Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

IBM/Lenovo Thinkpad X60 - тестови резултати и конкурентни модели

По време на сантименталното литературно описание на Thinkpad X60 отбелязахме, че този лаптоп работи учудващо по-добре от аналогични като хардуер модели от други производители.
В това ревю чрез тестове и сравнения ще потвърдим или отхвърлим това твърдение.
Въпреки, че Thinkpad X60 работи отлично под Windows 7 32-bit и поддържа всички визуални екстри, сметнахме за удачно да тестваме модела само под Windows XP SP3. От една страна това е системата, която ползват почти всички наши клиенти, купуващи този модел, a от друга - в нашата база данни за конкурентните модели имаме основно резултати под Windows XP.
IBM/Lenovo Thinkpad X60 участва в тестовете със следната конфигурация: Intel Core Duo T2400 (1.83GHz), Intel GMA 950, 2x1024MB DDR2, 80GB HDD 5400rpm.
Негови конкуренти са:
  • DELL Latitude D420 – популярен компактен бизнес лаптоп с Intel Core Duo U2500 (Low Voltage) 1200MHz, Intel GMA 950, 2x1024MB DDR2, 60GB HDD 4200rpm;
  • HP Compaq nc2400 – също много популярен мини-лаптоп с аналогични на DELL Latitude D420 параметри;
  • IBM Thinkpad X40 – сравнително стар модел, на който Thinkpad X60 е приемник;
  • HP 2140 Netbook – известен представител на класа “нетбук”, с който 12-инчовите лаптопи според маркетолозите се конкурира (конкурира се, ама друг път). Параметрите са: Intel Atom 1.60GHz, Intel GMA 950, 2x1024MB DDR2, 160GB HDD 5400rpm.
Въпреки, че вградените видеокарти от Intel са много далече от геймърските претенции (от тази наша демонстрация се вижда и малко по-различна гледна точка), започваме сравнителните тестове в 3DMark пакетите. Много, много сериозна преднина на Thinkpad X60 пред конкурентните модели, която е невъзможно да бъде обяснена единствено с по-високата честота на T2400 от U2500 (който по принцип е и от по-висок клас). Според тези резултати, инженерите на IBM са постигнали технологично чудо спрямо колегите си, работещи за HP и DELL.
Продължаваме с OpenGL графичния тест Aquamark. Отново преднината на Thinkpad X60 е сериозна.
Професионалният OpenGL тестов пакет на SPEC потвърждава нашата хипотеза, че по-добре проектираният лаптоп при еднакви параметри може да се представя по-добре от конкурентен модел. Това се вижда от резултатите на HP Compaq nc2400, които са почти аналогични на Thinkpad X60 и значително по-добри от абсолютно еднаквият като хардуер DELL Latitude D420. Явно много добре проектиран е и старият модел IBM Thinkpad X40, който със своя значително по-стар хардуер демонстрира отлични резултати.
Резултатите в Cinebench отново показват огромното предимство на Thinkpad X60 при използване на аналогичен с конкурентите хардуер.
Дори и в толкова стар като PCMark 2002 тестов пакет, Thinkpad X60 има много голямо предимство. Отново чудесна производителност от доста старият продукт на явно най-добрият инженерен екип - този на IBM.
Лека победа и то с добра разлика за Thinkpad X60 и под Everest. Интересно, че по принцип доста по-добре представящия се до момента HP Compaq nc2400 губи битката с DELL Latitude D420.
Thinkpad X60 явно е по-добрият "математик" сред конкурентите си, а HP Compaq nc2400 отново показва учудваща разлика спрямо напълно аналогичният DELL Latitude D420, който се представя на нивото на доста по-старият IBM Thinkpad X40.
Феноменална и трудна за обяснение разлика между Thinkpad X60 и конкурентите в "шахматният" Fritz Chess Benchmark.
От досегашните резултати голямото предимство на Thinkpad X60 пред конкурентите в Super Pi е напълно логично. Нелогична обаче голямата разлика между аналогичните модели на HP и DELL - явно в случая продуктът на HP е значително по-добре проектиран и оптимизиран от този на DELL. Вероятно някои ще допуснат, че разликите се дължат на използваните памети, но при всичките лаптопи (с изключение на нетбука и IBM X40) са използвани памети Samsung или Hynix на 667MHz с почти еднакви параметри.

Заключение. Тестовите резултати показват, че дори и да се използват еднакви хардуерни компоненти (процесор, чипсет, платформа, памет), от решаващо значение за производителността на всеки лаптоп е работата на инженерният екип, проектиращ и оптимизиращ работата на системата. Напълно оправдано е високото реноме, което имат инженерите на IBM, един от последните продукти на които е Thinkpad X60. За пореден път в това ревю потвърждаваме, че един нетбук, колкото и да е красив и компактен, не може да съперничи дори с производителността на стар компактен лаптоп с Intel Pentium M процесор.

Описаните в ревюто лаптопи може да откриете в нашата ценова листа (ако не са изчерпани).

Добави в Svejo

4 коментара:

Анонимен каза...

Момчета, надминахте себе си :)
...
Ама защо подбрахте точно тези "конкуренти"?
:)

кен каза...

Здравейте - избрахме точно тези конкуренти, защото вярваме, че повечето от нашите читатели са интелигентни хора.

Анонимен каза...

Браво!
Не бях сигурен, че смятате читателите за интелигенти, след като смятате клиентите си за Баѝ-Ганьовци.
Ама и вие се учите,де :)

кен каза...

Повърхностният извод, че смятаме клиентите си за "Бай-Гановци" вероятно е в следствие на недостатъчна интелигентност или егоцентричното лично припознаване в героя на статиите.
Иначе всеки може да види резултатите от анкетата по-долу, какво мислят нашите читатели за българският клиент.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни