Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Thinkpad X61 Tablet - идеалната комбинация между графичен таблет и touchscreen лаптоп

IBM безспорно са най-новаторската компютърна (и не само) фирма в световната промишленост. Въпреки това в тази статия няма да описваме рекордния брой Нобелови награди, които притежава американската компания, а ще се насочим към една специфична компютърна сфера, в която IBM и серията им Thinkpad бяха не само пионери, но съвсем доскоро и еднолични
лидери като технология и качество. Това са графичните мобилни таблети (лаптопи).
Първите таблетни лаптопи се предлагат от IBM още през 1993-та година и това са моделите Thinkpad 750P / 360P.
В тази статия ще ви представим един от най-качествените таблети на IBM/Lenovo – моделът Thinkpad X61 Tablet, който е и последният графичен таблет, носещ логото на IBM. Няма да описваме отново добрият корпус и отличната клавиатура на този модел, защото това наскоро го направихме в ревюто на Thinkpad X60, който не е таблет, но е напълно аналогичен като дизайн и сглобка.
Особеност и привидно слабо място на таблетните лаптопи е подвижната панта (две степени на свобода), свързваща електромагнитния дисплей с корпуса. Производителите на графични таблети не са случайни фирми, а устройствата им отговарят на най-високите критерии за качество, затова тази подвижна панта е с надеждност, съизмерима и дори по-висока с тази на стандартни панти на лаптоп (дори и на такива при Thinkpad).
На схемата по-горе виждате панта на Thinkpad X200, а на снимката - панта от Thinkpad X61 Tablet. Дори и от тези изображения се вижда колко качествено и надеждно са проектирани металните подвижни съединения при Thinkpad.
Далече по-малка надеждност обаче притежават подвижните съединения на неграфичните touchscreen лаптопи, което е нормално предвид значително по-евтиното им изпълнение. 
 
Основната ни цел в тази статия е да ви представим разликата между истински графичен (електромагнитен) таблет и стандартен touchscreen лаптоп, тъй като Thinkpad X61 Tablet може да работи и в двата режима.
Разликата между електромагнитен графичен таблет и масовите touchscreen устройства и като принцип на действие, и като прецизност на работа е много голяма. Докато графичният таблет е професионална техника за рисуване, дизайн и проектиране, то touchscreen лаптопите, телефоните и LCD мониторите имат една основна цел - да улеснят управлението на техниката. Въпреки тази съществена разлика, определението “таблет” поради високата си маркетингова стойност се прилага към всички дисплеи, чувствителни на допир или друг вид въздействие (оптично, електромагнитно, акустично).
Историята на графичния таблет (наречен още graphics tablet или graphics pad, drawing tablet, digitizing tablet, digitizer, дигитайзер) е малко спорна – според едни източници това е компютърът Stylator (1957г.), според други това е RAND Tablet или Grafacon (от Graphic Converter) (1964г.).
Основен елемент на графичните таблети е мрежата от проводници, която регистрира положението на специална писалка с изключителна точност (до 200 линии на мм).
Съществуват два основни принципа на работа на графичния таблет: електростатичен – регистрира се локалното изменение на електрическия потенциал на мрежата под писалката, електромагнитен – писалката излъчва електромагнитен сигнал, който се приема от мрежата под писалката. И в двата случая писалката трябва да има захранване.
Съвременната история на графичните таблети започва в Япония, а устройствата се предлагат от световният лидер Wacom. Принципът на работа на Wacom таблетите е гениално прост и се основава на явлението електромагнитен резонанс, а мрежата от проводници едновременно излъчва и приема сигнал. Излъчваният сигнал от мрежата се използва за захранване на писалката, която връща обратен сигнал, носещ информация за нейното положение, силата на натиск и ориентацията. По този начин писалката на Wacom няма нужда от собствено захранване. За всичко, които мислят, че писалката на “таблетите” е просто пластмасова пръчица, показваме сложното устройство на електромагнитната писалка на Wacom:
Не случайно тези електромагнитни писалки са толкова скъпи в сравнение със стилусите на стандартните toucsreen устройства. Затова, ако имате графичен таблет или планирате покупка на такъв, внимавайте много да не загубите или повредите скъпата му писалка, защото дори и eBay няма да ви предложи нещо по-евтино от 100-150лв. (и по-скъпо за моделите на Thinkpad например). Също така, ако купувате таблет втора ръка, имайте предвид, че без писалка той е просто обикновен лаптоп, а намирането на оригинална писалка не е никак лесна и евтина задача, каквото и да твърди търговецът.
По-невнимателните читатели, които обичат да пишат коментари след като огледат снимките и клиповете вероятно все още не намират връзката между електромагнитната технология на Wacom и представяния в тази статия Thinkpad X61 Tablet. Ето я и нея в графичен вид:
Точно такова е устройството и на Thinkpad X61 Tablet – дисплей, под който има матрица от проводници, които генерират електромагнитно поле, захранващо графичната писалка.
Така изглежда матрицата от проводници под LCD панела на ThinkPad X61 Tablet. От снимките виждате, колко много световноизвестни производители участват в изработката на дисплея на сложния и скъп графичнен таблет. Сред тях е и Wacom, който участва с толкова рядко срещащия се знак за качество от най-високо ниво - Made in Japan.
IBM и техните приемници Lenovo не откриват “топлата вода”, а ползват технологията на Wacom, което се вижда и от:
Thinkpad X61 Tablet е базиран на технологията на Wacom, използваща принципите на електромагнитния резонанс. Това е истински графичен таблет, подходящ за художници, дизайнери, фотографи, въвеждане на ръкописен текст.
Електромагнитната технология е изключително прецизна за професионална работа, но в сравнение с псевдо-таблетите (touchscreen устройствата) няма удобството на управлението с пръсти и възможност за Multi Touch команди.
Но Thinkpad X61 Tablet е лаптоп, който комбинира електромагнитен графичен таблет с капацитивен touchscreen екран. Тоест освен да ползвате прецизната технология на Wacom, можете с лекота и да управлявате операционните системи само чрез пръсти, включително и в Multi Touch режим (засичат се няколко точки на допир).
Уточнение: не всички версии на модела поддържат управление с пръстов допир и  Multi Touch.
След като сме започнали това ревю с толкова теоретична част, накратко ще ви представим и разликата между капацитивен и резистивен touchsсreen дисплей.
При резистивните Touchscreen устройства, над дисплея има няколко допълнителни слоя с нанесени на тях тънки и прозрачни „проводници”,образуващи координатна система от точки. Тези допълнителни слоеве, както и разделящият ги слой покритие с еластични дистанциращи полу-сферички, доста влошават видимостта и качеството на картината. Най-горния слой е еластичен и при допир със стилус или пръст се деформира и притиска слоевете под него. По този начин те се „окъсяват” в точката на натиск и това дава информация на управляващата електронна схема за координатите на натиска. Неудобството на този принцип е сравнително голямото усилие, необходимо за регистрацията на въздействие, както и значителното износване на повърхността му след интензивна употреба.
  
При капацитивните Touchscreen устройства отново над дисплея има нанесени прозрачни проводници, образуващи координатна система от точки – т.нар. капацитивни сензори. При доближаване на пръст или подходящ стилус към съответната част от дисплея, капацитетът в тази точка се увеличава и това се регистрира от управляващата електроника. По този начин се определят координатите на допир. Тази технология също, както и резистивната не предлага особена прецизност поради ограничения брой на капацитивните сензори върху дисплея и поради факта, че точките в близост до тази на допира също променят своя капацитет и управляващата електроника не винаги успява да реагира адекватно .
Колкото и думи и схеми да използваме, нищо не може да се сравни с визуалната демонстрация на двете технологии - електромагнитен таблет и капацитивен touchscreen:
Сами виждате, колко по-прецизен и бърз е графичният режим на работа с електромагнитна писалка, отколкото touchscreen режима с платмасов стилус (от Nokia 5530).
Рисунка с електромагнитна писалка (режим - графичен таблет)
Рисунка с пластмасов стилус (режим - капацитивен touchscreen лаптоп)
До тук изненадите и прелестите на Thinkpad X61 Tablet не спират, защото в модела се използва уникалният като цветопредаване AFFS дисплей, основан на S-IPS технологията.
Mногократно сме описвали и демонстрирали огромната разлика между масовият TN+Film дисплей и IPS (In-Plane Switching) технологията. Схематично разликата е показана на фигурата по-горе. При TN+Film молекулите на течните кристали са разположени хаотично, докато при AFFS (IPS) те се ориентират от електроди, така че да осигуряват  оптимален зрителен ъгъл и несравнимо по-добро цветопредаване.
От клипа по-долу сами може да се убедите в огромната разлика между AFFS дисплея на Thinkpad X61 Tablet и TN+Film дисплеите на Thinkpad X60 и Apple Macbook:
Виждате и разбиването на един мит – за невероятните дисплеи на Macbook, които уж се ползват от всички професионални фотографи. TN+Film дисплеят с неговият 18-битов цвят (262 хил. цвята) не може да се конкурира с 24-битовото (16.78млн. цвята) изображение на AFFS (S-IPS) дисплей.
Тази първа част на нашето ревю за Thinkpad X61 Tablet ще завършим с фото-галерия на този уникален модел:
Общ вид
Сравнение на AFFS дисплея с други лаптопи
Сравнение с IBM/Lenovo Thinkpad X60
Сравнение с Apple Macbook 13"
 
Сравнение с Toshiba Sattelite
С това първата част на нашето ревю на IBM/Lenovo Thinkpad X61 Tablet завършва.

Заключение. Thinkpad X61 Tablet е уникален продукт, съчетаващ в себе си предимствата на графичната технология на Wacom с удобството на капацитивния touchscreen екран. Фото- и видео-материалите в ревюто показват огромното превъзходство на AFFS (IPS) дисплея пред стандартните TN+Film LCD панели.

Също така може да се запознаете с други наши ревюта на електромагнитни таблети:
Добави в Svejo

2 коментара:

ven каза...

Здравейте,
интересува ме точният модел на дисплея, който описвате в тази статия, понеже видях, че изначално моделът е бил произвеждан със следните:

12.1" Super-Wide Angle FFS XGA TFT (1024x768, 195nits), 12.1" SuperView SXGA+ TFT (1400x1050, 190nits), 12.1" MultiView/MultiTouch XGA TFT (1024x768, 150nits)

Благодаря предварително.

кен каза...

Много уместен въпрос. Дисплеят не е 1400х1050 (за съжаление), няма и мултитач, въпреки че сме дали данни в статията, че моделът като цяло има такава екстра, тоест остава първият вариант. От друга страна точно първият вариант е с най-висока яркост и за IPS технология на слънце се държи по-добре от обичайното - това се вижда добре и от снимките в статията.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни