Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

AMD Radeon HD6850 - висока производителност на умерена цена

В това ревю ще ви представим AMD Radeon HD6850. Да няма грешка, AMD Radeon, а не ATI Radeon (ATI остава в славната история на графичните карти). От една страна това е отлична за тест видеокарта, но от друга липсата на любимото за много потребители лого на ATI върху нея, няма как да не донесе поне малко тъга.
Разбираемо е желанието на AMD да се рекламира чрез видеокартите на придобитата преди години компания ATI. За разлика от настолните и мобилни процесори, където AMD изостава значително от конкурента си Intel, на графичният пазар на настолните и още повече на мобилните решения, AMD/ATI се представя повече от добре.
Въпреки високият продуктов номер, HD6850 се отнася към “високият среден” клас, а не към топ-видеокартите на AMD. През последните 2 години точно AMD/ATI въведе видеокартите от “нисък среден”, “висок среден”, “бюджетен топ” и други междинни класове. Понякога дори карта от “висок среден” клас като Radeon HD4770 бе по-производителна от по-скъпа карта от “бюджетен топ” клас като Radeon HD4830.
Поради все още незапълнената докрай 6ххх серия на AMD е трудно точно да се определи позиционирането на HD6850. Конкурент по производителност на Radeon HD6850 сред видеокартите на Nvidia е 192-bit версията на GeForce GTX 460.
Съдейки по външният вид на Radeon HD6850 не можем да кажем, че пред нас стои видеокарта от среден клас. Моделът е изпълнен много качествено, разположен е върху голяма 256-bit платка, притежава масивен и тих охладител с медни термо-тръби.
Спрямо предходната 5ххх-на серия, HD6850 няма почти никакви подобрения. От друга страна обаче, за първи път видеокарта от среден клас е 256-bit, има както HDMI, така и Display Port.
 
Опаковката, която ни предлагат PowerColor е доста обемна и с красиво изображение на страховит крилат воин. Не знам дали сте забелязали, но видеокартите на AMD/ATI винаги са украсени с изображения на войни и извънземни и колкото видеокартата е по-производителна, толкова нейният “герой” е по-внушителен и въоръжен. Съдейки по героя на кутията (и на охладителя) на HD6850, AMD ни предлагат видеокарта с много добра производителност.
Ще сравним HD6850 с две видеокарти от висок клас от по-стари поколения - легендарната GeForce 8800GTS и "орязаната версия" на Radeon HD3850 с DDR2 памет. Като база за сравнение ще ползваме и видеокарта от нисък клас - Radeon HD5450.
Тестовете са направени под Windows 7 Ultimate 64-bit. За да покажем процесорозависимостта на новата видеокарта я тестваме в конфигурация с мощният четириядрен Intel Core i5-760 и в система с все още много популярният двуядрен Intel Dual Core E5200.
Преди да започнем с графичните резултати, гледаме какво "мисли" Windows 7 за процесорите и видеокартите. Огромно е предимството на Core i5 пред E5200, но зависимостта на видео-производителността от централният процесор явно е минимална специално за HD6850. Определено новата HD6850 се "харесва" на Windows 7 много повече от по-старите GeForce 8800GTS и Radeon HD3850.
Започваме с новият 3DMark 11, който за съжаление поддържат само две видеокарти в тестовете ни. Явно и този тест, както предходният Vantage дава комплексна крайна оценка не само на видеосистемата, но и на централният процесор, затова виждаме немалка разлика на двете конфигурации, в които участва HD6850. Бюджетният Radeon HD5450 изостава с огромна разлика от 256-битовата видеокарта.
Нагледно виждаме, че наистина под 3DMark Vantage комплексната крайна оценка се оформя от резултатите на GPU и CPU, докато самият процесор не оказва значително влияние на видео-производителността. Новият HD6850 се представя впечатляващо в компанията на GeForce 8800GTS и Radeon HD3850.
Ако ползвате Radeon HD6850 под Windows XP и/или с по-стар компютър, 3DMark 06 дава добра представа за производителността на видеокартата. Отново процесорът оказва много голямо влияние на крайният резултат, но тук виждаме и почти равен резултата на новият HD6850 и неустаряващата 8800GTS.
Резултатите във все повече набиращият популярност Unigine Benchmark изглеждат повече от коректни, защото влиянието на CPU е незабележимо. На пръв поглед резултатите на HD6850 и 8800GTS изглеждат доста близки, но трябва да отбележим една важна подробност - HD6850 е тестван под DX11, докато 8800GTS и HD3850 - под DX10.
Все повече наши клиенти и читатели ползват компютрите си за графичен дизайн и затова професионалният OpenGL тест SPECViewPerf вероятно е по-важен дори от игровите синтетични тестове. Няма как графичното тримерно моделиране да не зависи и от процесора, което много добре се вижда от резултатите. Също така се вижда, че професионалните приложения слабо се влияят от големина, скорост и битност на паметта на видеокартата, което се демонстрира чрез отлично представяне на ATI Radeon HD3850 и подебата на бюджетната HD5450 над GeForce 8800GTS.
Още един професионален и много тежък тест - новият Cinebench 11.5 64-bit. Отново за професионална работа се изисква преди всичко мощен централен процесор, докато видеокартите HD6850, HD3850 и 8800GTS показват равни резултати.

Заключение. AMD Radeon HD6850 поставя нови стандарти при видеокартите от среден клас - безкомпромисна производителност, максимален брой екстри, отлична и тиха охлаждаща система.

Цени и наличности на тези и много други видеокарти може да видите в нашият търговски сайт.

Добави в Svejo

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни