Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Fujitsu Siemens Celsius M450 - графична станция от най-висок клас

Fujitsu Siemens е един от световните топ-производители на компютърна техника, въпреки че на нашият пазар се продава основно евтина техника с логото на тази марка и съответно малко хора в България имат високо мнение за фирмата.
Fujitsu Siemens е сред лидерите в производството на бизнес монитори с професионални дисплеи, произвежда качествени сървъри и едни от най-качествените таблети. Звездите в продуктовата линия на японско-германската фирма безспорно са мобилните и настолни работни станции от серията Celsius. След като представихме невероятната мобилна работна станция с S-IPS дисплей – Fujitsu Siemens Celsius H230, в тази статия ще представим и настолна работна (графична) станция. Моделът е Fujitsu Siemens Celsius M450, базиран на Intel Glenwood GD i975X платформа и процесор Intel Core 2 Duo E6600 на 2.40GHz и с 4MB кеш.
Първото, с което впечатлява Celsius M450 са неговите внушителна големина и тегло от 20кг. Качеството на изработка е впечатляващо и то дотолкова, че да ни хрумне “еретичната” мисъл, че машината на Fujitsu е по-качествено изработена от работните станции на DELL, HP и дори на IBM. Излишъкът от метал и прекомерният запас от здравина на корпуса нямат логично обяснение, освен ако японските конструктори не са целели стабилна работа при земетресения с магнитуд над 7 бала.

Охладителната система е проектирана като за работа в тропиците – внушителен охладител от Cooler Master с цели 8 медни термотръби, вентилатор вкарващ въздух в кутията отпред и солиден охладител, вкарващ въздух отстрани (срещу графичните и PCI слотовете). Благодарение на качествените бавнооборотни регулируеми охладители и масивната шумопоглъщаща кутия, Fujitsu Siemens Celsius M450 с успех може да претендира за най-тихият компютър, който сме тествали.

Просторната кутия разполага с място за над 4 твърди диска и съответните SATA захранвания. Масивният захранващ блок Newton Power с реална мощност от 470W предлага множество свободни куплунги, включително и 6-пинов за производителна графична карта.
Оценката за дизайна на Celsius M450 вероятно носи субективен привкус, но според нас това е една изчистена и същевременно агресивна визия за мощен компютър за дизайнери, проектанти и инженери.
Разбира се на такъв интересен и качествен компютър няма да му се размине ревю без множество тестове. Избрали сме за него много сериозен и напълно равностоен като хардуер конкурент – IBM Intellistation M Pro, за който имаме подробно ревю. Работната станция на IBM участва в тестовете освен с аналогичния на Celsius M450 процесор (E6600) и с четириядреният Core 2 Quad Q6600. За "цвят" сме добавили и стари, но славни компютри като DELL Precision 380 и HP Compaq dc7600.
Използваните в Fujitsu Siemens Celsius M450 видеокарти за тестовете са следните:
Легендарната NVidia GeForce 8800GTS от Gainward с 512MB DDR3, 256-bit, DX10, Shader Model 4.0, Open GL 2.0/2.1.
Професионалната NVidia Quadro FX1500 с 256MB DDR3, 256-bit, DX9.0c, Shader Model 3.0, OpenGL 2.0.
Тестовете традиционно сме провели под Windows XP Pro SP3 – все още предпочитаната и от нас операционна система.
Както виждате, графичната станция на IBM е тествана с GeForce 9600GT, докато за Celsius M450 ползваме близка до нея като производителност GeForce 8800GTS (в момента на теста не разполагахме с 9600GT). Ако победата на Celsius M450 в битката на игровите видеокарти може да се обясни с малко по-производителната видеокарта, то равните резултати с Core 2 Quad Q6600 при използване на Quadro FX1500 само доказват отличните качества на техниката на Fujitsu Siemens.
Напълно аналогични са и резултатите в Aquamark.
В доста старият, но отлично демонстриращ професионалните OpenGL възможности на видеокартите тест SPECViewPerf 8.1 коментар заслужават само резултатите на двете конфигурации с Quadro FX1500. Изненадваща победа на на двуядреният Fujitsu срещу четириядреният IBM.
Отново виждаме равенство на OpenGL възможностите на конфигурациите в Cinebench, но виждаме и логичното огромно предимство при рендериране на Q6600 над двуядрените процесори.
PC Mark 2005 също отчита превъзходството на четириядреният процесор и дава равни резултати на Fujitsu и IBM конфигурациите с Core 2 Duo E6600.
Същата разлика и съответно равенство виждаме и в Everest тестовете.
Математическите изчисления в Science Mark явно не се интересуват от броя ядра на Conroe архитектурата и резултатите са почти равни с минимална преднина на Celsius M450.
Изненадващо равенство на резултатите в Super Pi между Celsius M450 с E6600 и IBM Intellistation M Pro с Q6600. IBM системата с E6600 изостава с повече от секунда от аналога си, реализиран от Fujitsu.

Изводи. Fujitsu Siemens Celsius M450 успешно доказа, че е работна (графична) станция от най-висок клас и то в конкуренция с IBM Intellistation M Pro. Отлична производителност, невероятно здрав и качествен корпус, ефективно и на практика безшумно охлаждане.

Професионална техника от висок клас може да откриете в нашата ценова листа.

Добави в Svejo

5 коментара:

Анонимен каза...

Само не разбрах каква е графичната карта на графичната станция :D

кен каза...

Съмнявам се, че САМО това не си разбрал :) В тестовите графики и коментарите към тях са описани всички видеокарти и конфигурации. Дано си разбрал, че изображенията се увеличават значително след като се кликне върху тях.

Анонимен каза...

"Чукча - не читатель, чукча - писатель" :))) Прочел заглавието разгледал картинките и не разбрал най-важното.
Препоръчвам на автора да сложи картинки на видеокартите NVidia Geforce 8800GTS и Nvidia FX1500 за да могат и децата свикнали с комикси да разберат нещо.

кен каза...

Вече има снимки и описание на видеокартите.

Unknown каза...

Здравейте гледах един такъв FUJITSU CELSIUS M450 ,само че с видео NVIDIA Quadro FX 3500, 256 MB и 4096 MB DDR II 667MHz, ЧИПСЕТ: Intel 975X Express...Какво бихте казали заслужава ли си?Разчитан на професионалното ви мнение.Благодаря предварително

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни