Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Asus G1S - качествен тайвански лаптоп за игри

Читателите на нашия блог вероятно са изненадани, че след като акцентираме върху качествени модели на IBM, DELL, HP и Fujitsu, сме отделили статия и за лаптоп на Asus.
Тайванската фирма не заслужава пренебрежително отношение, защото заедно с качествените си дънни платки, видеокарти, звукови, оптични устройства и друга периферия, Asus е сред водещите световни компании в производството на мобилни компютри (лаптопи, нетбуци и таблети). Разбира се, компания от Тайпе не разполага с аналози като качество и надеждност на корпоративните модели от сериите IBM/Lenovo Thinkpad или
DELL Latitude, но Asus предлага на крайните потребители сравнително надеждни, качествени мобилни компютри на много добра цена.

Кратко за Asus

Вероятно малко хора в България знаят, но името на Asus не е свързано с Азис, а идва от гръцката митология (Pegasus – един доста известен летящ кон). Какво общо има китайска (тайванска) хардуерна компания с гръцки крилат кон лично аз не мога да обясня, но безспорно името на компанията е много съзвучно и в това му съкращение отлично се идексира в търсачки и каталози.
Asus е създадена на 2 Април 1990г. в Тайпе от четирима компютърни инженери, работили преди това в Acer.
Признание за качеството на продуктите на Asus е използването на дънни платки и други компоненти от Sony (Playstation), Apple (вкл. и Macbook), DELL/Alienware, HP, Falcon Northwest и др.
Asus работят основно с процесори на Intel и като водещ партньор на американската компания след 2009-та година те получават инженерните образци на новите процесори преди конкурентите си. Това обаче не е било така в периода преди това, когато водещият топ-производител на x86 компютри (IBM) е получавал тези инженерни образци 6 месеца преди останалите компании. Което отново ни показва колко много се променя компютърния пазар след оттеглянето на IBM от производството на лаптопи и настолни компютри.
Има доста твърдения за хардуерния принос на Asus в световната индустрия, но лично за мен като значими могат да се определят само тези:
  • 2002г. - основана е дъщерната компания AsRock ("Като Скала"). Създаването на новата търговска марка е обусловено от желанието на Asus да се конкурира с ECS и Foxconn, без да променя реномето на продукцията си, която се асоциира от купувачите с техника от висок клас;
  • 2006г. - в отговор на Acer Ferrari, Asus създава серията VX (Asus Lamborgini);
  • 2007г. - Asus представя най-известния си продукт (Eee PC), нетбукът предизвикал революция в маркетинга на мобилни компютри.
Ултра-компактните нетбуци на Asus бяха събитие в световната индустрия. Първите модели, въпреки, че изглеждаха сглобени от подръчни материали, предлагаха качество, недостижимо за много от следващите продукти от клас "netbook". Доказателство за това например е една от малкото "нетрептящи" подсветки, която някога е вграждана в мобилен компютър:
Лаптопите от серията Asus Lamborgini се нареждат сред топ-геймърските конфигурации, отличаващи се с впечатляващ дизайн и най-производителния към момента на излизане хардуер.
В това ревю няма да тестваме Asus Lamborgini, нито ще демонстрираме възможностите на нетбуците на тайванската компания. Участието на тези два продукта в статията бе единствено с цел демонстрация на сериозният опит, който имат Asus в производството на мобилни компютри.

Asus G1S

Главен герой на тази статия е друг модел на Asus, също с доста "спортни" претенции не само като хардуер, но и като дизайн. Моделът е Asus G1S като външен вид не може да бъде оприличен на Lamborgini, а по-скоро на поръчков Lotus с карбоново покритие.
Агресивният дизайн на Asus G1S, както и на Lamborgini серията вероятно са повлияни от лаптопите на Alienware, чийто хардуер в голямата си част се произвежда точно от Asus. Не бих се учудил, ако някои модели на Alienware имат хардуерни "близнаци" от тайванската фирма.
Корпусът и шасито на Asus G1S са учудващо здрави, сравнени с другите производители от "Б" групата. Шасито е укрепено с метални части, вентилационната система е много ефективно проектирана, без пестене на меден материал.
Погледът отдолу може само да ни радва, защото имаме пълен достъп до сервиз, обслужване и ъпгрейт на всички компоненти (не се налага пълно разглобяване на лаптопа за смяна на памет например).
Важно уточнение. Въпреки качественото шаси и добрата охладителна система, не трябва да се забравя, че Asus G1S е снабден с често дефектиращото графично ядро NVidia GeForce 8600M GT.
На снимките по-горе виждаме, че Asus G1S за разлика от много други лаптопи е проектиран много добре откъм надеждност на пантите, които са три на брой и са усилени с метални части.
Виждаме и едно много ефективно решение за подобряване на охлаждането на мощния "геймърски" лаптоп - високите гумирани крачето под корпуса.
Asus G1S предлага добри възможности за включване на периферия. Най-добро впечатление в това отношение ни направи наличието на HDMI изход, към който виждате, че може да се включи и DVI преходник.

Тест и анализ на резултатите

След като разгледахме дизайна и конструкцията на Asus G1S, ще ви покажем на какво е способна комбинацията Intel Core 2 Duo T7250 + NVidia GeForce 8600M GT.
Избрали сме и интересни конкуренти на тайванския Game лаптоп:
  • HP G62-450SL - доста по-съвременен лаптоп с Core i3-350M. Този модел участва в сравнението поради наличието на графично ядро Intel HD Graphics;
  • DELL Latitude D830 - бизнес лаптоп с процесор Intel Core 2 Duo T7700 и видеокарта NVidia Quadro NVS 140M (професионален аналог на GeForce 8400M GS);
  • DELL Precision M65 - графична станция с процесор Intel Core 2 Duo T7400 и видеокарта NVidia Quadro FX 350M;
  • HP Compaq 6910p - отличен бизнес лаптоп с процесор Intel Core 2 Duo T7500 и видеокарта ATI Mobility Radeon X2300;
  • Мощна настолна конфигурация от последно (към есента на 2011г.) поколение с процесор Intel Core i5-2500K, която се тества в вграденото графично ядро Intel HD Graphics 3000. Като процесорна мощ участието на тази конфигурация вероятно е неуместно спрямо сравняваните лаптопи, но поради липса на мобилна система с HD Graphics 3000, взимаме резултатите от тази настолната система.
Тестовете проведохме само под Windows 7 Ultimate 64-bit.
Първоначална представа за конфигурациите получаваме от вградения в Windows 7 модул за самооценка на производителността. Напълно сме съгласни с оценката на процесорната производителност, но резултатите за "Gaming Graphics" изглеждат повече от съмнителни предвид, че на едно ниво са поставени 8600M GT, HD Graphics и... NVS 140M (8400M GS).
3DMark 2006 вкарва логика в сравнението на графичната производителност на тестваните лаптопи. Asus G1S и NVidia 8600M GT са в пъти по-производителност от показаните уж като равностойни от Win 7 Score видеокарти. Многократно по-мощният процесор (Core i5-2500K) на настолната конфигурация не е в състояние да помогне на HD Graphics 3000 да покаже надмощие на три поколения по-старият Game лаптоп.
Под DX10, 3DMark Vantage уж показва сериозно предимство на HD Graphics 3000, но по мое мнение този тест никога не се е славил с кой знае каква обективност.
Освен DX, компютрите използват и OpenGL графична среда (най-добре това го знаят потребителите, ползващи MAC OS и Linux). Често лаптопите (особено от висок клас) се ползват и като графична станция. Наблюдаваме много интересна победа на Asus G1S в SolidWorks подтеста, където GeForce 8600M GT се представя по-добре дори от професионалните Quadro видеокарти. Резултатите на HD Graphics 3000 са плачевни в сравнение с дискретните NVidia видеокарти.
В "цивилния" OpenGL и по-точно в тестващия графичната производителност за видео-обработка Cinebench 11.5 виждаме, че на Intel HD Graphics 3000 (която е "въоръжена" с апаратни видео кодеци и декодери) може да се противопостави единствено Asus G1S. Този тест ни показва и почти 5-кратно по-високата производителност на четириядреният Core i5-2500K спрямо Core 2 Duo и дори мобилният Core i3.
Нереалният резултат за "Gaming" в PC Mark Vantage отново ме навежда на мисълта, че целият Vantage пакет е създаден единствено с цел обслужване на маркетингови интереси, а не на обективност.
Като изключим фантастично високите резултати на Core i5-2500K в Everest, всички останали процесори изглеждат не много различни като производителност.
В Hyper Pi (модернизиран аналог на Super Pi), Core i5-2500K тотално засенчва нелошият резултат на мобилният Core i3 - 350M.

Заключение. Asus G1S е качествен представител на класа Game лаптопи - добра конструкция и шаси, ефективна охлаждаща система и мощен за времето си хардуер. Слабото място на лаптопа (склонната към дефектиране видеокарта) е пропуск не на Asus, а на NVidia.

Спецификации и цена на Asus G1S можете да видите тук.
Добави в Svejo

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни