопа си за нещо различно от игра на пасианси, чат по Skype и колекция от избрани вопли на туниговани красавици от аграрен произход.
При настолните компютри лесно можете да организирате система за надеждно архивиране на информацията (с няколко твърди диска). При лаптопите обаче диска в повечето случаи е само един и възможностите за архивиране са значително по-ограничени и много рядко използвани от потребителите.
Мобилният диск е изложен на много повече сътресения, вибрации и риск от фатален за работата му удар спрямо настолният твърд диск, който се използва в стационарен компютър.
Всеки твърд диск има определен "безавариен" жизнен цикъл - обикновено от 2 до 7 години, като този срок зависи не само от експлоатацията, а в много по-голяма степен от производител и клас на устройството. Зависи също така и от качеството на лаптопа, в който е монтиран - шаси, хардуерна и софтуерна защита на твърдия диск.
Да обобщим факторите, определящи надеждна защита на информацията при мобилен компютър:
  • качествен твърд диск от висок клас (каквито са WD Scorpio Black и Seagate Momentus) - моделите в този клас имат значително по-голям експлоатационен ресурс и наличие на повече технологии за защита от стандартните серии;
  • качествен лаптоп с добра защита на дисковата система - метално шаси, изолация (чрез демпфери и уплътнители) от вибрации и сътресения, апаратни технологии за защита (като сензор за движение).
Освен по-висока степен на надеждност и защита, мобилните твърди дискове от висок клас предлагат и сериозно подобрение на бързодействието спрямо стандартен диск (7200rpm срещу 5400rpm). Мобилен твърд диск със скорост 7200rpm дори е в състояние да покаже по-добро бързодействие от настолен диск, защото времето за достъп например при мобилният диск е по-малко, поради това, че по-малкият диаметър на магнитните пластини изисква по-малък ъгъл на преместване на четящите глави.
Публикувайки тази статия през 2011г. няма как да не споменем и за алтернативата на класическите магнитни твърди дискове - SSD (Solid-State Drive). Твърдотелните дискове нямат механика, която да е склонна към дефектиране и поради тази причина агресивно се рекламират като много по-надеждна алтернатива от магнитните дискове.
Тези маркетингови твърдения донякъде са верни единствено за изключително скъпите SLC (Single-level cell) SSD. "Евтините" (и все пак много по-скъпи от магнитните дискове) MLC (Мulti-level cell) SSD имат много по-кратък жизнен цикъл и надеждност не само от SLC, но и от магнитен диск, особено ако той е от висок клас. 
В потвърждение на това замислете се за състоянието на наличните ви USB Flash памети (на която технология се базират и SSD) - защо старите и стрували много пари някога "флашки" от 128-256MB все още работят безотказно (3-4 години след покупката им), докато новите и изключително евтини "флашки" от 4-16GB дори и при не много интензивна употреба нерядко дефектират само няколко месеца след покупката им. "Странно" и защо старите "флашки" са доста по-бързи от новите. Да - всички стари и скъпи Flash памети бяха SLC, а всички нови и евтини памети са MLC. Това за пореден път ни доказва, че не технологиите поевтиняват, а просто след утвърждаване на нещо качествено и желано се предлагат негови евтини заместители с далеч не толкова добри параметри и всичко това се дължи на желанието на производители и търговци да направят печалбите си максимални, а не да правят кеф на потребителя. Модерно сега е наличието на SSD в лаптопите, а дали то е от тип SLC или MLC, дори и производителя премълчава, а консултанта в магазина не е и чувал за тези съкращения.
След този критичен увод ще онагледим нашите твърдения с резултати от тестове.
За тестов лаптоп използваме IBM/Lenovo ThinkPad X61 Tablet - скъпа и надеждна техника за професионално приложение, която заслужава да бъде комплектувана с качествен и бърз диск, особено след като се ползва за фотообработка, защото точно при работа с програми като Photoshop най-добре се усеща разликата в скоростта на твърдия диск.
 
Таблетът предлага максимална защита на твърдия диск - механична защита чрез гумени уплътнители и апаратна защита чрез акселерометър (Active Protection System). И всичко това поставено в здравия магнезиев корпус на истински ThinkPad.
В тестовете използваме следните твърди дискове:
  • Western Digital Scorpio Black (320GB SATA2, 7200rpm, 16MB) - мобилен диск от елитната Black серия на според нас най-добрият от две години производител с максимална надеждност и производителност, съпоставима с тази на настолен диск. Високото качество на Scorio Black се потвърждава и от рекордната 5-годишна гаранция от WD;
  • Samsung Spinpoint M7E (320GB SATA2, 5400rpm, 8MB) - мобилен диск от среден клас от производител станал известен със своите бързи дискове;
  • Samsung 8GB MLC SSD - твърдотелен диск със скромен капацитет, който участва в тестовете за да сравнение на бързодействието на магнитните срещу евтин MLC SSD.
Тестовете проведохме под Windows XP SP3 като единствената причина за това е, че Windows 7 изисква поне 16GB място за начало на инсталацията, а такъв SSD диск нямахме на разположение.
Използвайки програмката Windows Boot Timer установихме, че операционна система наистина се зарежда много по-бързо от SSD диск. WD Scorio Black ви спестява 5 сек. време за зареждане на Windows OS спрямо стандартен мобилен диск с 5400rpm.
PC Mark 2005, освен скоростта на зареждане на операционната система оценява и бързината на обработка на информация (четене и запис). WD Scorpio Black показва значително предимство пред 5400-оборотния диск на Samsung. SSD диска изненадващо заема последното място (изненадата е за читателите, които не са запознати с особеностите на твърдотелните дискове).
Crystal Mark затвърждава отличното представяне на WD Scorpio Black. Отново Samsung MLC SSD в комплексен тест е на последно място.
Everest 5.50 ни показва равенство между магнитните дискове на WD и Samsung при линейно четене [MB/s]. SSD изостава с повече от двойна разлика.
При случаен достъп, WD Scorpio Black няма конкуренция.
Огромно е предимството на SSD устройството в средното време за достъп [ms] пред магнитните дискове.

От тестовете по-горе видяхме, че като отделни параметри в изолирани синтетични подтестове SSD има значително предимство пред магнитните дискове, което се използва активно и от маркетинговите отдели на производителите. В комплексните тестове обаче, максимално доближаващи се до реалната работа с лаптоп, MLC SSD значително отстъпва на класическите магнитни дискове. Във връзка с това няма как да не споменем, че след изключително бързия старт на ОС от SSD, бяхме много разочаровани от работата на твърдотелното устройство, поради нередките моменти на "замръзване" на системата и невъзприемчивост към команди за периоди от 3-5 сек. 
Безспорен победител в нашите тестове е WD Scorpio Black, който срещу несъществено по-висока цена спрямо стандартен 2.5" мобилен диск предлага:
  • надеждност, гарантирана от елитната серия на WD, единствена сред мобилните дискове предлагана с 5-годишна гаранция;
  • висока скорост (7200rpm), при стандартна скорост за мобилен диск от 5400rpm;
  • NoTouch технология – система за динамично окачване на четящите глави с цел избягване на инцидентно докосване до магнитната плоча.
Thinkpad X61 Tablet ни предоставя и уникалната възможност за организираме хибридна дискова система, която комбинира  бързината на SSD и обема на HDD чрез монтаж на mSATA SLC SSD на втория свободен Mini PCI-E слот в комбинация с WD Scorpio Black магнитен диск. Ето как изглежда mSATA диск за тази цел:


Заключение. В никакъв случай не пестете от цената на твърдия диск, защото по-добрата надеждност, по-високата скорост и значително по-големият гаранционен период на твърд диск от висок клас ще ви осигурят сигурна и спокойна работа в продължение на години. Инвестицията в евтин MLC SSD диск с оглед съмнителен прираст на бързодействие не е за предпочитане дори пред магнитен диск от среден клас. Ако желаете скорост, надеждност и разполагате с неограничен финансов ресурс, то изборът е само един - SLC SSD с голям капацитет. Добра възможност на оптимална цена е и хибридната дискова система, която споменахме по-горе. 
Имайте предвид, че всички лаптопи на пазара се предлагат с възможно най-евтини дискове. Изключение правят единствено скъпите мобилни графични станции и някои бизнес лаптопи от най-висок клас, които разполагат с WD Scoripo Black, Seagate Momentus 7200rpm или техни брандирани "близнаци".


Предлаганият от нас IBM/Lenovo Thinkpad X61 Tablet по желание на клиент се комплектува с бързия и надежден WD Scorpio Black (320GB или 500GB) с 5-годишна гаранция към Solytron. Цена и спецификации на Thinkpad X61 Tablet.
Добави в Svejo

3 коментара:

Анонимен каза...

Съжалявам, че съм анонимен, но в момента нямам време да се регистрирам. Според моето скромно мнение на пазара има и по-подходящи MLC SSD модели, с които да направите тестване/сравнение между двете технологии. Минималното, което ми хрумва в момента е, че всички модели с малък обем са сериозно орязани като скорост и други възможности. Дали е възможно (въпреки ценовата разлика) да сравните модела поне със среден клас SSD?!?!?

кен каза...

Да, възможно е - можете да се свържете по мейл с нас и да ви предоставим банковата си сметка за превод на пари, с които да закупим такъв диск. След тестовете разбира се можете да си вземете диска.

Анонимен каза...

"Turbo Memory hard drive cache" ли се нарича тази хибридна дискова система за която става дума в края на статията ?

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни