Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

DELL Latitude D830 с рекордна резолюция 1920х1200 и максимални параметри

За пореден път имаме удоволствието да ви представим качествен лаптоп от висок клас, аналог на който дори и да се намери на българският пазар, цената му би била непосилна даже и за професионалисти с високи доходи, каквито са архитекти, графични дизайнери и фотографи.
Какво е толкова специалното в този лаптоп?
На първо място това е максимално високата резолюция (1920x1200) и отлично качество на дисплея.
Изображението от такъв дисплей не може да се опише с думи – трябва да се види. Работа с толкова висока резолюция не се препоръчва на хора със слабо зрение.
Въпреки, че новото поколение процесори на Intel показват отлична производителност и то на сравнително ниска цена, Intel Core2Duo T7700 на 2.40GHz и с 4MB кеш все още се нарежда сред високо-производителните мобилни решения. Снабден с такъв процесор, DELL Latitude D830 успешно може да се конкурира с нови модели лаптопи от среден клас.
Видеокартата Nvidia Quadro NVS 140M далече не е най-подходящото решение за лаптоп с толкова висока резолюция, но от друга страна тя е отличен компромис между производителност и икономичност. Сравнително ниската консумация на видеокартата и отличната охладителна система на DELL Latitude D830 гарантират добра надеждност на лаптопа. Quadro NVS 140M е аналог (но със значително по-добри OpenGL възможности) на GeForce 8400GS и съответно поддържа DirectX 10, Shader Model 4.0, OpenGL 2.1 и пълно хардуерно ускорение на HD. Както виждате от клипа в статията, видеокартата може да подкара сериозна игра като Dead Space 2.
Една от основните причини за дефектиране на лаптопите е евтината изработка – слабо шаси, деформируем корпус и неефективно охлаждане. DELL Latitude D830 е един от последните модели, проектиран за над 10-годишна употреба – максимално здраво магнезиево шаси, метална обвивка на дисплея, качествена пластмаса, надеждна охладителна система. Повечето по-нови модели от Latitude и дори Precision серията са по-евтини като материали и с по-ниски изисквания за надеждност.
Дизайнът на модела e “съвременна класика” – минимум дизайнерски импровизации, корпусът е проектиран не да привлича внимание, а да защитава добре качествения хардуер в продължение на много години. Това не е кичозен външен вид, който би ви омръзнал на следващия ден след покупката. Като стил и традиция класическият Latitude/Precision дизайн съперничи на този на IBM/Lenovo Thinkpad.
DELL никога не са се славили с перфектни като на Thinkpad органи за управление (клавиатура, трак-пойнт, тач-пад), не ни изненадват и с Latitude D830. Типична “суха” клавиатура, прекалено “рязък” трак-поинт и отзивчив, но склонен към “гланциране” (след време) тач-пад. Няма как да не отбележа, че лаптоп с такава висока резолюция за комфортна работа има нужда от много по-прецизни органи за управление. От друга страна, колкото и качествени да са вградените органи за управление, професионалните цели за които се ползва D830 налагат употребата на прецизна мишка с висока резолюция.
Моделът Latitude D830 вече е бил обект на наше ревю под Windows XP, въпреки че тестваната тогава модификация да бе с по-слаби параметри.
В тази статия ще ви покажем производителността на модела под Windows 7 Ultimate 64-bit.
Конкуренти на DELL Latitude D830 ще бъдат:
Трите тествани лаптопа работят отлично под Windows 7 като поддържат почти всички визуални ефекти. Определението "почти" се отнася само за HP Compaq 6910p, чиято видеокарта не поддържа DX10. Рейтинг системата на Win 7 и друг път сме забелязвали да занижава резултатите на професионалните карти в Graphics, докато в Gaming Graphics отчита нормални показатели. Виждаме немалка разлика в рейтинга на твърдия диск на D830 спрямо другите лаптопи - обяснението е бързият 7200 оборотен твърд диск на лаптопа, докато конкурентите му са със стандартни 5400rpm  дискове.
Въпреки доста близките хардуерни показатели на конкуриращите се лаптопи, DELL Latitude D830 взима немалка преднина в комплексният тест PC Mark Vantage 64-bit. Интересно как D830 с по-старата памет DDR2 е по-бърз от Thinkpad R500 с DDR3. Игровите възможности на D830 според PC Mark са значително по-високи от тези на конкурентите.
Сериозно предимство на Latitude D830 над Thinkpad R500 и в Everest 5.30.
Игровите тестове започваме с 3DMark 2006 - предимството на NVidia Quadro NVS 140M над Intel GMA 4500MHD е значително, но аз лично очаквах по-голяма разлика.
В един сравнително нов и доста ефектен тест (Unigine Heaven) под DX10 и двете видеокарти са еднакво слаби.
В 3D Mark Vantage DELL Latitude D830 участва сам, тъй като другите участници не можаха да завършат теста при задаване на Performance настройка.
Професионалният OpenGL пакет на SPEC също стартира успешно само на DELL D830.
В Hyper Pi T7700 пoказва класата си над T6570 и то с убедителна преднина.
В края на това ревю демонстрираме как DELL Latitude D830 сравнително успешно се справя с игра от най-ново поколение като Dead Space 2.

Заключение. DELL Latitude D830 е сред последните скъпи и максимално качествени модели на американската компания. След оттеглянето на IBM, посредствеността завладя всички производители на лаптопи, но чест прави на DELL, че все още залага на качество, а не само на агресивен маркетинг, дизайн и цени. DELL вероятно са и единствената компания (запазвам дипломатично мълчание за HP), осигуряваща лаптопи с толкова висока резолюция. Отличната репутация на DELL до голяма степен се дължи на бизнес серията Latitude, чиито представители D620, D630, D820, D830 завладяха корпоративният пазар. 

Голям избор и подробни описания на висок клас лаптопи като DELL Latitude D830 може да откриете в нашата ценова листа.

    Добави в Svejo

    5 коментара:

    Анонимен каза...

    стара машина с качества, но е изключено да се сравнява с лаптопите на DELL от ново поколение - Core i3, i5 да не говорим за i7
    Обичам да казвам всичко с времето си..

    Анонимен каза...
    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
    кен каза...

    Както виждате не е изключено:
    http://www.retropcmania.com/2011/05/core-i3-m350-vs-core2duo-t7700.html
    Благодарение на скептиците правим все по-интересни ревюта ;)

    B_A_D каза...

    С каква матрица е този лаптоп ?

    Анонимен каза...

    TN+Film матрица с CCFL осветяване и резолюция 1920х1200.

    Публикуване на коментар

    Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

    Най-четени за последните 30 дни